• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Bulion warzywny przyrumieniony

Bulion warzywny przyrumieniony

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 13 paź, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Bulion warzywny niby taka prosta sprawa. Pewnie większość z nas bierze po prostu kostkę rosołową lub vegete i załatwione. Tyle tylko, że jest tam wiele zbędnych dodatków, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Bulion przygotowany własnoręcznie ze składników naturalnych to esencja smaku i aromatu. Warto przygotować go w większej ilości i zamrozić lub przechować w lodówce. Zupa na takim bulionie to marzenie. Warzywa, zanim zostaną zalane wodą, należy, jak to ładnie ktoś ujął, "spocić" na tłuszczu. Tłuszcz wiąże smaki, a to nadaje niepowtarzalny aromat naszemu bulionowi. Tak przygotowany bulion będzie stanowił bazę do naszych wspaniałych zup! Bulion po zredukowaniu jest bardzo mocny w smaku i wymaga rozcieńczenia, dolewajcie go do zupy stopniowo, sprawdzając, czy smak jest wystarczająco intensywny. Smacznego!

warzywa na bulion duszone w garnku
Print Pin
5 z 1 głosu

Bulion warzywny przyrumieniony

Najlepszy bulion warzywny, idealna baza do zup
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 4 hours
Całkowity czas 4 hours 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g marchewki
  • 200 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g pomidorów
  • 100 g selera korzeniowego
  • 50 g pora
  • 100 g pieczarek lub garść suszonych grzybów leśnych
  • 25 g zielonej pietruszki
  • 1 liście laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 200 ml wina Porto
  • 3 l wody
  • 20 g pasty pomidorowej
  • 50 g liści jarmużu lub białej kapusty
  • 10 g ciemnego cukru
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Warzywa umyć i obrać, pokroić na kawałki średniej wielkości.
  • Do dużego garnka wlać olej, rozgrzać.
  • Na tłuszcz wrzucić wszystkie składniki poza pomidorami. Dodać zieloną pietruszką oraz przyprawy. Podsmażyć, by wszystko się przyrumieniło.
  • Dodać pomidory, wodę i Porto. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 3 godziny na małym ogniu. Odcedzić, ponownie wlać przecedzony wywar do garnka.
  • Gotować jeszcze przez około godzinę, tak aby pozostało 1,5 l wywaru.
  • Bulion można przelać do słoików i przechować w lodówce do czasu przygotowania zupy. Można też go zamrozić. Smacznego!
bulion w butelce
Bulion warzywny, przyrumieniony
« Hummus z dyni i cieciorki
Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. MONIKA napisał

    20 grudnia, 2017 at 1:22 pm

    MAM PYTANIE CZY KONIECZNE JEST TE WINO?:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2017 at 4:35 pm

      Oczywiście że nie, wino oczywiście dodaje aromatu, ale bez niego bulion również będzie świetny 🙂

      Odpowiedz
  2. Mr Math napisał

    22 czerwca, 2015 at 9:57 am

    5 stars
    Muszę spróbować ten przepis. Brzmi smakowicie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 czerwca, 2015 at 11:00 am

      Zapraszam, jest wyśmienity i bardzo aromatyczny 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}