• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Pancakes bezglutenowe

Pancakes bezglutenowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 20 sie, 2014 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Pancakes, czyli niewielkie puszyste placuszki rodem z USA, które u mnie w domu są wprost uwielbiane! Szaleją za nimi moje dzieci, ich przyjaciele no i oczywiście mąż 😉 Pancakes często goszczą na naszym stole na śniadanie lub podwieczorek, a dzieci chętnie zabierają porcję do szkoły na deser. Do tej pory przygotowywałam je z przepisu na klasyczne pancakes, które znajdziecie tutaj. Niestety, dzieci na diecie bezglutenowej musiały zadowolić się owocami, podczas gdy inne zajadały się placuszkami. Postanowiłam, więc skomponować przepis na bezglutenowe pancakesy i udało się!  Placuszki są bardzo delikatne, miękkie i bardzo smaczne, przygotowując ciasto koniecznie trzeba ubić białka, aby nadały mu lekkości i puszystości. Ciasto przygotowałam z mąki ryżowej, którą możecie kupić już w większości sklepów ze zdrową żywnością lub w większych marketach. Jeśli zapytacie mnie, czy można użyć gotowej mieszanki bezglutenowej odpowiem, że nie wiem, bo nigdy takiej nie używałam, ale możecie wypróbować sami, dajcie znać jak wyszły 🙂

pancakes bezglutenowe
Print Pin
4,50 z 4 głosów

Pancakes - bezglutenowe

Bezglutenowcy teraz mogą cieszyć się smakiem placuszków pancakes.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 330 g mąki ryżowej
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 120 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 350 ml mleka
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego

Dodatkowo

  • Ulubione owoce (dżem, miód)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Żółtka oddzeielić do białek, białka ubić na sztywną pianę.
  • Żółtka umieścić w misce, dodać cukier, zmiksować na jasną masę, następnie dodać jogurt i mleko, zmiksować na wolnych obrotach, kiedy wszystkie składniki się połączą dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz olej, masa powinna być dość gęsta.
  • Do miski z ciastem dodać łyżkę piany z białek, delikatnie ją wymieszać, a następnie dodać pozostałą część białek i również bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej łopatką lub dużą łyżką.
  • Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, na patelnię nalać odrobinę oleju i rozetrzeć go ręcznikiem papierowym po całej powierzchni patelni.
  • Ciasto nakładać łyżką, wystarczy wylać ciasto w odpowiedniej ilości, a samo się rozpłynie, ja daję dwie łyżki na jeden placek.
  • Pancakes, smażymy na średnim ogniu do momentu, kiedy zobaczymy na powierzchni placków pęcherzyk,i jest to znak, że trzeba przewrócić je na drugą stronę, dopiekamy około 1 minuty.
  • Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!
pancakes bezglutenowe
pancakes bezglutenowe
« Dorada z grilla
Łosoś orientalny »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Maria napisał

    23 czerwca, 2015 at 5:26 pm

    5 stars
    Właśnie wypróbowałam, rezygnując z jogurtu i używając mleka ryżowego. Wyszły przepyszne 🙂

    Odpowiedz
  2. kzabeczka napisał

    05 października, 2014 at 1:29 pm

    A to mleko w ilości 350ml to chyba do wypicia???

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 października, 2014 at 6:32 pm

      Oczywiście można wypić, ale będzie problem ze zbyt gęstym ciastem 😉

      Odpowiedz
  3. Piotr z CV Szablony Team napisał

    16 września, 2014 at 12:51 pm

    5 stars
    Uwielbiam Pancakes, zwłaszcza z bitą śmietaną i truskawkami, ewentualnie z jakimś syropem. Z pewnością kolejne Pancakes będą z Twojego przepisu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 września, 2014 at 10:48 pm

      Koniecznie wypróbuj, te w wersji bezglutenowe są naprawdę bardzo dobre 🙂 i trochę zdrowsze od tradycyjnych, więc jest wymówka, aby zjeść ich więcej 😉

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}