• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Przepisy na mazurki

Mazurek to tradycyjne Polskie ciasto przygotowywane w okresie Wielkanocnym. Jest to niskie ciasto wypełnione różnego rodzaju kremami przyozdobione bakaliami. Mazurki wypiekamy z różnego rodzaju ciasta, mogą być upieczone na kruchym spodzie lub piaskowym albo ucieranym. Zazwyczaj jednak jest to ciasto kruche i ma wyższy brzeg, który utrzymuje zawartość w środku.

Czym wypełniamy mazurki? Na spód często rozsmarowujemy dżemy, a dopiero na nie nakładamy warstwę kremu. Jednym z najpopularniejszych jest krem kajmakowy, bardzo, bardzo słodki! Popularne są również wypełnienia pomarańczowe, orzechowe i czekoladowe. Na wierzchu układamy bakalie, tworząc z nich wzory. Osobiście bardzo lubię mazurki z lżejszego kremu przygotowane na bazie serka mascarpone. Wybierzcie swojego faworyta.

  • mazurek matcha
    Mazurek Matcha
  • mazurek kokosowo-malinowy
    Mazurek kokosowo-malinowy
  • mazurek z cynamonem
    Mazurek z cynamonem
  • mazurek pomaranczowy
    Mazurek pomarańczowy
  • Mazurek podwojnie czekoladowy - bezglutenowy
    Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy
  • Mazurek z orzechami
    Mazurek z orzechami
  • Mazurek pomaranczowy z mascarpone
    Mazurek pomarańczowy z mascarpone
  • Mazurek Pyszotka
    Mazurek "Pyszotka"
  • Mazurek z kremem mascarpone
    Mazurek z kremem mascarpone

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia