Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb ziołowy

Aktualizacja: 4 lip, 2020 · Opublikowany: 26 lut, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Puszysty, delikatny i bardzo smaczny chleb na drożdżach z dodatkiem ziół, które sprawiają, że pieczywo pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Miąższ chleba jest bardzo puszysty, lekki i wilgotny, a to dzięki dodatkowi oleju. Zioła, które dodałam do chleba można, dowolnie dobierać i komponować, a ich ilość zwiększyć lub całkowicie pominąć. Choć namawiam, żebyście piekąc go po raz pierwszy, spróbowali w oryginalnej wersji.  Skórka chleba jest lekko błyszcząca, miękka i dość cienka. Błyszcząca skórka to zasługa wody z solą, którą smarujemy wierzch chleba, kiedy jest jeszcze w piekarniku.

Chleb ziołowy
Chleb ziołowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍞 Przygotowanie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 8 g suchych drożdży lub 18 g świeżych
  • 250 ml ciepłej wody o temperaturze około 45 st C
  • 250 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 735 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 32 g cukru
  • 63 g oleju roślinnego
  • 2 łyżki melasy

Dodatkowo

  • ½ szklanki wody
  • 1 ½ łyżeczki soli

🔪 Instrukcje

  • W misce miksera wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut po tym czasie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto używając końcówki typu hak, ciasto zagniatać przez 5 do 7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin.
  • Dwie keksówki o wymiarach wysmarować olejem i wysypać otrębami.
  • Po tym czasie ciasto ponownie przerobić, podzielić na dwie część, przełożyć do keksówek, przykryć je folią spożywczą wysmarowaną oliwą, to zapobiegnie przyklejeniu się jaj do ciasta, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C, wstawić chleb, piec przez 40 do 50 minut.
  • W szklance wymieszać wodę z solą.
  • Na około 10 minut przed końcem pieczenia, uchylić piekarnik i posmarować wierzch chlebów wodą z solą, dopiec chleb.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i jeszcze raz posmarować wierzch wodą z solą.
  • Wyjąć chleb z foremek i wystudzić na kratce.

🍞 Przygotowanie

Przygotowanie chleba jest bardzo proste, bo sprowadza się do wymieszania wszystkich składników, wyrobienia ich i odstawienia do wyrośnięcia. Pozostaje już tylko upieczenie pysznego chleba, czy może być coś lepszego niż jeszcze ciepła kromka chleba z masłem. Smacznego!

📖 Przepis

Chleb ziołowy
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb ziołowy

Pyszny, miękki i bardzo ziołowy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 8 g suchych drożdży lub 18 g świeżych
  • 250 ml ciepłej wody o temperaturze około 45 st C
  • 250 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 735 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 32 g cukru
  • 63 g oleju roślinnego
  • 2 łyżki melasy

Dodatkowo

  • ½ szklanki wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce miksera wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut po tym czasie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto używając końcówki typu hak, ciasto zagniatać przez 5 do 7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin.
  • Dwie keksówki o wymiarach wysmarować olejem i wysypać otrębami.
  • Po tym czasie ciasto ponownie przerobić, podzielić na dwie część, przełożyć do keksówek, przykryć je folią spożywczą wysmarowaną oliwą, to zapobiegnie przyklejeniu się jaj do ciasta, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C, wstawić chleb, piec przez 40 do 50 minut.
  • W szklance wymieszać wodę z solą.
  • Na około 10 minut przed końcem pieczenia, uchylić piekarnik i posmarować wierzch chlebów wodą z solą, dopiec chleb.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i jeszcze raz posmarować wierzch wodą z solą.
  • Wyjąć chleb z foremek i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Chleb ziołowy

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.