Ciastka owsiane z siekanymi migdałami, żurawiną i dużą ilością cynamonu. Kolejny przepis na świetne domowe owsiane ciasteczka. Pachną tak niesamowicie, że trudno im się oprzeć. Ciasteczka owsiane uwielbiają moje dziewczynki, bardzo chętnie biorą je do szkoły, jeśli oczywiście zostanie jakieś do rana:) Do ciastek można dodać zamiast żurawiny rodzynki albo miechunkę. Migdały również można zastąpić na przykład orzechami laskowymi, przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Można zrobić je w każdej chwili przygotowanie ciasta trwa tyle, co rozgrzanie piekarnika. Zamiast kupować ciastka w sklepie lepiej przygotować je własnoręcznie. Ciastka można upiec w większej ilości po całkowitym wystudzeniu przechować je szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni. Smacznego!
📖 Przepis
Ciastka owsiane
🥘 Składniki
- 120 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 100 g płatków owsianych
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 150 g blanszowanych migdałów
- 100 g żurawiny suszonej
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
- Mikserem połączyć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, mąkę, cynamon, otręby i płatki owsiane, posiekane migdały i żurawinę, dokładnie połączyć.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez 10 minut, będzie się lepiej formować. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wilgotnymi palcami spłaszczyć kulki ciasta.
- Wstawić do piekarnika, piec przez 12 - 15 minut. Studzić na kratce.
- Smacznego!
ewa napisał
Mój ulubiony przepis! Ciastka są przepyszne, długo świeże i proste do zrobienia. W naszym menu już od ponad roku. Wyśmienite, bardzo dziękuję za przepis ! Ewa ????
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że tak Wam smakują 🙂 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam 🙂
Ola napisał
Pycha 🙂 tyle co upiekłam , jeszcze gorące jadłam i muszę przyznać że są rewelacyjne !!!
PS: Ja nie siekałam specjalnie drobno migdałów i dodałam jeszcze orzechów laskowych dzięki czemu świetnie chrupały.
Anna napisał
Dziękuję! Super pomysł z tymi orzechami:) spróbuję na pewno!!!
Asgnieszka napisał
dziękuję 🙂 zrobiłam już pierwszą wersję tzw. "testową" jak sama to nazywam, wyszły pyszne 🙂 łatwe i naprawdę wdzięczne w przygotowaniu (no może poza ręcznym siekaniem zblanszowanych migdałów, ale to już moja wina - mogłam to zrobić w urządzonku 😉 ), szybko się pieką i są wspaniale wilgotne.
W czwartek robię już full porcję - mój chłopak ma w piątek imieniny, coś pysznego i zdrowego dla łasucha 🙂 wspaniałe dla nas - osób aktywnych i bardzo zwracających uwagę na dietę 🙂
Anna napisał
Bardzo mi miło, że Wam smakowały 🙂 ciasteczka można przygotować w większej ilości, a przechowane w szczelnie zamkniętym naczyniu, długo pozostają świeże:) smacznego:)
Agnieszka napisał
Nie ma w przepisie proszku do pieczenia? Mam ochote je upiec, ale chcialam sie upewnic najpierw.
Anna napisał
Tak,ciasteczka są bez proszku do pieczenia 🙂 Smacznego i pozdrawiam