Zupa dyniowa na mleczku kokosowym. To kolejna odsłona zupy z dyni, tym razem przygotowana na mleku kokosowym z kolendrą i krewetkami. Mleczko kokosowe nadaje zupie cudowną aksamitną gładkość i lekko słodki smak. Zupę doprawiłam imbirem, prażonymi wiórkami kokosowymi i kolendrą tak na egzotyczną, karaibską nutę. Do tych wszystkich smaków i aromatów dołożyłam krewetki, krewetki czynią z zupy konkretne sycące danie. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Zupa dyniowa na mleczku kokosowym
Aromatyczna pyszna zupa dyniowa z krewetkami.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1,2 kg dyni (obranej i pokrojonej)
- 400 ml wody
- 400 ml cała puszka mleczka kokosowego (około 85% zawartości kokosa)
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- garść świeżej kolendry
- kilka łyżek wiórków kokosowych
- po 4 krewetki na osobę (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
🔪 Instrukcje
- Dynię włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Gotować około 20 - 30 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Ponownie garnek postawić na ogień. Dodać całą puszkę mleczka kokosowego. Doprawić imbirem, solą, pieprzem. Po 5 minutach zdjąć z ognia.
- Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor wiórki kokosowe.
- Rozgrzać masło, usmażyć krewetki. Kolendrę posiekać na drobno.
- Do miseczek nalać porcję zupy, dodać krewetki, posypać wiórkami i kolendrą.
- Smacznego!
soulstorm-everywhere napisał
Czy ta zupa jest słodka poprzez mleczko?
Anna napisał
Tak, mleczko kokosowe nadaje zupie bardzo delikatną słodycz. Świetnie komponuje sie z krewetkami i aromatycznym, pikantnym imbirem:) Po dodaniu mleczka, można pójść w stronę słodkich zup dyniowych, z zacierkami albo z groszkiem ptysiowym i odrobiną ciemnego cukru i cynamonu:)Smacznego!
Ola napisał
Jak tu nie kochać dyni?