Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Ciastka owsiane

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 2 paź, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciastka owsiane z siekanymi migdałami, żurawiną i dużą ilością cynamonu. Kolejny przepis na świetne domowe owsiane ciasteczka. Pachną tak niesamowicie, że trudno im się oprzeć. Ciasteczka owsiane uwielbiają moje dziewczynki, bardzo chętnie biorą je do szkoły, jeśli oczywiście zostanie jakieś do rana:) Do ciastek można dodać zamiast żurawiny rodzynki albo miechunkę. Migdały również można zastąpić na przykład orzechami laskowymi, przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Można zrobić je w każdej chwili przygotowanie ciasta trwa tyle, co rozgrzanie piekarnika. Zamiast kupować ciastka w sklepie lepiej przygotować je własnoręcznie. Ciastka można upiec w większej ilości po całkowitym wystudzeniu przechować je szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni. Smacznego!

ciastka owsiane
Ciastka owsiane

📖 Przepis

Print Pin
4 z 4 głosów

Ciastka owsiane

Pyszne i bardzo łatwe ciastka owsiane.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 14
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g płatków owsianych
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 100 g żurawiny suszonej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
  • Mikserem połączyć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, mąkę, cynamon, otręby i płatki owsiane, posiekane migdały i żurawinę, dokładnie połączyć.
  • Ciasto schłodzić w lodówce przez 10 minut, będzie się lepiej formować. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wilgotnymi palcami spłaszczyć kulki ciasta.
  • Wstawić do piekarnika, piec przez 12 - 15 minut. Studzić na kratce.
  • Smacznego!
ciastka owsiane

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    4 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ewa napisał

    27 października, 2015 at 5:15 pm

    5 gwiazdek
    Mój ulubiony przepis! Ciastka są przepyszne, długo świeże i proste do zrobienia. W naszym menu już od ponad roku. Wyśmienite, bardzo dziękuję za przepis ! Ewa ????

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 października, 2015 at 7:32 pm

      Bardzo się cieszę, że tak Wam smakują 🙂 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Ola napisał

    30 listopada, 2013 at 10:03 pm

    4 gwiazdki
    Pycha 🙂 tyle co upiekłam , jeszcze gorące jadłam i muszę przyznać że są rewelacyjne !!!

    PS: Ja nie siekałam specjalnie drobno migdałów i dodałam jeszcze orzechów laskowych dzięki czemu świetnie chrupały.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 listopada, 2013 at 10:16 pm

      Dziękuję! Super pomysł z tymi orzechami:) spróbuję na pewno!!!

      Odpowiedz
  3. Asgnieszka napisał

    15 października, 2013 at 9:35 am

    dziękuję 🙂 zrobiłam już pierwszą wersję tzw. "testową" jak sama to nazywam, wyszły pyszne 🙂 łatwe i naprawdę wdzięczne w przygotowaniu (no może poza ręcznym siekaniem zblanszowanych migdałów, ale to już moja wina - mogłam to zrobić w urządzonku 😉 ), szybko się pieką i są wspaniale wilgotne.
    W czwartek robię już full porcję - mój chłopak ma w piątek imieniny, coś pysznego i zdrowego dla łasucha 🙂 wspaniałe dla nas - osób aktywnych i bardzo zwracających uwagę na dietę 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 października, 2013 at 9:42 am

      Bardzo mi miło, że Wam smakowały 🙂 ciasteczka można przygotować w większej ilości, a przechowane w szczelnie zamkniętym naczyniu, długo pozostają świeże:) smacznego:)

      Odpowiedz
  4. Agnieszka napisał

    02 października, 2013 at 4:32 pm

    Nie ma w przepisie proszku do pieczenia? Mam ochote je upiec, ale chcialam sie upewnic najpierw.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 października, 2013 at 4:34 pm

      Tak,ciasteczka są bez proszku do pieczenia 🙂 Smacznego i pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.