Dziś mam dla Was super smaczne bardzo kruche ciastka z marcepanem. Ciastka przygotowane są z dodatkiem jasnej masy marcepanowej, która nadaje im wspaniałego smaku i aromatu! Nie często się zdarza, żeby ciastka zaraz po upieczeniu były tak kruche i smaczne jak te. Ciasteczka podczas pieczenia nie rosną zbyt dużo i nie tracą swojego kształtu. Można przygotować z nich piękne i bardzo smaczne prezenty Wielkanocne. Do dekorowania ciastek możecie zaprosić dzieci, z pewnością spodoba im się taka zabawa. Ciastka można lukrować, oblewać czekoladą lub dekorować słodkimi groszkami. Ciastka po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze lub innym pojemniku przez mniej więcej 14 dni.
📖 Przepis
Ciastka z marcepanem
🥘 Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g masy marcepanowej
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku migdałowego
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera włożyć wszystkie składniki, masło i marcepan wcześniej posiekać, zagnieść ciasto, ciasto można zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3,5 - 4 mm, przy pomocy foremek do ciastek wykrawać dowolne kształty.
- Gotowe ciasteczka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C, 8 - 12 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu ciastka wystudzić. Ciasteczka można polukrować lub oblać czekoladą.
- Smacznego!
Przepis z opakowania stempelków do ciastek.
Sylwia napisał
Piękne, delikatne i bardzo świąteczne 🙂
Anna napisał
Dziękuję bardzo, polecam nie tylko na święta 🙂