Przepisy na chleb na zakwasie
Pewnie wielu z Was nasuwa się pytanie, czy jestem w stanie upiec dobry chleb na zakwasie we własnym domu? Odpowiem, że tak oczywiście każdy może upiec dobry chleb na zakwasie w domu. Co potrzeba nam do upieczenia fantastycznego aromatycznego bochenka z chrupiącą skórką? Trzeba zacząć od zakwasu, mocnego zakwasu, który uniesie nasz chleb. Przepis na zakwas i dokarmianie go znajdziecie w poniższych wpisach. Kiedy zakwas będzie już gotowy, możecie zabrać się za wypiek wspaniałego domowego chleba.
Przepisów jest mnóstwo i jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie. W poniższych propozycjach znajdziecie chlebki żytnie, pszenne, orkiszowe i mieszane. Wszystkie na zakwasie, choć w niektórych znajdziecie szczyptę drożdży.
Dlaczego pojawiają się tam drożdże? Drożdże znacznie przyspieszają ostatnią fazę przygotowania chleba. Oczywiście można, w każdym z tych przepisów pominąć drożdże, jednocześnie wydłużając czas ostatniego wyrastania i każdy chleb wyjdzie tak, jak należy. Wielu z Was pytało, jak mogą przyspieszyć "produkcję" chleb i przyśpieszyć ten proces, drożdże są właśnie rozwiązaniem dla niecierpliwych.
Nieważne, jaki przepis wybierzecie czy upieczecie chleb na zakwasie, czy na drożdżach, najważniejsze, że zrobicie to sami!