Jest jesień jest zimno, wietrznie i deszczowo trzeba się jakoś rozgrzać! Krem z marchewki będzie idealny, delikatnie słodki z dodatkiem soku z pomarańczy. Słodycz przełamałam ostrą papryczką chilli i świeżym imbirem. Konieczne są świeże zioła, które dają wspaniały aromat i smak. Krem można zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną można użyć też mleczka kokosowego, ale nie jest to konieczne. Pomijając fantastyczne walory smakowe kremu z marchewki, warto wspomnieć o jej najważniejszym składniku, który znajduje się w niej. To beta-karoten. Beta-katoren jest to prowitamina A, która ma zbawienne działanie na nasze przemęczone oczy. Witamina poprawia kolor skóry, nadając jej piękny opalony odcień. Spożywanie marchewki obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie, reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga układ odpornościowy, jest niskokaloryczna! Samo zdrowie, smacznego!
📖 Przepis
Krem z marchewki
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 700 g obranych marchewek
- 1 duża cebula lub dwie małe
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- chilli w proszku lub w płatkach
- sól
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- sok z cytryny do zakwaszenia zupy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Dodatkowo
- bagietka lub chleb do przygotowania grzanek
- garść liści mięty (kolendry, bazylii, tymianku lub innej ulubionej zieleniny)
🔪 Instrukcje
- Marchewki pokroić w kostkę
- Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na rozgrzanym maśle ( można zrobić to od razu w garnku w którym będzie gotowałą się zupa
- W moździeżu rozgnieść nasiona kolendry, dodać do cebuli, dalej smażyć przez 5 minut ciągle mieszając pod koniec dodać pokrojoną marchew, smażyć jeszcze chwilkę, a następnie dolać wywar warzywny lub rosół, gotować przez 20 - 25 minut, marchewki powinny być miękkie
- Blenderem ręcznym zmiksować zupę na gładki krem, doprawić przyprawami, dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz skórkę
- Bagietkę lub chleb pokroić na małe kawałki, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przygotować chrupiące grzanki
- Zupę podawać z siekanymi ziołami, grzankami i ewentualnie z odrominą śmietany lub jogurtu
- Smacznego!
Jakub napisał
oooch, wygląda bardzo smakowicie, a biorąc pod uwagę pogodę za oknem już coraz częściej mam ochotę na kremowe zupy. krem z marchewki do tej pory przygotowywalam w nieco innej postaci - ze świeżym rozmarynem i kminkiem, ale Twojej wersji zdecydowanie muszę spróbować - zaintrygował mnie dodatek imbiru i soku pomarańczowego.
Anna napisał
Polecam, zupa z marchewki bywa mdła lub zbyt słodka... dodatek imbiru, soku z cytryny i pomarańczy ożywia ją 🙂 Pozdrawiam i smacznego!
Johan napisał
Nie ma to jak dobry i smaczny krem z marchewki 🙂 kojarzy mi sie to z typowo polskim daniem!
Anna napisał
Krem jest bardzo, bardzo dobry, jutro już weekend będzie więcej czasu na gotowanie, zapraszam do przetestowania 🙂
foodmania napisał
kremowy... idealny na jesienne popołudnia 🙂
Anna napisał
🙂