• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb pszenno żytni Rike Mezker

Chleb pszenno żytni Rike Mezker

Aktualizacja: 15 kwi, 2021 · Opublikowany: 19 lis, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Chleb pszenno żytni Rinke Mezker znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Przygotowanie chleba najlepiej rozpocząć przed pójściem spać, ponieważ jest to chleb trójfazowy. Wieczorem wymieszać zaczyn i dać mu przynajmniej 9 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto na chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej potrzebuje od kilku do kilkunastu godzin, aby odpowiednio przerobić mąkę na zaczyn. Po tym czasie można przystąpić do wykonania ciasta właściwego. Polecam ten przepis wszystkim, którzy cenią sobie pieczywo na zakwasie, chleb jest z dodatkiem ziaren kolendry i kminku. Jeśli ktoś z Was nie przepada za tymi przyprawami, to można je pominąć.

Chleb pszenno żytni pokrojone kromki na drewnianej desce.
Chleb pszenno żytni Rike Mezker
Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb pszenno żytni Rike Mezker

Puszysty delikatny w smaku chleb domowy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 14 hours
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 14 hours 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej (do 4 ½ szklanki)
  • 2 szklanki letniej wody około 37 st C
  • 1 szklanka zakwasu
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • ¼ szklanki ciepłej wody w temperaturze 40 - 45 st C
  • 2 łyżki łyżki melasy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski wlać 2 szklanki wody, zakwas i dodać mąkę żytnią, wymieszać.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc, maksymalnie do 24 godzin.
  • Następnie z miski odlać 1 i ½ szklanki zaczynu wlać do słoja i odstawić do lodówki, w ten sposób dokarmiamy zakwas który już mamy lub od tej chwili już mieć do będziemy.
  • W mniejszej miseczce wymieszać ciepłą wodę (40 - 45 st C) dodać drożdże i melasę, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut.
  • Do rozczynu dodać mieszaninę drożdżową, sól, kminek, kolendrę, dokładnie wymieszać.
  • Następnie stopniowo dodawać mąkę, zagnieść dość sztywnie ciasto.
  • Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przerobić jeszcze kilka razy. odstawić cisto na 15 minut.
  • W tym czasie umyć miskę, wytrzeć i nasmarować olejem.
  • Ciasto ponownie wyrobić przez około 10 minut, przełożyć od miski, przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Zbić ciasto wałkiem, podzielić na dwie części. Uformować okrągłe lub owalne bochenki, włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek.
  • Odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut do 1 godziny.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st C, Piec 30 - 40 minut.
  • Studzić na kratce, oczywiście wcześniej wyjąć z foremki.
Chleb pszenno żytni Rike Mezker, piękne rumiane bochenki
Chleb pszenno żytni Rike Mezker
« Ciastka z jagodami goji
Warzywne przekąski »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}