Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb żytni na piwie

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 11 lip, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb żytni na piwie to najbardziej miękki chleb jaki można sobie wyobrazić! Jest to jeden z tych chlebów, który jest świeży przez wiele dni. Pięknie pachnie kminkiem i delikatnie piwem. Przepis pochodzi z książki 'Chleb pieczemy w domu' Beatrice Ojakangas. Smakuje wybornie ze wszystkim dodatkami, ale mi najbardziej smakuje z serami i pysznymi pastami warzywnymi. Spróbujcie koniecznie.

kromki chleba na desce
Chleb żytni na piwie

📖 Przepis

kromki chleba ułożone jedna na drugiej
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb żytni na piwie

Bardzo smaczny mięciutki chleb na piwie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 7 g suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka ma 250 ml)
  • ¾ szklanki mąki żytniej (może być typ 720 lub razowa)
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 360 ml piwa
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski wsypać jedną szklankę mąki pszennej, całą mąkę żytnią, drożdże, sól i kminek. W rondlu podgrzać piwo, melasę i olej do temperatury 48 - 54°C. Wlać do suchych składników i miksować na wysokich obrotach, aż ciasto się połączy i będzie gładkie, trwa to około 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto należy przełożyć do wcześniej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy, mała keksówka,i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Piekarnik nagrzać do 175°C. Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać jego wnętrze wodą, kilka pryśnięć. Piec około 30 minut do zarumienienia skórki.
  • Po upieczeniu wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Rada dla maszynistów.
W przypadku tego chleba użyłam maszyny do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta, sprawdza się bardzo dobrze.
Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże. Nastawić program do 'Ciast rosnących' trwa on ok. 1:30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia i piec.
Chleb zytni na piwie

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Basia napisał

    04 sierpnia, 2017 at 10:04 pm

    O jaką melasę chodzi? Czy można dać zamiast niej coś innego?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 sierpnia, 2017 at 10:24 pm

      Melasę można zastąpić np. miodem gryczanym lub takim jaki mamy w domu. Melasa jest to ciemnobrązowy gęsty syrop przypominający w swojej konsystencji miód. Jest to produkt uboczny przy produkcji cukru. Ma słodki, charakterystyczny smak często wykorzystywany jest do pieczenia pierników i pierniczków 🙂 Melasę można kupić np. trzcinową, buraczaną... Smacznego!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.