Kurek jest mnóstwo w tym roku! Jeśli cenicie ich wyjątkowy smak, to najlepsza pora na kulinarne eksperymenty z kurkami w roli głównej. Można je wykorzystać do sosów, zup, tart, pizzy... i tak jak w dzisiejszej propozycji do jajecznicy. Nasza rodzina bardzo lubi jajecznicę ze świeżymi kurkami, cebulką i aromatyczną natką pietruszki. Polecam gorąco na niedzielne śniadanie.
📖 Przepis
Jajecznica z kurkami
Fantastyczna aromatyczna jajecznica
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 120 g oczyszczonych (umytych i pokrojonych kurek)
- ½ średniej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 5 średnich jajek
- drobno pokrojona natka pietruszki
- sól i pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kurki i cebulę, smażyć przez około 8 minut Wbić jajka i na wolnym ogniu smażyć do chwili ścięcia się jajek.
- Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
- Smacznego!
📋 Notatki
Sekret dobrej jajecznicy to smażenie jej na wolnym ogniu!
Gosia napisał
Zjadłabym podwójną porcję, kupiłam w lidlu ładne kurki, więc jutro będzie okazja:)
Anna napisał
Super! Będzie fantastyczne śniadanie 🙂 pozdrawiam i smacznego!
magda napisał
jajecznice z kurkami uwielbiam! takie wakacyjne sniadanie albo kolacja dla mnie 🙂