• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie

Przepisy na chleb na zakwasie

Pewnie wielu z Was nasuwa się pytanie, czy jestem w stanie upiec dobry chleb na zakwasie we własnym domu? Odpowiem, że tak oczywiście każdy może upiec dobry chleb na zakwasie w domu. Co potrzeba nam do upieczenia fantastycznego aromatycznego bochenka z chrupiącą skórką? Trzeba zacząć od zakwasu, mocnego zakwasu, który uniesie nasz chleb. Przepis na zakwas i dokarmianie go znajdziecie w poniższych wpisach. Kiedy zakwas będzie już gotowy, możecie zabrać się za wypiek wspaniałego domowego chleba.
Przepisów jest mnóstwo i jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie. W poniższych propozycjach znajdziecie chlebki żytnie, pszenne, orkiszowe i mieszane. Wszystkie na zakwasie, choć w niektórych znajdziecie szczyptę drożdży.
Dlaczego pojawiają się tam drożdże? Drożdże znacznie przyspieszają ostatnią fazę przygotowania chleba. Oczywiście można, w każdym z tych przepisów pominąć drożdże, jednocześnie wydłużając czas ostatniego wyrastania i każdy chleb wyjdzie tak, jak należy. Wielu z Was pytało, jak mogą przyspieszyć "produkcję" chleb i przyśpieszyć ten proces, drożdże są właśnie rozwiązaniem dla niecierpliwych.
Nieważne, jaki przepis wybierzecie czy upieczecie chleb na zakwasie, czy na drożdżach, najważniejsze, że zrobicie to sami!

  • Zakwas żytni
  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą
  • Chleb orkiszowo żytni
  • Zakwas na żur i żurek
  • Chleb pszenno żytni Rike Mezker
  • Chleb na zakwasie z żurawiną
  • Chleb tradycyjny
  • Chleb z kawą
  • Chleb żytnio - pszenny
  • Chleb rustykalny
  • Chleb ukraiński
  • Chleb z prażonymi pestkami dyni
  • Chleb żytni ze słonecznikiem
  • Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami
  • Chleb na zakwasie błyskawiczny
  • Chleb na zakwasie z prażoną cebulką
  • Chleb
  • Chleb wieloziarnisty
  • Chleb żytni 100%
  • Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji
  • Chleb mieszany z siemieniem lnianym
  • Chleb żytni z żurawiną i morelą
  • Chleb żytni razowy z ziarnami
  • Chleb na jogurcie
  • Chleb z mąki pełnoziarnistej
  • Chleb z czarnuszką
  • Chleb z orzechami
  • Chleb zmieniający życie
  • Chleb z garnka pytlowy
  • Chleb z ziarnami
  • Chleb codzienny
  • Chleb żytni
  • Chleb z żurawiną
  • Chleb z czosnkiem niedźwiedzim
  • Chleb wiejski
  • Chleb razowy żytni
  • Chleb z figami
  • Chleb żytni pytlowy
  • Chleb żytni z melasą

Nawigacja po wpisach

1 2 Next page

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}