Lukrowanie pierniczków, praca dla cierpliwych
Wreszcie weekend, każdy z nas ma pewnie troszkę więcej czasu proponuję więc wykorzystać go na przedświąteczne dekorowanie pierniczków. Podrzucam dziś kilka zdjęć lukrowanych ciasteczek. Mam nadzieję, że będą dobrą inspiracją do tworzenia pięknych wzorów na świątecznych ciastkach:) Tak upiększone pierniczki mogą być cudownym i smacznym prezentem dla bliskich i znajomych. Choinka udekorowana własnoręcznie lukrowanymi piernikami zrobi wrażenie na każdym, nawet na kapryśnej cioci 😉
Podaję proporcje składników w ilości orientacyjnej, przygotowując lukier, musicie kontrolować ilość dodawanego cukru. Może okazać się, że cukru potrzeba będzie troszkę mniej lub więcej, to zależy od wielkości użytego przez was białka. Lukier do konturowania powinien być troszkę gęstszy od tego do wypełniania. Niezużyty lukier można przechować do dnia następnego, trzeba tylko miseczki z przygotowanym lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą. Tak zabezpieczony nie będzie obsychał. Życzę owocnej, wytrwałej i miłej pracy!
📖 Przepis
Lukrowanie pierniczków
🥘 Składniki
- 1 białko
- 1 ½ szklanki przesianego cukru pudru
- ulubione barwniki
- papier do pieczenia
🔪 Instrukcje
- Z białek i cukru pudru utrzeć lukier, cukier należy dodawać porcjami.
- Najlepiej wykonać próbę, należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i "upuścić" kroplę na ciastko, jeśli kropla się nie rozpływa to znaczy, że lukier jest gotowy. Gdyby okazało się, że jest zbyt rzadki, trzeba dodać więcej cukru.
- Jeśli chcecie używać kolorowego lukru, rozlejcie lukier na mniejsze porcje, a następnie dodajcie odpowiedni barwnik ( pamiętajcie, że po dodaniu barwnika należy dosypać troszkę cukru pudru, bo się rozrzedza ).
- Z kawałka papieru wyciąć prostokąt, zwinąć go w ciasną tubkę, najlepiej tak, aby na dole tuby nie było otworu, boki można zszyć zszywaczem. Nałożyć porcję lukru, zwinąć górę tuby, aby lukier się nie wydostał.
- Małymi nożyczkami odciąć niewielki kawałek końca tuby, zrobić próbę jeśli otwór jest odpowiedni, można przystąpić do dekorowania pierniczków.
- Życzę wielu wspaniałych chwil przy rodzinnym dekorowaniu!
amgdalena napisał
Przede wszystkim Wszystkiego Najlepszego, spelnienia marzeń w Nowym Roku. I oby był równie Smaaaaczny:)))
Zrobiłam pierniczki z tym lukrem. Pierniczki super !!! Ale ten lukier to dla mnie obok pasztecików serowych, ciastek z krówkami - odkrycie roku! To jest cud nie lukier. Twój blog jest niesamowity. Lubię pichcić, ale Twoje przepisy, sposób w jaki je podajesz dodają skrzydeł przy kuchennych czarach.
Dziękuję.
Magda
Anna napisał
Madziu, dla Ciebie również Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku i Samych Słodkości!!! Bardzo dziękuję Ci za miłe słowa, to bardzo budujące:) Gotuję z sercem i pasją i postanowiłam dzielić się dobrymi, sprawdzonymi przepisami z innymi, bardzo się cieszę, że moje gotowanie jest dla kogoś inspiracją:)
Pozdrawiam, Anka
Agnieszka napisał
a ile taki lukier schnie ?
Anna napisał
U mnie schły około 1 godziny:)
amgdalena napisał
O jej...to są piękności.
Anna napisał
Bardzo Ci dziękuję, kolejne właśnie w trakcie dekorowania:)