• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Ślimaczki cynamonowe z migdałami

Ślimaczki cynamonowe z migdałami

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 26 lis, 2019 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z migdałami, marcepanem i suszoną żurawiną. Jeśli nie macie czasu albo boicie się podjąć wypieku rogali Marcińskich, to te ślimaczki mogą spokojnie je zastąpić. Przygotowując ślimaczki, nie miałam białego maku, ale jeśli dodacie go do wypełnienia (może być gotowa masa z puszki), to będą prawie jak klasyczne rogale Marcińskie!

To, co bardzo ważne, to, że pracy przy nich jest nie wiele i nie są wymagane tutaj szczególe umiejętności cukiernicze. W przygotowaniu wypieków typu "ślimaczki" najfajniejsze jest to, że specjalnie nie trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki. Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć w brytfannie lub na blaszce i upiec. Prosty i szybki deser, prawda? Można też przygotować je w formie do muffinek, tak jak zrobiłam to w przepisie na bułki cynamonowe.

W kwestii dekoracji. Można przygotować lukier, na który posypujemy kandyzowaną skórkę z cytrusów lub płatki migdałowe. Drugi, prostszy sposób, to oprószenie najzwyklejszym cukrem pudrem. Zapewniam Was, że nieważne czym je wykończycie, to i tak znikną błyskawicznie! Ciasto jest bardzo mięciutkie, puszyste i wilgotne. Przechowane pod przykryciem do dnia następnego zachowują swoją puszystość i świeżość. Koniecznie spróbujcie!

slimaczki cynamonowe z migdalami
Print Pin
5 z 1 głosu

Ślimaczki cynamonowe z migdałami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 220 g mleka (w temperaturze około 40 st.C)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 średnie jajka
  • 90 g masła

Składniki na nadzienie

    Składniki na nadzienie

    • 80 g miękkiego masła
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 70 g cukru trzcinowego
    • 70 g migdałów (drobno posiekanych)
    • 140 g marcepanu (startego na tarce i dużych oczkach)
    • 4 łyżki suszonej żurawiny (posiekanej)

    Dodatkowo

    • ¾ szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny (lub tyle ile potrzebne będzie do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru)
    • 1 średnie jajko (do posmarowania wierzchu)
    • cukier perlisty (do posypania wierzchu)
    Przelicznik foremek

    🔪 Instrukcje
     

    • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Do podgrzanego mleka dodać drożdże, wymieszać, wlać do składników suchych, dodać jajka. Ciasto wyrabiać przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto połączy się można dolać stopione przestudzone masło i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być dość klejące, po około 3 minutach wyrabiania, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, może potrwać to około godziny.
    • Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko podsypać mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 55x30cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować miękkim masłem, na masło rozsypać całą mieszankę cukru i cynamonu, a następnie migdały, marcepan i żurawinę. Zwinąć ciasto w rulon (dłuższy bok), ostrym nożem pokroić na 20 równych części.
    • Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, ślimaczki przełożyć do formy zachowując niewielkie odstępy między nimi. Przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Ślimaczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia się wierzchu bułeczek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika przełożyć na kratkę. Wierzch polać przygotowanym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
    • slimaczki cynamonowe z migdalami
    • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
    « Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
    Pasztet z królika »

    Reader Interactions

    Komentarze

      Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Ocena przepisu




    1. eko napisał

      04 lutego, 2020 at 10:39 am

      oooo wygląda super <3

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        04 lutego, 2020 at 7:06 pm

        Zapraszam 🙂 są pyszne!

        Odpowiedz

    Pierwszy Sidebar

    Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
    Więcej o mnie →

    Zima

    • Uszka z grzybami
    • Pączki
    • Pączki na piwie
    • Piernikowe ciasto do góry nogami

    Więcej przepisów na zima →

    Footer

    ↑ Do góry

    O stronie

    • O mnie
    • Polityka cookie
    • Regulamin i polityka prywatności

    Newsletter

    • Zapisz się! na aktualności

    Kontakt

    • Kontakt
    DMCA.com Protection Status

    Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

    • Podziel się →
    Zarządzaj zgodami plików cookie
    Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
    Funkcjonalne Zawsze aktywne
    Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
    Preferencje
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
    Statystyka
    Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
    Marketing
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
    Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
    Preferencje
    {title} {title} {title}