Przepis na genialnie ciastka owsiane z bakaliami chrupiące z zewnątrz lekko wilgotne w środku z pysznymi dodatkami. Przygotowując ciastka z tego przepisu, możecie tworzyć własne wersje smakowe. Do podstawowej wersji dodałam siekaną białą i ciemną czekoladę, całość podzieliłam na trzy części i do każdej dołożyłam inny ulubiony składniki. Zrobiłam ciastka z moją ukochaną suszoną żurawiną, migdałami oraz daktylami. Wszystkie ciasteczka smakują wyśmienicie, ale nie ograniczajcie się tylko do zaproponowanych składników. Bawcie się i zróbcie swoją wersję. Można wykorzystać suszone morele, miechunkę, rodzynki, krówki, suszone wiśnie oraz różnego rodzaju orzechy i nasionka. Tłuszcz również możecie dowolnie mieszać, w poniższym przepisie zaproponowałam masło i olej kokosowy. To oczywiście tylko propozycja, bo ciastka można przygotować tylko na maśle lub zamienić na margarynę, jeśli jej używacie.
Ciastka nakładałam łyżką do lodów to świetny sposób na odmierzenie równych porcji. Pamiętajcie, że układając ciastka na blaszce do pieczenia, należy zachować spore odstępy. Ciastka pod wpływem temperatury bardzo mocno "rozpływają się" na boki. Ciastka owsiane z bakaliami mogą być smakowitym prezentem świątecznym, wystarczy ładnie zapakować i prezent gotowy. Smacznego!
📖 Przepis
Ciastka owsiane z bakaliami
🥘 Składniki
Składniki na ciastka
- 200 g masła (miękkiego)
- 30 g oleju kokosowego
- 180 g cukru brązowego (lub zwykłego)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 160 g mąki pszennej
- 45 g otrąb owsianych (lub orkiszowych)
- 230 g płatków owsianych
- 60 g białej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
- 60 g ciemnej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
- 1,5 szklanki orzechów (daktyli lub żurawiny, można użyć mieszanki wymienionych bakalii)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
- Miękkie masło i olej kokosowy włożyć do miski dodać cukier, zmiksować na puszysta jasną masę
- Następnie dodać po jednym jajku ciągle miksują, do masy dodać sodę, sól i cynamon, zmiksować dosypać mąkę i otręby połączyć na jednolitą masę tę czynność można wykonać łyżką
- Na koniec dodać płatki owsiane i siekaną czekoladę, wymieszać
- Ja podzieliłam masę na trzy części i przygotowałam trzy różne wersje ciastek, ale oczywiście można zrobić tylko jedną wersję
- Do pierwszej porcji dodałam migdałyDo drugiej żurawinę Do trzeciej daktyle
- Przygotować papier do pieczenia i blachę
- *Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nabierać porcje ciasta, kuleczki układać zachowując sporą odległość miedzy nimi, ponieważ powiększą się, każdą kulkę ciasta delikatnie spłaszczyć dłonią
- Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 8-10, ciastka powinny delikatnie zarumienić się, uważajcie aby nie przypalić ich!
- Po upieczeniu przełożyć na kratkę chwytając za papier, ciastka pozostawić do całkowitego wystudzenia
- Smacznego!
Comments
No Comments