Puszysty, delikatny i bardzo smaczny chleb na drożdżach z dodatkiem ziół, które sprawiają, że pieczywo pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Miąższ chleba jest bardzo puszysty, lekki i wilgotny, a to dzięki dodatkowi oleju. Zioła, które dodałam do chleba można, dowolnie dobierać i komponować, a ich ilość zwiększyć lub całkowicie pominąć. Choć namawiam, żebyście piekąc go po raz pierwszy, spróbowali w oryginalnej wersji. Skórka chleba jest lekko błyszcząca, miękka i dość cienka. Błyszcząca skórka to zasługa wody z solą, którą smarujemy wierzch chleba, kiedy jest jeszcze w piekarniku.
🥘 Składniki
- 8 g suchych drożdży lub 18 g świeżych
- 250 ml ciepłej wody o temperaturze około 45 st C
- 250 ml maślanki w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soli
- 735 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka szałwii
- 32 g cukru
- 63 g oleju roślinnego
- 2 łyżki melasy
Dodatkowo
- ½ szklanki wody
- 1 ½ łyżeczki soli
🔪 Instrukcje
- W misce miksera wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut po tym czasie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto używając końcówki typu hak, ciasto zagniatać przez 5 do 7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin.
- Dwie keksówki o wymiarach wysmarować olejem i wysypać otrębami.
- Po tym czasie ciasto ponownie przerobić, podzielić na dwie część, przełożyć do keksówek, przykryć je folią spożywczą wysmarowaną oliwą, to zapobiegnie przyklejeniu się jaj do ciasta, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C, wstawić chleb, piec przez 40 do 50 minut.
- W szklance wymieszać wodę z solą.
- Na około 10 minut przed końcem pieczenia, uchylić piekarnik i posmarować wierzch chlebów wodą z solą, dopiec chleb.
- Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i jeszcze raz posmarować wierzch wodą z solą.
- Wyjąć chleb z foremek i wystudzić na kratce.
🍞 Przygotowanie
Przygotowanie chleba jest bardzo proste, bo sprowadza się do wymieszania wszystkich składników, wyrobienia ich i odstawienia do wyrośnięcia. Pozostaje już tylko upieczenie pysznego chleba, czy może być coś lepszego niż jeszcze ciepła kromka chleba z masłem. Smacznego!
📖 Przepis
Chleb ziołowy
🥘 Składniki
- 8 g suchych drożdży lub 18 g świeżych
- 250 ml ciepłej wody o temperaturze około 45 st C
- 250 ml maślanki w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soli
- 735 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka szałwii
- 32 g cukru
- 63 g oleju roślinnego
- 2 łyżki melasy
Dodatkowo
- ½ szklanki wody
- 1 ½ łyżeczki soli
🔪 Instrukcje
- W misce miksera wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut po tym czasie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto używając końcówki typu hak, ciasto zagniatać przez 5 do 7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin.
- Dwie keksówki o wymiarach wysmarować olejem i wysypać otrębami.
- Po tym czasie ciasto ponownie przerobić, podzielić na dwie część, przełożyć do keksówek, przykryć je folią spożywczą wysmarowaną oliwą, to zapobiegnie przyklejeniu się jaj do ciasta, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C, wstawić chleb, piec przez 40 do 50 minut.
- W szklance wymieszać wodę z solą.
- Na około 10 minut przed końcem pieczenia, uchylić piekarnik i posmarować wierzch chlebów wodą z solą, dopiec chleb.
- Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i jeszcze raz posmarować wierzch wodą z solą.
- Wyjąć chleb z foremek i wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Comments
No Comments