• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Makarony » Krewetki z makaronem z cukinii

Krewetki z makaronem z cukinii

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 19 lip, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Krewetki z makaronem z cukinii, to  świetne świeże i smaczne letnie danie. Makaron z cukinii, to nic innego jak cieniutko pokrojona cukinia, którą krótko dusimy z krewetkami i pozostałymi składnikami potrawy. Jest to bardzo zdrowe i pożywne danie obiadowe i to bez glutenu. Krewetki z makaronem na pewno przypadną do gustu sportowcom i osobom dbającym o linię, ponieważ jest to niskokaloryczne danie.

krewetki z makaronem z cukinii
krewetki z makaronem z cukinii
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 250 g krewetek
  • 2 małe cebulki dymki z zieloną częścią
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ średniej czerwonej papryki
  • sok i skórka otarta z ½ cytryny
  • 6 dużych liści jarmużu
  • sól wędzona do smaku
  • papryka chilli do smaku
  • garść kolendry
  • olej kokosowy do smażen

🔪 Instrukcje

  • Krewetki obrać, umyć i ususzyć. Czerwoną cebulę przekroić na pół a następnie w piórka. Dymkę i paprykę pokroić w kostkę.
  • Cukinię dokładnie wyszorować, a następnie nożykiem do warzyw z odpowiednią końcówką lub na specjalnej tartce do warzyw zetrzeć cukinię na długie i cienkie nitki makaronu.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać połowę pokrojonej czerwonej cebuli i białą część dymki, podsmażyć. Dodać krewetki, a kiedy zaczną różowieć dodać cienko posiekany jarmuż i czerwoną paprykę pokrojona w kostkę, smażyć chwilkę na dość dużym ogniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny i papryczką chilli.
  • Następnie dodać makaron z cukinii, dusić około 3 minut ciągle mieszając na koniec dodać skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Przed podaniem posypać kolendrą.

Całość przyprawiłam wędzoną solą, która nadała potrawie wyjątkowego smaku. Wiem, że z wędzoną solą może być problem, ale można zastąpić ją np: wędzoną papryką, która również odda potrawie swój pyszny smak wędzonego drewna. Smacznego!

📖 Przepis

krewetki z makaronem z cukinii
Print Pin
5 z 1 głosu

Krewetki z makaronem z cukinii

Lekkie danie fit.
Autor Anna
Kuchnia Indonezyjska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 duża cukinia
  • 250 g krewetek
  • 2 małe cebulki dymki z zieloną częścią
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ średniej czerwonej papryki
  • sok i skórka otarta z ½ cytryny
  • 6 dużych liści jarmużu
  • sól wędzona (do smaku)
  • papryka chilli (do smaku)
  • garść kolendry
  • olej kokosowy do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Krewetki obrać, umyć i ususzyć. Czerwoną cebulę przekroić na pół a następnie w piórka. Dymkę i paprykę pokroić w kostkę.
  • Cukinię dokładnie wyszorować, a następnie nożykiem do warzyw z odpowiednią końcówką lub na specjalnej tartce do warzyw zetrzeć cukinię na długie i cienkie nitki makaronu.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać połowę pokrojonej czerwonej cebuli i białą część dymki, podsmażyć. Dodać krewetki, a kiedy zaczną różowieć dodać cienko posiekany jarmuż i czerwoną paprykę pokrojona w kostkę, smażyć chwilkę na dość dużym ogniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny i papryczką chilli.
  • Następnie dodać makaron z cukinii, dusić około 3 minut ciągle mieszając na koniec dodać skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Przed podaniem posypać kolendrą.
  • Smacznego!
krewetki z makaronem z cukinii
Krewetki z makaronem z cukinii
krewetki z makaronem z cukinii
Krewetki z makaronem z cukinii
« Ciasto ucierane z truskawkami
Tarta z borówkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ach! napisał

    20 lipca, 2013 at 12:31 pm

    Super przepis!
    Aniu a gdzie kupujesz dobre krewetki?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lipca, 2013 at 12:41 pm

      Dzięki:) Krewetki kupuję zawsze u Chińczyków w Wólce Kosowskiej, tam mają zawsze w kilku rozmiarach, zawsze w świetnej cenie i przepyszne! Szare w pancerzykach lub bez, gotowane różowe też są u nich dostępne ale najlepsze są szare, jędrne, soczyste, świeże, mniam:) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}