Grzyby, grzyby, grzyby... czas na zupę kurkową! Moja zupa kurkowa to trzy w jednym, bo znajdziecie tutaj połączenie zupy pomidorowej, cebulowej i grzybowej. Eksperyment udał się wyśmienicie, zupa nie jest zabielana śmietaną jak większość zup grzybowych, przygotowałam ją na bazie lekkiego wywaru warzywnego. Zupę delikatnie zmiksowałam, ale tylko delikatnie dla nadania jej odrobiny gęstości. W zupie powinny pozostać całe grzyby wyczuwalne kawałki jędrnej cebuli i kawałeczki słodkich pomidorów. Zupa bardzo prosta, a jednocześnie smaczna można podać ją z grzankami zapiekanymi z serem i odrobią rozmarynu z takim dodatkiem, będzie jeszcze lepsza!
📖 Przepis
Zupa kurkowa
Prosta i aromatyczna zupa kurkowa.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 2 litry wywaru warzywnego (lub rosołu)
- 400 g kurek (obranych i umytych)
- 1 duża cebula ( wielkości jabłka lub 2 mniejsze)
- 600 g pomidorów (ja użyłam malinowych)
- natka pietruszki
- olej roślinny
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Wywar warzywny ( rosół ) zagotować. Większe grzyby pokroić, włożyć na rozgrzany olej, smażyć do odparowania płynu.
- Cebulę pokroić w dość grube piórka, kiedy płyn spod grzybów odparuje dodać ją do grzybów, smażyć krótko ciągle mieszając, cebula powinna delikatnie się zeszklić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki następnie pokroić w średnią kostkę dodać wraz z grzybami i cebulą do wywaru, gotować przez 15 minut.
- Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i przy użyciu ręcznego blendera zmiksować część zupy, chodzi o to, aby troszkę ją zagęścić, ale nie należy robić z niej kremu, wystarczy kilak razy nacisnąć guzik blendera.
- Zupę doprawić przyprawami i natką pietruszki.
- Smacznego!
Comments
No Comments