Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Kwaśnica wegetariańska

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 4 sty, 2013 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Kwaśnica jest tradycyjną zupą góralską, którą przyrządza się na co dzień i od święta. Oryginalna kwaśnica to zupa bardzo kwaśna gotowana na wędzonych żeberkach, mięsie z dodatkiem kwasu z kapusty. Do zupy dodaje się krojoną kiełbasę, pieczony boczek, ziemniaki lub chleb. Kwaśnica gotowana jest bez dodatku warzyw, to odróżnia ją od kapuśniaku.

Dziś chciałaby zaproponować wersję trochę inną, czyli będzie kwaśnica, ale wegetariańska. Oczywiście główny składnikiem jest dobra kiszona kapusta, ziemniaki i sporo aromatycznych przypraw. W wersji wegetariańskiej pojawiły się warzywa, ale to oczywiste 😉 Zupa jest bardzo, bardzo smaczna, jeśli lubicie kwaśne zupy, to ta będzie dla was idealna. Kwaśnica pięknie pachnie majerankiem oraz kminkiem, jest rewelacyjna! Można podać ją z chlebem lub tak jak zaproponowałam w przepisie z ziemniakami. Moje dzieci są mięsożerne i najbardziej lubią ją z kuleczkami z mielonego mięsa. Na kuleczki mięsne również podałam przepis, może będziecie chcieli spróbować kwaśnicy z mięsną wkładką. Dla każdego coś smacznego polecam!

📖 Przepis

kwasnica wegetarianska
Print Pin
5 z 3 głosów

Kwaśnica wegetariańska

Wspaniała wegetariańska wersja klasycznej kwaśnicy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 mała pietruszka
  • ¼ średniego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka vegety domowej (lub do smaku)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 5 średnich ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 l woda
  • olej

Dla lubiących mięso, dodatkowe składniki na kulki mięsne

  • 200 g mięsa mielonego (najlepiej cielęcina)
  • ½ średniej czerstwej bułki
  • ½ średniej cebuli (pokrojonej w kostkę)
  • sól
  • pieprz
  • 1 małe jajko
  • ½ szklanki tartej bułki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną pietruszkę i seler, zagotować. Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka z gotującym się wywarem warzywnym.
  • Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulę na złoty kolor, pod koniec dodać majeranek i drobno pokrojony czosnek, krótko przesmażyć, dodać do zupy.
  • Całość gotować około 30 minut. Następnie dodać ziemniaki, gotować do czasu, kiedy zmiękną. Doprawić przyprawami.

Jeśli chcecie przygotować wersję z mięsnymi kulkami

  • Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać ją do mielonego mięsa. Następnie dodać cebulę, jajko, przyprawy i odrobinę tartej bułki. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować maleńkie kuleczki, najlepiej wielkości wiśni.
  • Rozgrzać tłuszcz, kulki mięsne smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kulki dodać do zupy.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Przepis jest na kwaśnicę wegetariańską, jeśli chcielibyście ugotować klasyczną wersję ( mięsną ) to najlepiej ugotować kwaśnicę na wędzonych żeberkach.
W razie potrzeby dolejcie więcej wody tak, aby zupa nie była zbyt gęsta.
kwasnica wegetariańska

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anke napisał

    22 marca, 2023 at 1:02 pm

    Super przepis ! U mnie tą zupkę serwuje z pierogami , bardzo polecam !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2023 at 12:07 pm

      Dziękuję, to i ja spróbuję z pierogami 😘

      Odpowiedz
  2. Ms napisał

    13 maja, 2022 at 11:21 am

    Ziemniaki do kapusty? Nie ugotują się. Kiedy dodać kminek. Słaby ten przepis 😟

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 maja, 2022 at 10:59 am

      Powiem szczerze, że komentarz mnie rozbawił i stwierdzenie, że przepis jest słaby bez jego wypróbowania. Odpowiadam na pytania, tak ziemniaki dodajwmy do kapusty, zapewniam, że się ugotują i będą bardzo dobre. Jeśli masz obawy to możesz ugotować osobno i dodać na koniec do gotowej zupu. Kminek, tak jak pozostałe przyprawy można na początku gotowania lub podsmażyć z cebulką. Życzę miłego dnia i smacznego!

      Odpowiedz
  3. karmel-itka napisał

    04 stycznia, 2013 at 6:13 am

    uh1 ale bym sobie tej Twojej kwaśnicy zjadła!

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.