Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 7 kwi, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto drożdżowe z jabłkami i dużą ilością pysznej kruszonki. Miałam ochotę na ciasto drożdżowe na podwieczorek, więc postanowiłam wypróbować przepis z jednej z moich książek kucharskich. Niestety, tym razem ciasta z książki Wam nie zaprezentuję, ponieważ nie wyszło zbyt dobre, było suche, mało elastyczne i nijakie. Postanowiłam sama skomponować ciasto "na oko". Metoda ta w przypadku ciasta drożdżowego nigdy mnie nie zawodzi i tym razem ciasto wyszło bardzo, bardzo smaczne. Testerzy zwrócili uwagę, że jest niesłychanie elastyczne i sprężyste, pięknie pachnie i ma dużo pysznej kruszonki. Ciasto drożdżowe zjadane, a właściwie pochłaniane jest u nas zawsze z dodatkiem masła, miodu, domowego dżemu lub kremu czekoladowego. Na wierzch drożdżowca ułożyłam plasterki jabłek, ale mogą być to inne owoce, choć należy uważać z ich ilością, zbyt dużo owoców może za nadto obciążyć je i może ono zapaść się pod ich ciężarem. Ciasto można przygotować na Wielkanoc, to w końcu czas ciast drożdżowych i mazurków. Smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
4,25 z 4 głosów

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Wspaniałe ciasto drożdżowe z jabłkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na rozczyn

  • 50 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto

  • 3 żółtka
  • 1 średnie jajko
  • 140 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 630 g mąki pszennej
  • 100 g rozpuszczonego masła

Dodatkowo

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 średnie jabłka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i mąkę dokładnie wymieszać i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do miski miksera dodać jajko, żółtka, zacząć miksować na wysokich obrotach, dodać cukier, całość ubić na jasną puszystą masę. Następnie dodać rozczyn, ciągle miksując, sól, ekstrakt waniliowy, wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło, a na końcu porcjami przesianą mąkę, ciasto wyrabiać przez 5 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, może potrwać to od 1 do 2 godzin.
  • Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ciasto przed przelaniem do formy wymieszać, wystarczy łyżką, przelać ciasto do przygotowanej blachy.
  • Składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść kruszonkę.
  • Jabłka obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki.
  • Na wierzch ciasta ułożyć plasterki jabłek, obficie posypać kruszonką, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piec około 35 - 40 minut lub do tz. suchego patyczka.
  • Smacznego!
ciasto drozdzowe z jablkami

Więcej Przepisy na ciasta drożdżowe

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • wieniec drozdzowy z marcepanem
    Wieniec drożdżowy z marcepanem

Komentarze

    4,25 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    11 kwietnia, 2014 at 1:51 pm

    Zgadzam się,jak najbardziej...Nasze polskie najlepsze ;),no i drożdżowiec nr 1!!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2014 at 12:22 am

      Dziękuję:) a drożdżowiec dobry ze wszystkim i zawsze :)))

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    07 kwietnia, 2014 at 3:07 am

    3 gwiazdki
    I to się podoba: na zdjeciu polski miodek, a nie jak połowa wypranych przez nowozelandzkich specjalistów od marketingu mózgów tylko manuka i manuka :D.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 kwietnia, 2014 at 5:42 pm

      Właśnie, po co nam jakieś manuka, nasze miodki z pysznym drożdżowcem i nic więcej nie trzeba:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.