Wyśmienity krem z dyni jest to idealna zupa na jesienne i chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom takim jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir i papryczka chilli zupa jest nie tylko zdrowa, ale też i mocno rozgrzewająca. Przyprawy użyte w tym przepisie są naturalnymi antybiotykami, które w okresie jesiennych przeziębień podreperują nasze cenne zdrowie. Do przepisu dodałam odrobinę jesiennych owoców, aby wzbogacić smak kremu. Smażone śliwki i gruszkami dodały delikatnej słodyczy, co wspaniale połączyło się z ostrością papryczki chilli.
Dodatkiem do zupy są prażone pestki dyni i duża ilość siekanych świeżych i aromatycznych ziół. Zioła można dowolnie komponować, ja przygotowałam mieszankę składającą się z mięty, kolendry, szałwii i bazylii. Możecie pomiąć zieleninę, jeśli nie przepadacie za nią. Gęstość kremu regulujemy poprzez dodanie większej lub mniejszej ilości wody. Przyprawy dodajcie do zupy w dwóch lub trzech porcjach, smakując za każdym razem. Smak to indywidualna sprawa i być może dla was będzie potrzebna mniejsza lub większa ich ilość. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Krem z dyni
🥘 Składniki
- 1300 g obranej dyni
- 450 ml wody (lub więcej to zależy jaką konsystencję będziecie chcieli uzyskać)
- 1 duża cebula
- 1 sztuka gruszka
- 4 duże śliwki węgierki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej-mielonej
- 12 g świeżego imbiru (można dać więcej jeśli lubicie jego smak)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- olej kokosowy (do smażenia lub słonecznikowy)
- 5 łyżek gęstego mleka kokosowego
- świeże zioła; bazylia (mięta, kolendra, szałwia)
- ½ szklanki pestek dyni
- 1 sztuka ostrej papryczki chilli (lub więcej, wedle uznania)
🔪 Instrukcje
- Do dużego garnka włożyć pokrojoną na małe kawałki dynię, zalać ją 300 ml wody, przykryć pokrywką, gotować przez około 10-15 minut lub do miękkości.
- W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, śliwki wypestkować pokroić na małe kawałki, gruszkę obrać pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tartce.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, powinna zmięknąć następnie dodać śliwki i gruszkę oraz imbir, całość smażyć do chwili ,kiedy śliwki i gruszka zrobią się bardzo miękkie, a następnie dodać do gotującej się dyni. Garnek z dynią zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
- Garnek ponownie postawić na ogniu dodać pozostałą część wody oraz przyprawy, dokładnie wymieszać, wyłączyć ogień, dodać mleczko kokosowe w razie potrzeby doprawić większą ilością przypraw.
- Na suchej patelni uprażyć nasiona dyni, powinny popękać i zrobić się rumiane.
- Papryczkę chilli i świeże zioła drobno posiekać.
- Na talerze nalać porcje kremu, posypać nasionami dyni, ziołami i papryczką chilli.
- Smacznego!
Comments
No Comments