• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb ukraiński

Chleb ukraiński

Aktualizacja: 25 sie, 2020 · Opublikowany: 16 lip, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jeden z moich ulubionych chlebów. Pszenno - żytni z wilgotnym miąższem i chrupiącą skórką. Smakiem przypomina mi chleb z dzieciństwa, który piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym, opalanym drewnem. Brakuje tylko tego aromatu drewna ...Pyszny chleb, polecam na pyszne śniadanie w sobotni poranek:)

Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb ukraiński

Autor Anna
Kuchnia Ukraińska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 190 g zakwasu żytniego
  • 160 g wody
  • 220 g mąki żytniej 720

Składniki na ciasto właściwe

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 95 g mąki pszennej razowej
  • 300 g wody
  • 12 g soli
  • ok. 3 g suchych drożdży
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folia spożywczą i odstawić do bardzo ciepłego ( do 32°C) miejsca na 4 godziny. Z zaczynu i pozostałych składników zagnieść luźne, ciasto będzie lepkie, ja wyrobiłam mikserem. Odstawić do wyrośnięcia 1 - 1,5 godz.
  • Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych foremek. Foremki należy wcześniej wysmarować i wysypać otrębami. Ponownie odstawić do wyrośnie na około godzinę.
  • Pieczemy w 260 st C przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 240 st C i pieczemy 15 minut, po tym czasie znów obniżyć temperaturę do 220 st C i dopiec przez około 15 - 20 minut. Gdyby wierzch mocno się przypiekał, należ przykryć folią aluminiową.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Chleb ukraiński
« Wegetariański burger
Grzanki z jajkami po benedyktyńsku »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}