Pewnie znacie już bułki cynamonowe, które można spotkać również pod nazwą Kanelbulle lub Cinnamon Rolls, ale czy tak dobre, jak te dzisiejsze? Miękkie, puszyste, wilgotne intensywnie pachnące ciasto cynamonem i do tego szczypta kardamonu, którą dodałam do ciasta, aby podkręcić ich charakter. Po wielu udanych próbach z tym przepisem dziś mogę podzielić się z Wami doświadczeniem związanym z ich przygotowaniem. Tak jak wspomniałam wcześniej, bułki cynamonowe piekłam wielokrotnie i to na różne sposoby na blaszce, w okrągłej tortownicy i w formie do muffinek. Najsmaczniejsze wychodzą upieczenie w formie do wypiekania muffinek. Bułki są bardziej wilgotne, a ciasto mniej wysuszone niż upieczone na przykład na blaszce no i pięknie wyglądają 🙂 Jeśli jakimś cudem bułki zostaną do dnia następnego, przechowajcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nieobeschły. Bułki można również odświeżać w mikrofalówce lub w piekarniku na górnej półce z opcją grill. Ciepłe bułki wyśmienicie smakują z filiżanką dobrej kawy, zapraszam!
📖 Przepis
Bułki cynamonowe
🥘 Składniki
- 525 g mąki pszennej (ja użyłam białej mąki orkiszowej lub mąka tortowa)
- 250 ml letniego mleka
- 20 g drożdży świeżych ( lub 7 g instant)
- 80 g cukru (użyłam trzcinowego)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
- 1 małe jajko
- 70 g miękkiego masła
Składniki dodatkowe
- 70 g miękkiego masła
- 1 łyżka cynamonu
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 małe jajko (+1 łyżka+ 1 łyżka mleka i cukier do posypania)
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, cukier, kardamon.
- Jeśli używacie drożdży świeżych należy rozpuścić je w w letnim mleku z łyżką mąki i odrobiny cukru, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia w przypadku użycia drożdży suchych wystarczy wymieszać je z mąką.
- *Jeśli drożdże wyrosną można dolać je do mąki wraz z roztrzepanym jajkiem, ciasto wyrabiać w mikserze wyposażonego w końcówkę typu hak lub ręcznie, na koniec dodać miękkie masło, wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujecie więcej mąki, takie ma być.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
- W małej misce umieścić miękkie masło, cukier i cynamon przy pomocy łyżki wymieszać na jednolitą masę.
- Blat na którym będziemy przygotowywać bułki trzeba delikatnie podsypać mąką, wyjąć ciasto z miski rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 45 cm x 28 cm. Na całej powierzchni rozsmarować masę cynamonową. Teraz należy zwinąć ciasto w rulon, zwijamy od dłuższego brzegu, po zwinięciu podzielić na 12 równych części.
- **Do formy na muffinki włożyć papierowe papilotki, a do nich przygotowane krążki ciasta. Wierzch formy przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Przed wstawieniem bułek do piekarnika pomalować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, a wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego lub perłowego.
- Bułki pieczemy około 10-12 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
- Smacznego!
📋 Notatki
**Bułki można również upiec na blaszce, po dzieleniu ułożyć porcję ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi, bułki sporo urosną. Dalej postępować jak wyżej.
julia napisał
Sprawdzę -i zobaczę czy smaczne -dziękuję :):):)
Anna napisał
Polecam, jestem przekonana, że będą Ci smakowały 🙂
ola napisał
to jest rzeczywiście cud jak te bułki nie zostaną zjedzone od razu 😉
Anna napisał
To prawda, schodzą jak te przysłowiowe ciepłe bułeczki 😉 Pozdrawiam
Asia napisał
Poważnie tyle mleka?
może być nisko tłuszczowe ?
Anna napisał
😉 Nie! nie aż tyle 😉 to by wyszły naleśniki, he, he! Dziękuję Ci za uwagę już poprawiłam, oczywiście może być mleko nisko tłuszczowe. Pozdrawiam!
Natalia po Krakowsku napisał
Świetny przepis - bułeczki idealne do kawy albo na słodkie śniadanie. Ja do rollsów dodałam jeszcze rodzynki, bo u mnie wszyscy uwielbiają. Oczywiście na następny dzień nic nie zostało, więc nie było słodkości do pracy.
Anna napisał
Dziękuję 🙂 ja też czasami dodaję rodzynki namoczone w rumie 🙂 U mnie też schodzi wszystko w jedno popołudnie 😉
iziona napisał
Niesamowicie wyglądają 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 i smakują rewelacyjnie :)))