• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Nalewka z forsycji

Nalewka z forsycji

Aktualizacja: 25 kwi, 2021 · Opublikowany: 25 kwi, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Wczesną wiosnę wyznacza kwitnący krzew forsycja, obsypany pięknymi żółtymi kwiatami, które dają nadzieję na ciepłe dni i piękną wiosnę. Forsycja to nie tylko piękny krzew ozdobny, to również źródło drogocennej rutyny i z tego chyba najbardziej słynie forsycja. Lignany, flawonoidy i saponiny to również bardzo wartościowe składniki, które można wykorzystać do podreperowania zdrowia. Warto sięgnąć po sprawdzony przepis i przygotować domową nalewkę. Taki naturalny lek idealnie wzmocni nasz organizm w okresie przeziębień i infekcji. Uszczelni naczynia krwionośne, obniży poziom glukozy we krwi. Poprawi kondycję skóry i wspomoże walkę z alergiami. Oczywiście musicie pamiętać, że nalewka jest tylko dla dorosłych! Dla młodszych można polecić herbatkę z kwiatów lub syrop te są delikatniejsze w działaniu i bez alkoholu.

Nalewka z forsycji

Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 🫖 Co zrobić z kwiatami forsycji?
  • 🧪 Inne syropy i nalewki
  • 📖 Przepis

🥘 SKŁADNIKI

  • 80 g kwiatów forsycji
  • 3 łyżki miodu
  • 500 ml czystej wódki

🔪 INSTRUKCJE

  • Zebrane kwiaty rozłożyć na obrusie lub blacie i pozostawić na około 40 minut. W tym czasie wyjdą z nich ewentualni mieszkańcy.
  • Do wcześniej umytego naczynia włożyć kwiaty zalać wódką, dodać miód, zakręcić naczynie i wstrząsnąć kilka razy. Butelkę z nalewką odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około 2 tygodnie co kilka dni należy wstrząsnąć naczyniem. Po dwóch tygodniach nalewka jest już gotowa. Trzeba ją tylko przecedzić przez sito, czystą nalewkę przelać do naczynia zakręcić szczelnie, przechowywać w ciemnym miejscu. W razie potrzeby zażywać 2 x dziennie po 10 ml. Nalewka nadaje się tylko dla dorosłych!

🫖 Co zrobić z kwiatami forsycji?

Jakie substancje zawiera kwiat forsycji?

Kwiat forsycji zawiera najwięcej rutyny wśród wszystkich roślin. W składzie znajdziecie również flawonoidy, saponiny i lignany.

Jakie działanie zdrowotne ma forsycja?

Forsycja na właściwości uszczelniające naczynka krwionośne działa rozkurczowo, wzmacniająco, przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, obniża również poziom glukozy we krwi. Opóźnia procesy starzenia, dzięki rutynie pomaga w leczeniu hemoroidów i pękających naczynkach.

Co można przygotować z kwiatów forsycji?

Kwiaty można wykorzystać do przygotowania nalewki wytrawnej lub tak jak ta dzisiejsza na miodzie. Świeże kwiaty można dodać do sałatek i deserów. Z suszonych można przygotować bardzo delikatną, ale wartościową herbatkę. Wspaniały jest również syrop na miodzie, który można podawać dzieciom i osobom nietolerujących alkoholu oraz ocet forsyciowy.

Kiedy zbierać kwiaty forsycji?

To oczywiście zależy od pogody, czasami może to być marzec, a innego roku koniec kwietnia lub początek maja. Tak czy inaczej, trudno przegapić ten moment, ponieważ jest to bardzo widoczny krzew, kiedy kwitnie widać go z daleka. Kwiaty najlepiej zbierać w suche dni i z dala od dróg. Forsycje rosnące przy drodze będą zanieczyszczone dlatego też lepiej poszukać krzewów rosnących na czystych terenach.

Jak dawkować nalewkę z forsycji na miodzie?

Po dwóch tygodniach nalewka będzie już gotowa do spożycia, w razie potrzeby należy stosować ją dwa razy dziennie po 10 ml. Oczywiście nalewka jest tylko dla dorosłych!

Jak przygotować herbatkę z forsycji?

Herbatkę można przygotować na dwa sposoby. Można zrobić napar ze świeżych kwiatów lub z kwiatów suszonych. Herbatka ze świeżych kwiatów jest najprostszym przepisem, wystarczy, że świeże kwiaty (duża garść kwiatów na dzbanek na dwa kubki) zalejecie 500 ml gorącej wody. Herbatkę należy zostawić na 30 minut do naciągnięcia. W podobny sposób należy przygotować herbatę z suszonych kwiatów, z tym że suszonych dajemy 2 łyżki na 500 ml gorącej wody. Napar popijamy przez cały dzień małym porcjami. Aby wydobyć z kwiatów więcej cennych substancji, należy przed zaparzeniem spryskać kwiaty mocnym alkoholem, a następnie zalać wrzątkiem.

Co jeszcze można przygotować z kwiatów forsycji?

Forsycja używana jest w kosmetyce przygotowuje się z nich maceraty i gliceryty, które można wykorzystać do przygotowania naturalnych kremów do twarzy, balsamów do ciała, czy toników.

🧪 Inne syropy i nalewki

Przepis na nalewkę z forsycji już znacie, a czy znacie przepis na syrop z pędów sosny? Syrop idealny jest na przeziębienia, bóle gardła, wzmocnienie odporności, poprawę apetytu. Bardzo ważne jest to, że jest naturalny, taki jak robiły to nasze babcie. Co jeszcze mogę polecić z domowej apteczki? Syrop z czarnego bzu to jest bardzo pyszny i również zdrowy specyfik, który musicie spróbować.

  • Syrop z kwiatu czarnego bzu
  • Syrop z sosny na miodzie
  • Syrop z młodych pędów sosny
  • Nalewka z pędów sosny z odzysku

📖 Przepis

Nalewka z forsycji w pękatej butelce w środku kwiaty forsycji.
Print Pin
5 z 1 głosu

Nalewka z forsycji

Bogata w rutynę nalewka lecznicza.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 1
Przygotowanie 20 minutes
Autor Anna

🍽 Sprzęt kuchenny

  • Butelka lub słoik
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 80 g kwiatów forsycji
  • 3 łyżki miodu
  • 500 ml czystej wódki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Zebrane kwiaty rozłożyc na obrusie lub blacie i pozostawić na około 40 minut w tym czasie wyjdą z nich ewentualni mieszkańcy.
  • Do wcześniej umytego naczynia włożyć kwiaty zalać wódką, dodać miód, zakręcić naczynie i wstrząsnąć kilka razy. Butelkę z nalewką odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około 2 tygodnie co kilka dni należy wstrząsnąć naczyniem. Po dwóch tygodniach nalewka jest już gotowa, trzeba ją tylko przecedzić przez sito, czystą nalewkę przelać do naczynia zakręcić szczelnie, przechowywać w ciemnym miejscu. W razie potrzeby zażywać 2 x dziennie po 10 ml. Nalewka nadaje się tylko dla dorosłych!
Świeże kwiaty forsycji na dużym białym talerzu ustawionym na drewnianej desce.
Nalewka z forsycji
nalewka z forsycji w butelce na białej podstawce
Nalewka z forsycji
« Słodkie bułeczki z kruszonką
Bajgle Greckie Simiti »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}