Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością kruszonki. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam odrobiną soczystej i słodkiej gruszki, która świetnie połączyła się z rabarbarem. Do tego dużo chrupiącej kruszonki i przyrumienione płatki migdałów, rewelacja! Ciasta drożdżowe to dla niektórych duże wyzwanie, ale zapewniam Was, że ten przepis nie sprawi Wam problemu. Ciasto jest bardzo łatwe i jeśli tylko macie świeże drożdże to z pewnością placek wyjdzie pierwsza klasa!
Przygotowanie ciasta
Przygotowując ciasto drożdżowe, należy pamiętać o kilku zasadach! Drożdże, jeśli używamy "świeżych" powinny być aktywne, a sprawdza się to poprzez przygotowanie rozczynu. Rozczyn to początkowy etap produkcji ciasta drożdżowego dzięki temu możemy sprawdzić na maleńkiej ilości składników, czy drożdże są dobre. Jeśli rozczyn zacznie pracować, czyli podwoi objętość lub potroi, to znaczy, że drożdże są żywe i możemy przystąpić do mieszania pozostałych składników ciasta. Na tym etapie należy pamiętać, że drożdże do rozmnażania potrzebują bardzo ciepłego otoczenia około 27 st C. Jeśli temperatura jest znacznie niższa, to proces wyrastania jest bardzo wydłużony.
Etap przygotowywania rozczynu pomijamy zupełnie przy użyciu drożdży instant, te mieszamy od razu z mąką, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Ja często skracam procedury produkcji ciasta drożdżowego o przygotowywanie rozczynu w przypadku kiedy wiem, że "świeże" drożdże są aktywne, bo na przykład dzień wcześniej przygotowałam z nich ciasto na pizzę. Drożdże rozrabiam bezpośrednio z letnim mlekiem i dodaję do mąki, zagniatam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia.
Pamiętajcie również o tym, aby jajka wyjąc odpowiednio wcześniej z lodówki, one też powinny być w temperaturze pokojowej, aby nie schładzać ciasta, które lubi ciepło.
Wracając do dzisiejszego placka drożdżowego, ciasto jest elastyczne i przypomina ciasto na bułki. Wykładamy ciasto na blat, rozwałkowujemy i przekładamy do formy, dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta i przystępujemy do etapu końcowego. Czyli nakładania dodatków - rabarbaru, gruszek, kruszonki i cukru trzcinowego. Teraz ciasto przykrywamy folią spożywczą, niekoniecznie dokładnie w tym przypadku nie musimy martwić się, że wierzch ciasta się przesuszy, bo chronią go owoce i kruszonka 🙂 Po wyrośnięciu zostaje tylko pieczenie i w końcu możemy cieszyć się wspaniałym wypiekiem, smacznego!
📖 Przepis
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej - tortowej
- 80 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 jajka
Składniki na kruszonkę
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Dodatkowo
- 500 g rabarbaru
- 1 duża gruszka
- 50 g płatków migdałowych
- 3 łyżki cukru trzcinowego
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier - wymieszać. Mleko podgrzać.
- Drożdże umieścić w miseczce dodać do nich kilka łyżek podgrzanego mleka, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili wyrośnięcia - około 10 minut. Drożdże dodajemy do przygotowanej mieszaniny mąki i cukru, włączamy mikser wyposażony w końcówkę typu hak i mieszamy ciasto jednocześnie dodając jajka i wcześniej roztopione masło, ciasto mieszamy kilka minut na średniej prędkości.
- Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Gotowe, wyrobione ciasto pozostawiamy w misce miksera, przykryte folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około godzinę.
- Rabarbar obieramy ze skórki, odcinamy liście i kroimy na 2 cm kawałki z gruszką robimy to samo.
- W niedużej misce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę, rozgniatamy składniki w palcach tak, aby wszystko się połączyło.
- Blaszkę o wymiarach 35 x 45 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat, zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt, ciasto przekładamy do formy, całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem tak jak robi się to w przypadku ciast kruchych.
- Na wierzch ciasta rozkładamy równomiernie rabarbar i kruszkę, całość posypujemy kruszonką, płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać od temperatury 185 st C, ciasto pieczemy przez 20 do 30 minut, po upływie 20 minut sprawdźcie, czy ciasto jest już gotowe, najlepiej wykonać test "suchego patyczka" - wbijając drewniany patyczek szaszłykowy lub suchy makaron typu spaghetti w środek ciasta, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znak, że ciasto jest już gotowe.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- Smaczneog!
Comments
No Comments