• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa

Aktualizacja: 19 gru, 2021 · Opublikowany: 26 maj, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Lemoniada rabarbarowa to najlepszy napój wiosny! Orzeźwiającą, delikatna w smaku ugasi nawet największe pragnienie. Przygotowanie jej jest banalnie proste, wystarczy, że ugotujecie kompot, no może bardziej skoncentrowany w smaku, czyli w mniejszej ilości wody. Tak esencjonalny kompot będziemy mogli podać z lodem i odrobiną wody gazowanej. Do ugotowanego rabarbaru dodajemy świeżą miętę, która odda swój wspaniałym aromat. Po całkowitym wystudzeniu pozostaje dodać plastry cytryny i gotowe. Lemoniada zawsze powinna być podawana bardzo chłodna, dlatego też do szklanek dodajemy kostki lodu. W przepisie podałam orientacyjną ilość cukru, dostosuje ją do swoich gustów. Pamiętajcie, że nierozcieńczona lemoniada powinna być nieco słodsza, niż chcielibyśmy ją wypić. To dlatego, że dodajemy do niej wodę gazowaną lub zwykłą i lód.

Z doświadczenia powiem, że lemoniada smakuje najlepiej na drugi dzień. Po kilkunastu godzinach w lodówce smak wspaniałe przemaceruje się z cytryną, bajka.

różowa lemoniada w szklance pełnej lodu z plastrem cytryny w tle rabarbar
Lemoniada rabarbarowa
Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 🥤Domowe lemoniady i napoje
  • 📖 Przepis

🥘 SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 litry wody
  • 1 sztuka cytryny
  • 4 łodygi mięty
  • 8 łyżek cukru (lub miodu)
  • 1 litr wody gazowanej (lub zwykłej)

🔪 INSTRUKCJE

  • Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na mniejsze części, aby swobodnie mieściły się w garnku. Włożyc od garnak, zaleć wodą, gotować około 20 minut od zagotowania. Łodygi powinny rozgotować się na "włosy".
  • Ugotowan rabarbar zdjąć z ognia dodać od niego połowę ilości świeżej mięty, przykryć pokrywkę i odstawić na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie przecedzić przez gęste sito, dodać cuker lub miód może też być syrop z agawy. Nasza lemoniada powinna być mocno słodka, pomnieważ będziemy ją odrobinę rozcieńczać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Do wystudzonej lemoniady dodać pokrojone w plastry cytryny, lekko wyciskając je, dodać resztę mięty. Tak przygotowaną lemoniadę przechowujemy w ldoówce. Kiedy chcem podać: wypełniamy szklanki lodem nalewamy lemoniadę, rozciećczamy odrobina wody gazowanej i delektujemy się jej świeżym i cudownym smakiem.

🥤Domowe lemoniady i napoje

Jeśli macie ochotę na więcej przepisów na domowe pyszne napoje, to zapraszam do skosztowania napoju z kwiatów czarnego bzu. Pyszny orzeźwiający i bardzo zdrowy, napój można zrobić tylko na przełomie maja i kwietnia, kiedy kwitnie czarny bez! Poniżej znajdziecie kilka innych zdrowych propozycji, wyśmienity sok z ogórka z jabłkami, ananasem i imbirem lub sok z czerwonej porzeczki.

  • Napój z kwiatu czarnego bzu
  • Sok z porzeczek
  • Kompot rabarbarowo imbirowy
  • Sok z ogórka

📖 Przepis

różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
Print Pin
Bądź pierwszy!

Lemoniada rabarbarowa

Fantastyczna lemoniada o wyśmienitym smaku, idealna na upały
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 10
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 litry wody
  • 1 sztuka cytryny
  • 4 łodygi mięty
  • 8 łyżek cukru (lub miodu)
  • 1 litr wody gazowanej (lub zwykłej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na mniejsze części, aby swobodnie mieściły się w garnku. Włożyc od garnak, zaleć wodą, gotować około 20 minut od zagotowania. Łodygi powinny rozgotować się na "włosy".
  • Ugotowan rabarbar zdjąć z ognia dodać od niego połowę ilości świeżej mięty, przykryć pokrywkę i odstawić na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie przecedzić przez gęste sito, dodać cuker lub miód może też być syrop z agawy. Nasza lemoniada powinna być mocno słodka, pomnieważ będziemy ją odrobinę rozcieńczać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Do wystudzonej lemoniady dodać pokrojone w plastry cytryny, lekko wyciskając je, dodać resztę mięty. Tak przygotowaną lemoniadę przechowujemy w ldoówce. Kiedy chcem podać: wypełniamy szklanki lodem nalewamy lemoniadę, rozciećczamy odrobina wody gazowanej i delektujemy się jej świeżym i cudownym smakiem.
widok z góry na szklankę wypełnioną lemoniadą rabarbarową wokół rozrzucone kostki lodu
lemoniada rabarbarowa
  • lemoniada rabarbarowa widok z góry na szklankę wypełnioną lodem z cytryną i miętą obok łodygi rabarbaru
  • łodygi rabarbaru leżą na drewnianym pieńku
« Francuskie naleśniki Crepes
Domowy syrop z kwiatów akacji »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}