Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Bułki cynamonowe

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 6 mar, 2016 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Pewnie znacie już bułki cynamonowe, które można spotkać również pod nazwą Kanelbulle lub Cinnamon Rolls, ale czy tak dobre, jak te dzisiejsze? Miękkie, puszyste, wilgotne intensywnie pachnące ciasto cynamonem i do tego szczypta kardamonu, którą dodałam do ciasta, aby podkręcić ich charakter. Po wielu udanych próbach z tym przepisem dziś mogę podzielić się z Wami doświadczeniem związanym z ich przygotowaniem. Tak jak wspomniałam wcześniej, bułki cynamonowe piekłam wielokrotnie i to na różne sposoby na blaszce, w okrągłej tortownicy i w formie do muffinek. Najsmaczniejsze wychodzą upieczenie w formie do wypiekania muffinek. Bułki są bardziej wilgotne, a ciasto mniej wysuszone niż upieczone na przykład na blaszce no i pięknie wyglądają 🙂 Jeśli jakimś cudem bułki zostaną do dnia następnego, przechowajcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nieobeschły. Bułki można również odświeżać w mikrofalówce lub w piekarniku na górnej półce z opcją grill. Ciepłe bułki wyśmienicie smakują z filiżanką dobrej kawy, zapraszam!

📖 Przepis

bulki cynamonowe
Print Pin
5 z 5 głosów

Bułki cynamonowe

Pyszne puszyste i pachnące, bułeczki cynamonowe.
Autor Anna
Kuchnia Szwedzka
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 12 minuty minuty
Całkowity czas 42 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 525 g mąki pszennej (ja użyłam białej mąki orkiszowej lub mąka tortowa)
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży świeżych ( lub 7 g instant)
  • 80 g cukru (użyłam trzcinowego)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 70 g miękkiego masła

Składniki dodatkowe

  • 70 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 małe jajko (+1 łyżka+ 1 łyżka mleka i cukier do posypania)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, cukier, kardamon.
  • Jeśli używacie drożdży świeżych należy rozpuścić je w w letnim mleku z łyżką mąki i odrobiny cukru, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia w przypadku użycia drożdży suchych wystarczy wymieszać je z mąką.
  • *Jeśli drożdże wyrosną można dolać je do mąki wraz z roztrzepanym jajkiem, ciasto wyrabiać w mikserze wyposażonego w końcówkę typu hak lub ręcznie, na koniec dodać miękkie masło, wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujecie więcej mąki, takie ma być.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
  • W małej misce umieścić miękkie masło, cukier i cynamon przy pomocy łyżki wymieszać na jednolitą masę.
  • Blat na którym będziemy przygotowywać bułki trzeba delikatnie podsypać mąką, wyjąć ciasto z miski rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 45 cm x 28 cm. Na całej powierzchni rozsmarować masę cynamonową. Teraz należy zwinąć ciasto w rulon, zwijamy od dłuższego brzegu, po zwinięciu podzielić na 12 równych części.
  • **Do formy na muffinki włożyć papierowe papilotki, a do nich przygotowane krążki ciasta. Wierzch formy przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Przed wstawieniem bułek do piekarnika pomalować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, a wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego lub perłowego.
  • Bułki pieczemy około 10-12 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Jeśli po kilkunastu minutach drożdże nie urosną, należy przygotować inny rozczyn z nowych drożdży. Czasami zdarza się, że drożdże, nie są aktywne, a z takich ciasto się nie uda 🙁
**Bułki można również upiec na blaszce, po dzieleniu ułożyć porcję ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi, bułki sporo urosną. Dalej postępować jak wyżej.
bulki cynamonowe
bulki cynamonowe
bulki cynamonowe

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

    5 from 5 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. julia napisał

    10 grudnia, 2016 at 1:42 pm

    5 gwiazdek
    Sprawdzę -i zobaczę czy smaczne -dziękuję :):):)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2016 at 4:15 pm

      Polecam, jestem przekonana, że będą Ci smakowały 🙂

      Odpowiedz
  2. ola napisał

    27 maja, 2016 at 7:21 am

    to jest rzeczywiście cud jak te bułki nie zostaną zjedzone od razu 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 maja, 2016 at 8:22 am

      To prawda, schodzą jak te przysłowiowe ciepłe bułeczki 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Asia napisał

    12 maja, 2016 at 9:45 pm

    Poważnie tyle mleka?
    może być nisko tłuszczowe ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 maja, 2016 at 9:59 pm

      😉 Nie! nie aż tyle 😉 to by wyszły naleśniki, he, he! Dziękuję Ci za uwagę już poprawiłam, oczywiście może być mleko nisko tłuszczowe. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  4. Natalia po Krakowsku napisał

    07 marca, 2016 at 3:34 pm

    5 gwiazdek
    Świetny przepis - bułeczki idealne do kawy albo na słodkie śniadanie. Ja do rollsów dodałam jeszcze rodzynki, bo u mnie wszyscy uwielbiają. Oczywiście na następny dzień nic nie zostało, więc nie było słodkości do pracy.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 marca, 2016 at 7:10 pm

      Dziękuję 🙂 ja też czasami dodaję rodzynki namoczone w rumie 🙂 U mnie też schodzi wszystko w jedno popołudnie 😉

      Odpowiedz
  5. iziona napisał

    06 marca, 2016 at 7:57 pm

    Niesamowicie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 marca, 2016 at 9:07 pm

      Dziękuję 🙂 i smakują rewelacyjnie :)))

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.