• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Mazurki » Mazurek pomarańczowy z mascarpone

Mazurek pomarańczowy z mascarpone

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 27 mar, 2013 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Wielkanocny mazurek pomarańczowy z mascarpone i likierem Cointreau. Spód mazurka przygotowany jest z delikatnego i bardzo kruchego ciasta. Bardzo ważna rada! Spód mazurka powinien być bardzo cienki, wtedy mazurek jest najlepszy. Smak masy nie jest wtedy przytłumiony zbyt grubym i twardym ciastem. Kremowy serek mascarpone połączony z aromatem pomarańczy jest wspaniały! Użyłam dżemu z kawałkami skórki pomarańczowej, która jeszcze mocniej podkreśla ten cudowny smak. Mazurki są niezwykle łatwymi ciastami i można wypełnić je najróżniejszymi kremami. Dżemami oraz różnego rodzaju dodatkami, panuje tutaj pełna dowolność i nie trzeba trzymać się idealnych proporcji i specjalnych procedur.  Gotowanie to przygoda, bawcie się tym. Życzę smacznego!

Mazurek pomaranczowy z mascarpone
Print Pin
4.34 z 3 głosów

Mazurek pomarańczowy z mascarpone

Wyśmienity mazurek pomarańczowy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżka emulsji cytrynowej (można użyć olejku cytrynowego lub pominąć)
  • 1 średnie jajko

Składniki na masę serową

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki dżemu z pomarańczy (najlepiej z kawałkami skórki)
  • 2 łyżki likieru Cointreau
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu pomarańczowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, a powinno być cienko rozwałkowane.
  • Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy, aby wywinąć je na boki formy. Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  • Do miski włożyć mascarpone, dodać dżem, cukier, skórkę startą z pomarańczy i likier, całość energicznie wymieszać widelcem.
  • Na wystudzony spód wyłożyć kilka łyżek dżemu, rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie krem z mascarpone rozłożyć porcjami na całym cieście, a następnie przy pomocy dużej łyżki (wypukłą jej częścią) rozsmarować delikatnie krem po całej powierzchni mazurka.
  • Wierzch mazurka można "podrapać" widelcem, aby nadać mu fakturę, można również udekorować bakalii, czekoladą.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Spód ciast można przygotować kilka dni przed podaniem, upieczony placek zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w chłodnym i suchym miejscy:) Z cista które zostanie po odkrojeniu z boków, można jeszcze raz rozwałkować na cienki placuszek i nożem lub foremkami wyciąć listki, kwiatki lub inne ozdoby, upiec, a następnie wykorzystać do dekoracji mazurka.
Mazurek pomaranczowy z mascarpone
Mazurek pomaranczowy z mascarpone
« Dorada z piekarnika w pomarańczach
Mazurek z orzechami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Game napisał

    12 kwietnia, 2014 at 9:55 pm

    Szybkie pytanie. Bardzo chciałbym zrobić niespodziankę rodzinie i przyjechać z tak upieczonym mazurkiem, ale mam jedno pytanie. Czy wspomniany likier Cointreau można zastąpić czymś innym lub czy można go w ogóle nie dodawać?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2014 at 12:20 am

      Oczywiście likier możesz pominąć, bez niego również będzie pyszny 🙂 Smacznego i Wesołych Świąt 🙂

      Odpowiedz
  2. AJ napisał

    27 marca, 2013 at 12:26 pm

    Ile można przechowywać ciasto z tak zrobionym kremem? Czy sobotni w poniedziałek będzie OK?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 marca, 2013 at 12:33 pm

      Ciasto z kremem przykrywając szczelnie folią spożywczą i przechowując w chłodnym miejscu ( lodówce ) można około 4 dni, ale polecam Ci upieczenie spodów już dziś ( po wystudzeniu zawiń również w folię spożywczą i odłóż w chłodne miejsce ), a krem najlepiej nałożyć w piątek lub sobotę, będzie zdecydowanie smaczniejszy, a krem się nie zeschnie:) Tym bardziej, że przygotowanie kremu trwa 5 minut:)

      Odpowiedz
      • AJ napisał

        27 marca, 2013 at 1:54 pm

        dziękuję za rady 🙂

        Odpowiedz
  3. amgdalena napisał

    27 marca, 2013 at 12:09 pm

    Cudo! Sama świeżość i wiosna. Robię !:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 marca, 2013 at 12:21 pm

      Dziękuję:) polecam jest naprawdę bardzo wiosenny:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →