Pyszne kokosowe bułeczki z bardzo miękkim i puszystym środkiem o delikatnym kokosowym smaku. Tak przedstawiają się pyszne bułki kokosowe. Wyśmienite na śniadanie lub podwieczorek z dodatkiem kremu czekoladowego lub ulubionego dżemu. Przyznaję bez bicia, że sama zjadłam kilka bez żadnych dodatków, popijając pyszną kawą. Wasze dzieci te duże i te małe z pewnością będą zachwycone wspaniałymi bułeczkami kokosowymi:). Przygotowanie bułek jest bardzo proste i nie powinno sprawić Wam żadnych trudności, polecam gorąco!
📖 Przepis
Bułki kokosowe
Pyszne!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 średnie jajko
- 50 g cukru
- 40 g masła
- 1 szczypta soli
- 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
- 100 ml mleka
- 130 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- żółtko
- cukier do posypania bułek
🔪 Instrukcje
- Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie wcześniej rozczyn. W misce połączyć składniki płynne następnie dodać do nich składniki suche.
- Ciasto należy wyrabiać (ręcznie lub mikserem) dość długo, powinno być elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto pozostawić w misce pod przykryciem do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Kiedy ciasto urośnie należy podzielić je na 12 części, każda po około 66 g.
- Następnie z każdego kawałka uformować wałek o długości około 40 cm. Z każdego wałka zwinąć bułkę w kształcie ślimaczka, należy zacząć zwijać od środka, a skończyć na zewnątrz bułki, koniec podwinąć pod spód.
- Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzać do 210 st C.
- Bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać cukrem. Piec 12 minut z opcją dolnej i górnej grzałki.
- Wystudzić na kratce.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, dżemem, kremem czekoladowym lub miodem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Ciasto na bułki można wyrobić w maszynie do wypiekania chleba Składniki należy umieścić według kolejności, nastawić program do ciast rosnących, a następnie postępować jak wyżej
Przepis podejrzany na stronie mojewypieki.
Comments
No Comments