Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta drożdżowe

Chałka z cukrem perlistym

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 19 lis, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Lubicie ciasta drożdżowe? Oj, my bardzo i to w każdej formie dlatego też zapraszam, dziś  na chałkę z cukrem perlistym. Oczywiście chałkę można upiec z kruszonką albo z innym dodatkiem. Prawdę mówiąc najważniejszy jest dobry przepis na chałkę. To ciasto jest przepyszne bardzo puszyste, sprężyste i obłędnie pachnące ! Przepis jest bardzo prosty, wystarczy odmierzyć składniki i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto, podczas pieczenia należy uważać, żeby chałki nie przepiec.

Każdy piekarnik piecze inaczej i czas pieczenia, który jest podany w przepisie, jest czasem orientacyjnym. Piekąc chałkę po raz pierwszy, pilnujcie więc czasu i stopnia wypieczenia. Zbyt mocno przypieczona chałka będzie bardziej sucha w środku, dlatego też najlepiej po 20 minutach pieczenia przeprowadzić test tak zwanego suchego patyczka. Test ten polega na wbiciu w środek chałki drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta to znak, że chała jest już upieczona.

Chałka najlepiej smakuje po lekkim przestudzeniu, taka jeszcze delikatnie ciepła. Bardzo lubię świeżutką kromkę z masłem i miodem lub z odrobiną domowych powideł śliwkowych. Pamiętajcie, że jeśli jakimś cudem chałka niezostanie zjedzona od razu i zrobi się lekko czerstwa to można ją odświeżyć. Wystarczy grubą kromkę ciasta posmarować z dwóch stron masłem, a następnie przypiec na rozgrzanej patelni. Taka ciepła i chrupiąca chałka podana ze świeżymi owocami i miodem to fantastyczna propozycja na śniadanie! Zapraszam, częstujecie się przepisem, smacznego!

📖 Przepis

chalka z cukrem perlistym
Print Pin
5 z 3 głosów

Chałka z cukrem perlistym

Rewelacyjna chałka drożdżowa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 475 g mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 małe jajka
  • 15 g świeżych drożdży (lub *7 g suchych)

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki cukru perlistego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól i cukier, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Mleko lekko podgrzać dodać do niego drożdże i łyżkę mącznej mieszanki, wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże podwoiły swoją objętość.
  • Wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajka, a następnie zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak. Po 2 minut zacząć powoli dolewać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez 5 minut.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na około 2 godziny.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, delikatnie ugnieść wypuszczając w ten sposób bąbelki powietrza. Ciasto podzielić na 3 równe części z każdej uformować długi wałek. Trzy wałki ciasta skleić razem, a następnie zapleść warkocz, koniec warkocza skleić razem podwinąć sklejoną część lekko pod spód warkocza.
  • Chałkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Folię spożywczą naoliwić z jednej strony, naoliwioną stroną przykryć chałkę i odstawić ją w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • W małej miseczce rozbełtać jajko, wyrośniętą chałkę pomalować jajkiem, następnie cały jej wierzch posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika, piec przez 20 - 25 minut. Chałka powinna zrobić się lekko rumiana.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i lekko przestudzić przed krojeniem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Jeśli używacie suchych drożdży to nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu, wystarczy dodać je do mąki.
Chałka z podanego przepisu wychodzi bardzo duża, ale ciasto można podzielić na dwie części i przygotować w ten sposób dwie sztuki.
Chałkę po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą w folię spożywczą.
chalka z cukrem perlistym
chalka z cukrem perlistym
chalka z cukrem perlistym

Więcej Przepisy na ciasta drożdżowe

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • wieniec drozdzowy z marcepanem
    Wieniec drożdżowy z marcepanem

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. PanKoszyk napisał

    20 listopada, 2017 at 4:54 pm

    Cudnie wyrosła, zazdraszczam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 listopada, 2017 at 9:14 pm

      Dziękuję 🙂 i nie ma co zazdraszczać tylko trzeba upiec 😉

      Odpowiedz
  2. magducha88 napisał

    19 listopada, 2017 at 8:56 pm

    wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 listopada, 2017 at 9:34 am

      Dziękuje i zapewniam, że taka właśnie jest 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.