Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Makaroniki z kawą

Aktualizacja: 11 gru, 2018 · Opublikowany: 14 sty, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Makaroniki z kawą, czyli ciasteczka na bazie ubitych białek z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Dziś przygotowałam makaroniki, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim smakoszom kawy. Ciastka są przepyszne delikatne, chrupiące z lekko wilgotnym wnętrzem. Makaroniki w tej wersji bardzo łatwo przygotujecie w przeciwieństwie do makaroników francuskich, przy których należy przestrzegać wielu zasad i procedur, aby wyszły perfekcyjne. Z pewnością te nie są tak piękne, jak francuskie makaroniki, ale co tam, liczy się smak.  Zapraszam więc na proste, łatwe i bardzo smaczne ciasteczka, którymi najlepiej rozkoszować się w towarzystwie filiżanki kawy.

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Makaroniki z kawą

Chrupiące i wspaniałe w smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 40
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 białka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 180 g cukru
  • Opcjonalnie do dekoracji - ½ tabliczki ciemnej czekolady
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca.
  • Orzechy zmielić w blenderze razem z kawą rozpuszczalną. Do ubitych białek z cukrem dodać orzechy, całość delikatnie wymieszać szpatułką
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego, na rękaw nie założyłam końcówki na rękaw ponieważ ciasto jest dość gęste i ma niewielkie kawałki orzechów w sobie, więc końcówka często się zapychała.
  • Na blachę wyciskać małe porcje ciasta, moje krople ciasta miały około 3 cm średnicy, podczas pieczenia ciasto się rozpływa i troszkę rośnie.
  • Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st C, piec przez około 10 - 15 minut, nie dopuścić do przypieczenie, należy kontrolować stopień wypieczenia - kiedy brzegi ciastek zarumienią się należy je wyjąć z piekarnika.
  • Makaroniki zaraz po upieczeniu delikatnie przenieść na kratkę wraz z całym papierem, uwaga! są bardzo delikatne i miękkie. Po całkowitym wystygnięciu robią się chrupiące, później delikatnie miękną, makaroniki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Wystudzone makaroniki można udekorować roztopiona czekoladą.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciastka bardzo smakują dzieciom warto więc przygotować dla nich porcję zamieniając kawę rozpuszczalna na kawę inkę 🙂
makaroniki z kawa

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.