Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Krem pomidorowy

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 17 gru, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś wersja kremowa, zupy pomidorowej, którą zadedykowałam pewnemu młodemu gentelmenowi o imieniu Szymon. Szymon i chyba większość dzieci uwielbia pomidorówkę o gładkiej kremowej konsystencji. Oczywiście, krem najlepszy jest ze świeżych pomidorów, ale w sezonie zimowym trudno o dobre pomidory, więc możemy użyć pomidorów z puszki. Proponuje krem w dwóch wersjach. Pierwsza, to zagęszczona i zabielona, a druga saute, przyprawiona świeżą bazylią, która świetnie komponuje się z pomidorami. Można też zaserwować wersję dla dorosłych lubiących ostrzejsze smaki z papryczką chilli, która fantastycznie podkreśli jej smak. Zapraszam na pyszny krem pomidorowy i życzę smacznego!

📖 Przepis

krem pomidorowy
Print Pin
Bądź pierwszy!

Krem pomidorowy

Domowy krem z pomidorów, prosty i smaczny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg pomidorów (lub 3 puszki pomidorów bez skórki)
  • 200 ml bulionu warzywnego (do 300ml)
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (ilość zależy od kwaśności pomidorów)
  • 1 szczypta chilli (opcjonalnie)
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Świeże pomidory sparzyć, orać ze skórki, pokroić na ćwiartki, umieścić w garnku. Jeśli używacie pomidorów z puszki, wlejcie je do garnka. Dolać szklankę bulionu. Obrać czosnek, przekroić na połówki, dodać do garnka.
  • Odrobinę przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 20 - 30 minut.
  • Blenderem zmiksować całość na gładki krem. Garnek ponownie postawić na ogniu.
  • Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajcie jeszcze bulionu. Doprawić cukrem i przyprawami.
  • Zaprawić śmietaną. Krem udekorować bazylią
  • Dla lubiących ostry krem, proponuje posypać odrobiną papryczki chilli. Krem można podać z grzankami lub makaronem.

📋 Notatki

Jeśli macie ochotę na krem zagęszczony to dodajcie 2 łyżki mąki. Przed dodaniem mąki do zupy musicie ją rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodajcie do gotującej się zupy.
Krem pomidorowy w białej misce.
Krem pomidorowy

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marysia napisał

    19 sierpnia, 2014 at 10:11 am

    Nigdy nie żałuję chilli do pomidorówki. Komponują się znakomicie i bardzo dobrze się trawi.

    Odpowiedz
  2. magda napisał

    10 lutego, 2013 at 9:58 pm

    zupka wyszła przepyszna, polecam!:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 lutego, 2013 at 10:00 pm

      Bardzo się cieszę:) polecam również inne potrawy do wypróbowania:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  3. amgdalena napisał

    20 grudnia, 2012 at 4:16 pm

    Uwielbiam pomidorowe kremy. A zdjęcie jest przepyszne !

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required