Kolejna wersja zupy botwinkowej, tym razem z kaszą jęczmienną i serkiem kozim. Warto wypróbować tę wersję, zupa w smaku jest nieco inna od tej klasycznej. Jest troszkę bardziej zawiesista i bardziej pożywna, a to dzięki kaszy. Smak również różni się odrobinę, bo w tej zupie jako zabielacza użyłam kremowego serka koziego, który nadaje niepowtarzalnego smaku. Jeśli nie lubicie sera koziego, to użyjcie serka topionego na przykład, o smaku śmietankowych, zupa również będzie pyszna!
📖 Przepis
Botwinka z kasza jęczmienną
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 pęczek dorodnej botwinki
- 2 średnie młode marchewki
- 1 mała cebula
- ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 woreczek kasza jęczmienna
- serka koziego (najlepszy będzie miękki "do smarowania")
- koperek
🔪 Instrukcje
- Botwinkę umyć, odciąć buraki, które należy pokroić na ćwiartki, liście z łodygami drobno posiekać.
- Zagotować bulion i dodać do niego kaszę i pokrojone na ćwiartki buraki, gotować pod przykryciem. Marchew obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do gotującego się wywaru.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i liście botwinki, smażymy 4 minuty, ciągle mieszając, a następnie dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny.
- Na koniec dodajemy serek kozi, mieszamy zupę do momentu rozpuszczenia się serka.
- Podajemy z gotowanym jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.
- Smacznego!
Krzych napisał
Do wszystkich sceptyków: serek kozi w barszczu jest naprawdę super! Pomyślcie o tym jak o łyżce śmietany, którą wielu z Was dodaje do talerza barszczu czy botwinki. Też nabiał 😉
Kasza jęczmienna też komponuje się ze smakiem głównym rewelacyjnie.
Jednym słowem-polecam!
Anna napisał
Dziękuje Ci za super ocenę mojej "mikstur"! Serek kozi jest właśnie zamiast smietany, to dla tych którzy chcą wykluczyć mleko krowie i jego produkty ze swojej diety:) Zdrowa kasza zamiast niezbyt zdrowych ziemniaków 🙂 Taka super zdrowa wersja i pyszna. Pozdrawiam
Krzych napisał
Kozi ser uwielbiam, przytaszczyłem właśnie z wakacji z półtora kilo w kilku gatunkach- miny celników- bezcenne:D
Anna napisał
Zazdroszczę uczty:) Słońca życzę od samego rana:)
Krzych napisał
Nie masz pojęcia, jak miło jest widzieć swoje 3 grosze w Twoim przepisie.
Z radości jutro botwinka z kaszą, mam też świetny kozi ser, posypię kolendrą i gotowe 🙂
Anna napisał
Musiałam wypróbować przesmażone listeczki botwinki:))) Dziękuje Ci, świetny pomysł! pełen smaku i aromatu! Ser kozi chyba lubisz:) więc to połączenie powinno Ci smakować:) pozdrawiam