• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Przepisy na chleb na zakwasie

Pewnie wielu z Was nasuwa się pytanie, czy jestem w stanie upiec dobry chleb na zakwasie we własnym domu? Odpowiem, że tak oczywiście każdy może upiec dobry chleb na zakwasie w domu. Co potrzeba nam do upieczenia fantastycznego aromatycznego bochenka z chrupiącą skórką? Trzeba zacząć od zakwasu, mocnego zakwasu, który uniesie nasz chleb. Przepis na zakwas i dokarmianie go znajdziecie w poniższych wpisach. Kiedy zakwas będzie już gotowy, możecie zabrać się za wypiek wspaniałego domowego chleba.
Przepisów jest mnóstwo i jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie. W poniższych propozycjach znajdziecie chlebki żytnie, pszenne, orkiszowe i mieszane. Wszystkie na zakwasie, choć w niektórych znajdziecie szczyptę drożdży.
Dlaczego pojawiają się tam drożdże? Drożdże znacznie przyspieszają ostatnią fazę przygotowania chleba. Oczywiście można, w każdym z tych przepisów pominąć drożdże, jednocześnie wydłużając czas ostatniego wyrastania i każdy chleb wyjdzie tak, jak należy. Wielu z Was pytało, jak mogą przyspieszyć "produkcję" chleb i przyśpieszyć ten proces, drożdże są właśnie rozwiązaniem dla niecierpliwych.
Nieważne, jaki przepis wybierzecie czy upieczecie chleb na zakwasie, czy na drożdżach, najważniejsze, że zrobicie to sami!

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą
  • chleb z garnka-pytlowy
    Chleb z garnka pytlowy
  • chleb zytni pytlowy
    Chleb żytni pytlowy
  • chleb z orzechami
    Chleb z orzechami
  • chleb z figami
    Chleb z figami
  • chleb zytni razowy
    Chleb razowy żytni
  • chleb zytni
    Chleb żytni
  • chleb z ziarnami
    Chleb z ziarnami
  • chleb zytni delikatesowy
    Chleb żytni delikatesowy
  • chleb z czosnkiem niedzwiedzim
    Chleb z czosnkiem niedźwiedzim
  • chleb z zurawina
    Chleb z żurawiną
  • chleb codzienny
    Chleb codzienny
  • Chleb zmieniający zycie
    Chleb zmieniający życie
  • chleb wiejski
    Chleb wiejski
  • chleb zytni z pestkami dyni
    Chleb żytni z pestkami dyni
  • chleb z platkami owsianymi
    Chleb z płatkami owsianymi
  • chleb z czarnuszka
    Chleb z czarnuszką

Nawigacja po wpisach

1 2 3 Next page

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia