Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Drożdżówki truskawkowe

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 30 cze, 2014 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Miały być jagodzianki, ale okazało się, że jagody zniknęły! Ciasto już pięknie wyrosło... i co tu włożyć do środka, czy może zrobić tylko z kruszonką?! Truskawki na szczęście nie zniknęły powstały więc pyszne drożdżówki truskawkowe.

Przygotowując ciasto, nie przeraźcie się, będzie ono dość klejące, ale takie powinno być, nie dosypujcie więcej mąki, nadmiar mąki sprawi, że bułki będą cięższe i mniej puszyste. Przy formowaniu bułek podsypcie delikatnie mąką lub wysmarujcie dłonie olejem, to ułatwi Wam pracę i pozwoli dobrze skleić drożdżówki, tak, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenie. Drożdżówki z truskawkami to świetna propozycja na podwieczorek lub wakacyjny piknik. Ach! i możecie nadziać je jagodami, malinami czy borówkami, szaleństwo dozwolone, wreszcie lato!!! Smacznego!

📖 Przepis

drozdzowki truskawkowe
Print Pin
4,80 z 5 głosów

Drożdżówki truskawkowe

Fantastyczne drożdżówki z truskawkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 130 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 340 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 30 g cukru

Na farsz

  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • gruby cukier perłowy do posypania bułek lub kruszonka
  • 1 jajko do "polalowania" wierzchu bułek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do rondelka włożyć pokrojowe masło, rozpuścić, dolać mleko, delikatnie podgrzać, zdjąć rondelek z ognia dodać jajka i drożdże, połączyć najlepiej trzepaczką - rózgą.
  • Składniki płynne przelać do miski miksera, dodać mąkę i cukier, wyrabiać ciasto przez 5 minut przy pomocy końcówki typu hak, ciasto będzie dość lepkie!
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości.
  • Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, dodać cukier i mąkę, wymieszać.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, podsypując mąką z każdej porcji uformować placuszek wielkości dłoni, na środek nałożyć owoce, skleić brzegi bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.
  • Bułki odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st C.
  • Bułki przed wstawieniem do piekarnika "pomalować" rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać grubym cukrem lub kruszonką.
  • Bułki pieczemy przez 20 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Truskawki po połączeniu z cukrem i mąką będą "puszczały" sok, aby tego soku nie było zbyt dużo przekładam przygotowane truskawki na durszlak. W ten sposób pozbędziemy się zbędnego soku:)
drozdzowki truskawkowe
drozdzowki truskawkowe

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

    4,80 from 5 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Qbol napisał

    03 lipca, 2014 at 12:05 pm

    5 gwiazdek
    Kurcze, genialnie to wygląda! :)Też sobie muszę zrobić takie drożdżówki 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2014 at 12:07 am

      Polecam, bardzo smaczne 🙂

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    02 lipca, 2014 at 2:52 pm

    5 gwiazdek
    Mniammm 🙂 pysznie wyglądają!!!Ja już drukuję przepis i w wolniejszej chwili do dzieła.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2014 at 12:05 am

      Drożdżówki są pycha, a jak masz pod ręką jagody, to rób jagodzianki, mniam:)

      Odpowiedz
  3. Jola Rotta napisał

    30 czerwca, 2014 at 8:27 pm

    Pyszne!....na drugie sniadanie i z poobiednia kawa:)

    Odpowiedz
  4. Marek Masalski napisał

    30 czerwca, 2014 at 10:23 am

    Sezon na truskawki w pełni. Domowe wypieki będą zawsze górować nad tymi zakupionymi w piekarniach czy super marketach. W obecnych czasach praktycznie wszystkie produkty zawierają spulchniacze i inne sztuczne dodatki. Bardzo dziękuję Ci za ten przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 czerwca, 2014 at 11:41 am

      Dokładnie tak, zgadzam się z tym w 100%!!! z tego powodu piekę kilka razy w domu chleby, bułki, ciasta ... Smacznego! 🙂

      Odpowiedz
  5. ilovebake.pl napisał

    30 czerwca, 2014 at 8:59 am

    zdjęcia bardzo, bardzo kuszą 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 czerwca, 2014 at 9:49 am

      Dziękuję 🙂 i zapraszam do wypróbowania 🙂

      Odpowiedz
  6. Krzych napisał

    30 czerwca, 2014 at 4:40 am

    4 gwiazdki
    Zniknely powiadasz? Trzy osobniki plci zenskiej, wieku roznego w kregu podejrzanych? 🙂
    Ta kleistosc troche odstrasza, ale faktycznie, naolejone dlonie powinny troche pomoc, dobry pomysl 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 czerwca, 2014 at 10:02 am

      Tak, to moja lista podejrzanych :),ale żadna się nie przyznaje! choć ślady były na zębach i dłoniach, he, he...Kleiste ciasto rzeczywiście może zniechęcić do przygotowania domowych drożdżówek, ale warto się za nie zabrać. Nie jest to trudna sprawa, to tylko tak brzmi zapewniam, że efekt końcowy wynagrodzi naszą pracę, a olej zawsze pomoże! 😉

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.