• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Ogórki z curry

Ogórki z curry

Aktualizacja: 30 sty, 2023 · Opublikowany: 19 sie, 2022 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Ogórki z curry, hmm, niektórzy zadają pytanie, co to za danie? To nie jest danie, ale wspaniały dodatek. Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem przyprawy curry, zamknięte w słoikach. Jędrne chrupiące plasterki ogórków są idealnym dodatkiem do kanapek i obiadów. Można serwować je jako przekąska na imprezach i grillach. Sposób przygotowana jest bardzo prosty, a składniki ogólnodostępne. Do przygotowania naszego przepisu potrzebować będziecie sporo dobrej jakości świeżych ogórków gruntowych. Najlepsze będą średniej wielkości i nieprzerośnięte. Do tego przyprawa curry, ocet, cukier liście selera korzeniowego, cebula, gorczyca i szczypta soli. Najdłuższym procesem produkcyjnym jest krojenie ogórków, reszta trwa chwilę! Warto poświęcić chwilę na przygotowanie, aby móc cieszyć się domowym zdrowym jedzenim. Koniecznie zróbcie porcję na zimę.

ogórki w zalewie curry na białej miseczce
ogorki z curry
Przejdź do:
  • ♨️ Pasteryzacja
  • 🥒 Składniki
  • 🫙 Instrukcje
  • 🫑 Inne przetwory na zimę
  • 📖 Przepis

♨️ Pasteryzacja

Przygotowując przetwory na zimę, warto poddać je pasteryzacji, to zabezpieczy je przed zepsuciem się, spleśnieniem czy niechcianą fermentacją. Oczywiście nie pasteryzujemy wszystkich przetworów jakie, przygotowujemy na zimę. Na przykład ogórkom kiszonym bardzo by to zaszkodziło! Zabilibyśmy w nich najcenniejsze bakterie kwasu mlekowego, ale pozostałe przetwory warto zabezpieczyć, aby przetrwały długie miesiące. Tak więc pasteryzować możemy na dwa sposoby. Pierwszy z nich to pasteryzacja na sucho w piekarniku. W tym celu należy wstawić słoiki do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiamy na 110 do 130 st C. po osiągnięciu odpowiedniej temperatury w piekarniku, słoiki pasteryzujemy przez 10 minut. Po wystudzeniu możemy przenieść je do piwnicy lub chłodnej spiżarni.

Drugą metodą jest pasteryzacja na mokro, czyli w garnku z wodą. Do dużego garnka wlać wodę na dno włożyć ściereczkę, wstawić słoiki, powinny być zalane wodą do ¾ wysokości. Słoiki pasteryzujemy 5 minut od chwili zagotowania się wody. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, słoiki wyjąć z garnka i ustawić zakrętkami do dołu na 10-15 minut, następnie odwrócić i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Czas pasteryzacji zawsze zależy, od tego, co pasteryzujemy. W przypadku ogórków pokrojonych na cienkie plasterki czas powinien być krótki, aby ogórki zachowały jędrność. Zbyt długa pasteryzacji spowoduje, że ogórki będą miękkie.

🥒 Składniki

składniki na ogórki z curry w miseczkach
ogorki z curry
  • ogórki gruntowe
  • ocet
  • sól
  • cukier
  • przyprawa curry
  • gorczyca
  • liście selera
  • woda
  • cebula

Dokładne ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🫙 Instrukcje

1

Do garnka wlać wodę, dodać pozostałe składniki zalewy, całość zagotować, odstawić i lekko przestudzić.

zalewa do ogórków z przyprawą curry
ogorki z curry
ogórki pokrojone w plasterki w białej misce
ogorki z curry
2

Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości około 3 mm.

4

Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika włożyć plasterek cebuli, kilka małych listków selera i odrobinę ziarenek gorczycy.

słoiki wypełnione dodatkami przed włożeniem ogórków
ogorki z curry
Słoiki wypełnione ogórkami zalane zalewą
ogorki z curry
5

Słoiki wypełnić pokrojonymi ogórkami ciasno je upychając.
Do każdego słoika wlać przygotowaną zalewę, powinna przykrywać ogórki. Zakręcić zakrętki.

6

Do dużego garnka wlać wodę na dno włożyć ściereczkę, wstawić słoiki, powinny być zalane wodą do ¾ wysokości. Słoiki pasteryzujemy 5 minut od chwili zagotowania się wody. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, słoiki wyjąć z garnka i ustawić zakrętkami do dołu, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po całkowity wystudzeniu słoiki słoiki z ogórkami przenieś do chłodnej spiżarni lub piwnicy.

słoiki z ogórkami umieszczone w garnku do pasteryzacji
ogorki z curry

🫑 Inne przetwory na zimę

Domowe przetwory na zimę, czy może być coś lepszego? Kupowane w sklepie dżemy, powidła, soki czy ogórki kiszone nie mogą równać się z tym przygotowanymi własnoręcznie. Ich smak jest o niebo lepszy i co najważniejsze wiemy, co jest w środku! Poniżej znajdziecie kilka propozycji, które możecie sami przygotować w domu, do tego nie trzeba być wytrawnym kucharzem, wystarczy chęć. Spróbujcie domowych kiszonych pomidorów, o które w sklepie bardzo trudno. Polecam też wyborne ogórki kiszone, z których zupa ogórkowa wyjdzie wyborna. Suszone pomidory słodkie z dodatkiem przypraw, które podkreślają ich cudowny smak w oliwie z oliwy, którą możemy wykorzystać do sałatek lub smażenia. Z jesiennych śliwek koniecznie trzeba zrobić powidła ze śliwek węgierek bez dodatku cukru.

  • Kiszone pomidory
  • Ogórki kiszone
  • Suszone pomidory
  • Powidła śliwkowe

📖 Przepis

ogórki w zalewie curry na białej miseczce
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ogórki z curry

Fantastyczne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej z dodatekiem aromatycznej przyprawy curry.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 6
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zawelę

  • 700 ml wody
  • 300 ml cukru
  • 80 ml octu (10%)
  • 1 łyżka soli
  • 17 g przyprawy curry

Dodatki

  • 1 duży liść selera
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 średnia cebula
  • 1 kg ogórków (gruntowych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie zalewy

  • Do garnka wlać wodę, dodać pozostałe składniki zalewy, całość zagotować, odstawić i lekko przestudzić.

Przygotowania ogórków

  • Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości około 3 mm.
  • Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika włożyć plasterek cebuli, kilka małych listków selera i odrobinę ziarenek gorczycy.
  • Słoiki wypełnić pokrojonymi ogórkami ciasno je upychając.
  • Do każdego słoika wlać przygotowaną zalewę, powinna przykrywać ogórki. Zakręcić zakrętki.
  • Do dużego garnka wlać wodę na dno włożyć ściereczkę, wstawić słoiki, powinny być zalane wodą do ¾ wysokości. Słoiki pasteryzujemy 5 minut od chwili zagotowania się wody. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, słoiki wyjąć z garnka i ustawić zakrętkami do dołu, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po całkowity wystudzeniu słoiki słoiki z ogórkami przenieś do chłodnej spiżarni lub piwnicy.
ogórki z curry w białej misce obok liść selera
ogorki z curry
ogórki w słoikach na lnianej ściereczce
ogorki z curry
« Galaretka z czerwonej porzeczki
Dżem z jeżyn »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}