• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Ciasto drożdżowe mini

Ciasto drożdżowe mini

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 10 mar, 2016 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto drożdżowe-mini jest wersją ciasta dla zapracowanych, jego wielkość jest na jedno posiedzenie dla większej rodziny 😉 Drożdżowe dla zapracowanych to wersja w zasadzie bezobsługowa. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścicie wieczorem lub przed pójściem do pracy w misce. Składniki umieszczamy według podanej kolejności, a czas zrobi większą część roboty za Was. Po upływie wymaganego czasu wystarczy wymieszać ciasto, dodać rodzynki oczywiście, jeśli je lubicie następnie przełożyć do formy i upiec. Tak, tak od razu upiec, bo w tym przepisie nie musimy czekać aż, ciasto wyrośnie. Wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika, które rośnie w rozgrzewającym się piekarniku. Najlepsze ciasto drożdżowe jest z dużą ilością kruszonki więc i w tym przepisie nie mogło jej zabraknąć, nie żałujcie jej sobie! Ciasto jest bardzo smaczne puszyste i pięknie pachnące, zapewniam, że znika błyskawicznie. Warto rozważyć przygotowanie ciasta z podwójnej ilość składników.

ciasto drozdzowe mini
Print Pin
5 z 3 głosów

Ciasto drożdżowe-mini

Puszyste, pachnące ciasto drożdżowe.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 300 g maki pszennej
  • 60 g drobnego cukru
  • 20 g świeżych drożdży ( lub 7 g suchych)
  • 80 g masła
  • 170 ml letniego mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki rodzynek (+ 2 łyżki rum lub woda do namoczenia)

Składniki na kruszonkę

  • 70 g mąki pszennej
  • 35 g zimnego masła
  • 35 g cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło rozpuścić w rondelku.
  • Do dużej miski rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać rozpuszczone masło, letnie mleko, skórkę otartą z cytryny, jajka, a na koniec wsypujemy przesianą mąkę. Nie mieszamy.
  • Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc lub przynajmniej 6 godzin.
  • Następnego dnia mieszamy ciasto łyżką lub ręką dość krótko, dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, rodzynki przed dodaniem osuszyć i obtoczyć w mące.
  • W niewielkiej misce zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę.
  • Tortownicę o średnicy 17 cm wysmarować masłem i wysypać mąka krupczatką lub tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać wierzch, posypać kruszonką.
  • Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnia, nastawić temperaturę na 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, ciasto pieczemy przez około 40 -50 minut.
  • Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go folią aluminiową.
  • Po 40 minutach można sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone poprzez wbicie suchego patyczka do szaszłyków jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy można wyjąć ciasto z piekarnika jeśli nie dopieczcie je jeszcze przez 10 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto można upiec w odrobinie większej okrągłej formie lub formie keksówce.
ciasto drozdzowe mini
ciasto drozdzowe mini
ciasto drozdzowe mini
« Pierogi z serem
Mazurek pomarańczowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna B napisał

    15 listopada, 2022 at 3:58 pm

    Dziękuję pięknie za odpowiedź 😘Zrobię drugie podejście z wyrastaniem na kuchennym blacie 🙂 Super blog, będę częstym gościem. Pozdrawiam cieplutko. Ania z Łodzi 🙃🙂😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 listopada, 2022 at 9:18 am

      Również bardzo dziękuję i zapraszam serdecznie, w razie pytań jestem do dyspozycji.
      Pozdrawiam serdecznie. 😊

      Odpowiedz
  2. Ania B napisał

    12 listopada, 2022 at 6:15 pm

    5 stars
    Zaskoczył mnie sposób wykonania tego ciasta i to bardzo. Do przepisu podeszłam z dużą rezerwą a jednocześnie z ogromnym zaciekawieniem. Zaryzykowałam i zrobiłam ciasto z 1.5 porcji. Pomyślałam, że to się nie może udać...ciasto drożdzowe bez normalnego wyrastania w cieple i włożone do zimnego piekarnika...Hmmm....Ku mojemu zaskoczeniu z piekarnika wyjęłam pięknie rumiany placek 🙂 Mam jednak mały problem...być może coś zrobiłam źle. Ciasto zostawiłam na noc dość blisko kaloryfera, rano po zdjęciu foli spożywczej poczułam bardzo intensywny sfermentowany zapach. Zaraz po upieczeniu jak i wystudzeniu zapach się utrzymywał i niestety był wyczuwalny w smaku ( po wystudzeniu był mniej intensywny ). Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Ciasto jest godne polecenia ale ten dziwny zapach i smak zdecydowanie przeszkadza. Co może być przyczyną ? Pozdrawiam cieplutko. Ania z Łodzi 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 listopada, 2022 at 10:43 pm

      Intensywny zapach może być spowodowany zbyt wysoką temperaturą otoczenia podczas nocnego wyrastania. Pozostawienie przy grzejniku mogło dać ciastu zbyt wysoką temperaturę i drożdże zaczęły mocno pracować. Zostawiając ciasto na całą noc, wystarczy temperatura otoczenia panująca w domu, ciasto można postawić przy grzejniku, kiedy chcemy, aby szybko wyrosło. Myślę, że to mogło dać taki zapach ciasta.
      Oczywiście ciasto nawet z intensywnym zapachem przerobionych drożdży nadaje się do jedzenia (niektórzy nawet lubią taki mocny sznyt i dodają więcej drożdży do ciasta ;). Następnym razem wystarczy zostawić ciasto na blacie kuchennym w pewnym oddaleniu od grzejnika lub przy nim, jeśli ciasto będzie pieczone tego samego dnia 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}