Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 7 maj, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością kruszonki. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam odrobiną soczystej i słodkiej gruszki, która świetnie połączyła się z rabarbarem. Do tego dużo chrupiącej kruszonki i przyrumienione płatki migdałów, rewelacja! Ciasta drożdżowe to dla niektórych duże wyzwanie, ale zapewniam Was, że ten przepis nie sprawi Wam problemu. Ciasto jest bardzo łatwe i jeśli tylko macie świeże drożdże to z pewnością placek wyjdzie pierwsza klasa!

Przygotowanie ciasta

Przygotowując ciasto drożdżowe, należy pamiętać o kilku zasadach! Drożdże, jeśli używamy "świeżych" powinny być aktywne, a sprawdza się to poprzez przygotowanie rozczynu. Rozczyn to początkowy etap produkcji ciasta drożdżowego dzięki temu możemy sprawdzić na maleńkiej ilości składników, czy drożdże są dobre. Jeśli rozczyn zacznie pracować, czyli podwoi objętość lub potroi, to znaczy, że drożdże są żywe i możemy przystąpić do mieszania pozostałych składników ciasta. Na tym etapie należy pamiętać, że drożdże do rozmnażania potrzebują bardzo ciepłego otoczenia około 27 st C. Jeśli temperatura jest znacznie niższa, to proces wyrastania jest bardzo wydłużony.

Etap przygotowywania rozczynu pomijamy zupełnie przy użyciu drożdży instant, te mieszamy od razu z mąką, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Ja często skracam procedury produkcji ciasta drożdżowego o przygotowywanie rozczynu w przypadku kiedy wiem, że "świeże" drożdże są aktywne, bo na przykład dzień wcześniej przygotowałam z nich ciasto na pizzę.  Drożdże rozrabiam bezpośrednio z letnim mlekiem i dodaję do mąki, zagniatam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia.

Pamiętajcie również o tym, aby jajka wyjąc odpowiednio wcześniej z lodówki, one też powinny być w temperaturze pokojowej, aby nie schładzać ciasta, które lubi ciepło.

Wracając do dzisiejszego placka drożdżowego, ciasto jest elastyczne i przypomina ciasto na bułki. Wykładamy ciasto na blat, rozwałkowujemy i przekładamy do formy, dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta i przystępujemy do etapu końcowego. Czyli nakładania dodatków - rabarbaru, gruszek, kruszonki i cukru trzcinowego. Teraz ciasto przykrywamy folią spożywczą, niekoniecznie dokładnie w tym przypadku nie musimy martwić się, że wierzch ciasta się przesuszy, bo chronią go owoce i kruszonka 🙂 Po wyrośnięciu zostaje tylko pieczenie i w końcu możemy cieszyć się wspaniałym wypiekiem, smacznego!

📖 Przepis

Ciasto drozdzowe z gruszka i rabarbarem
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem

Puszyste pyszne ciasto drożdżowe z kwaśną nutą.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej - tortowej
  • 80 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 jajka

Składniki na kruszonkę

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo

  • 500 g rabarbaru
  • 1 duża gruszka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier - wymieszać. Mleko podgrzać.
  • Drożdże umieścić w miseczce dodać do nich kilka łyżek podgrzanego mleka, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili wyrośnięcia - około 10 minut. Drożdże dodajemy do przygotowanej mieszaniny mąki i cukru, włączamy mikser wyposażony w końcówkę typu hak i mieszamy ciasto jednocześnie dodając jajka i wcześniej roztopione masło, ciasto mieszamy kilka minut na średniej prędkości.
  • Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Gotowe, wyrobione ciasto pozostawiamy w misce miksera, przykryte folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około godzinę.
  • Rabarbar obieramy ze skórki, odcinamy liście i kroimy na 2 cm kawałki z gruszką robimy to samo.
  • W niedużej misce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę, rozgniatamy składniki w palcach tak, aby wszystko się połączyło.
  • Blaszkę o wymiarach 35 x 45 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat, zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt, ciasto przekładamy do formy, całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem tak jak robi się to w przypadku ciast kruchych.
  • Na wierzch ciasta rozkładamy równomiernie rabarbar i kruszkę, całość posypujemy kruszonką, płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać od temperatury 185 st C, ciasto pieczemy przez 20 do 30 minut, po upływie 20 minut sprawdźcie, czy ciasto jest już gotowe, najlepiej wykonać test "suchego patyczka" - wbijając drewniany patyczek szaszłykowy lub suchy makaron typu spaghetti w środek ciasta, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znak, że ciasto jest już gotowe.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  • Smaczneog!
Ciasto drozdzowe z gruszka i rabarbarem
Ciasto drozdzowe z gruszka i rabarbarem

Więcej Przepisy na ciasta drożdżowe

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • wieniec drozdzowy z marcepanem
    Wieniec drożdżowy z marcepanem

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.