Miały być jagodzianki, ale okazało się, że jagody zniknęły! Ciasto już pięknie wyrosło... i co tu włożyć do środka, czy może zrobić tylko z kruszonką?! Truskawki na szczęście nie zniknęły powstały więc pyszne drożdżówki truskawkowe.
Przygotowując ciasto, nie przeraźcie się, będzie ono dość klejące, ale takie powinno być, nie dosypujcie więcej mąki, nadmiar mąki sprawi, że bułki będą cięższe i mniej puszyste. Przy formowaniu bułek podsypcie delikatnie mąką lub wysmarujcie dłonie olejem, to ułatwi Wam pracę i pozwoli dobrze skleić drożdżówki, tak, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenie. Drożdżówki z truskawkami to świetna propozycja na podwieczorek lub wakacyjny piknik. Ach! i możecie nadziać je jagodami, malinami czy borówkami, szaleństwo dozwolone, wreszcie lato!!! Smacznego!
📖 Przepis
Drożdżówki truskawkowe
🥘 Składniki
- 130 ml mleka
- 50 g masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 340 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 30 g cukru
Na farsz
- 250 g truskawek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniacznej
- gruby cukier perłowy do posypania bułek lub kruszonka
- 1 jajko do "polalowania" wierzchu bułek
🔪 Instrukcje
- Do rondelka włożyć pokrojowe masło, rozpuścić, dolać mleko, delikatnie podgrzać, zdjąć rondelek z ognia dodać jajka i drożdże, połączyć najlepiej trzepaczką - rózgą.
- Składniki płynne przelać do miski miksera, dodać mąkę i cukier, wyrabiać ciasto przez 5 minut przy pomocy końcówki typu hak, ciasto będzie dość lepkie!
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości.
- Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, dodać cukier i mąkę, wymieszać.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, podsypując mąką z każdej porcji uformować placuszek wielkości dłoni, na środek nałożyć owoce, skleić brzegi bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.
- Bułki odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st C.
- Bułki przed wstawieniem do piekarnika "pomalować" rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać grubym cukrem lub kruszonką.
- Bułki pieczemy przez 20 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu studzimy na kratce.
- Smacznego!
Qbol napisał
Kurcze, genialnie to wygląda! :)Też sobie muszę zrobić takie drożdżówki 🙂
Anna napisał
Polecam, bardzo smaczne 🙂
JUSTYNA napisał
Mniammm 🙂 pysznie wyglądają!!!Ja już drukuję przepis i w wolniejszej chwili do dzieła.
Anna napisał
Drożdżówki są pycha, a jak masz pod ręką jagody, to rób jagodzianki, mniam:)
Jola Rotta napisał
Pyszne!....na drugie sniadanie i z poobiednia kawa:)
Marek Masalski napisał
Sezon na truskawki w pełni. Domowe wypieki będą zawsze górować nad tymi zakupionymi w piekarniach czy super marketach. W obecnych czasach praktycznie wszystkie produkty zawierają spulchniacze i inne sztuczne dodatki. Bardzo dziękuję Ci za ten przepis.
Anna napisał
Dokładnie tak, zgadzam się z tym w 100%!!! z tego powodu piekę kilka razy w domu chleby, bułki, ciasta ... Smacznego! 🙂
ilovebake.pl napisał
zdjęcia bardzo, bardzo kuszą 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 i zapraszam do wypróbowania 🙂
Krzych napisał
Zniknely powiadasz? Trzy osobniki plci zenskiej, wieku roznego w kregu podejrzanych? 🙂
Ta kleistosc troche odstrasza, ale faktycznie, naolejone dlonie powinny troche pomoc, dobry pomysl 🙂
Anna napisał
Tak, to moja lista podejrzanych :),ale żadna się nie przyznaje! choć ślady były na zębach i dłoniach, he, he...Kleiste ciasto rzeczywiście może zniechęcić do przygotowania domowych drożdżówek, ale warto się za nie zabrać. Nie jest to trudna sprawa, to tylko tak brzmi zapewniam, że efekt końcowy wynagrodzi naszą pracę, a olej zawsze pomoże! 😉