Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Botwinka z kaszą jęczmienną

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 12 cze, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Kolejna wersja zupy botwinkowej, tym razem z kaszą jęczmienną i serkiem kozim. Warto wypróbować tę wersję, zupa w smaku jest nieco inna od tej klasycznej. Jest troszkę bardziej zawiesista i bardziej pożywna, a to dzięki kaszy. Smak również różni się odrobinę, bo w tej zupie jako zabielacza użyłam kremowego serka koziego, który nadaje niepowtarzalnego smaku. Jeśli nie lubicie sera koziego, to użyjcie serka topionego na przykład, o smaku śmietankowych, zupa również będzie pyszna!

📖 Przepis

Botwinka z kasza jeczmienna
Print Pin
5 z 1 głosu

Botwinka z kasza jęczmienną

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek dorodnej botwinki
  • 2 średnie młode marchewki
  • 1 mała cebula
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 woreczek kasza jęczmienna
  • serka koziego (najlepszy będzie miękki "do smarowania")
  • koperek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Botwinkę umyć, odciąć buraki, które należy pokroić na ćwiartki, liście z łodygami drobno posiekać.
  • Zagotować bulion i dodać do niego kaszę i pokrojone na ćwiartki buraki, gotować pod przykryciem. Marchew obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do gotującego się wywaru.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i liście botwinki, smażymy 4 minuty, ciągle mieszając, a następnie dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  • Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny.
  • Na koniec dodajemy serek kozi, mieszamy zupę do momentu rozpuszczenia się serka.
  • Podajemy z gotowanym jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.
  • Smacznego!
Botwinka z kasza jeczmienna

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    17 czerwca, 2013 at 9:27 am

    Do wszystkich sceptyków: serek kozi w barszczu jest naprawdę super! Pomyślcie o tym jak o łyżce śmietany, którą wielu z Was dodaje do talerza barszczu czy botwinki. Też nabiał 😉
    Kasza jęczmienna też komponuje się ze smakiem głównym rewelacyjnie.
    Jednym słowem-polecam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 czerwca, 2013 at 9:35 am

      Dziękuje Ci za super ocenę mojej "mikstur"! Serek kozi jest właśnie zamiast smietany, to dla tych którzy chcą wykluczyć mleko krowie i jego produkty ze swojej diety:) Zdrowa kasza zamiast niezbyt zdrowych ziemniaków 🙂 Taka super zdrowa wersja i pyszna. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    12 czerwca, 2013 at 11:54 pm

    Kozi ser uwielbiam, przytaszczyłem właśnie z wakacji z półtora kilo w kilku gatunkach- miny celników- bezcenne:D

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 czerwca, 2013 at 11:58 pm

      Zazdroszczę uczty:) Słońca życzę od samego rana:)

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    12 czerwca, 2013 at 11:42 pm

    Nie masz pojęcia, jak miło jest widzieć swoje 3 grosze w Twoim przepisie.
    Z radości jutro botwinka z kaszą, mam też świetny kozi ser, posypię kolendrą i gotowe 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 czerwca, 2013 at 11:49 pm

      Musiałam wypróbować przesmażone listeczki botwinki:))) Dziękuje Ci, świetny pomysł! pełen smaku i aromatu! Ser kozi chyba lubisz:) więc to połączenie powinno Ci smakować:) pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.