Macie ochotę na coś słodkiego i szybko? Polecam bajeczne muffiny żurawinowo - pomarańczowe! Przepis jest bardzo prosty i błyskawiczny i jak to bywa w przypadku muffinek nie wymagają wiele pracy. Muffinki smakują rewelacyjnie, są mięciutkie i wilgotne o mocno pomarańczowym smaku z pysznymi kwaskowatymi żurawinami. Dla podkreślenia ich wspaniałego smaku polecam zrobienie błyskawicznego pomarańczowego lukru. Muffinki podane z lukrem wiele zyskują, na smaku!
📖 Przepis
Muffiny żurawinowo - pomarańczowe
Pyszne z kwaskowym wypełnieniem!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 85 g g masła
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 160 ml mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- kilka kropel olejku zapachowego - pomarańczowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z całej laski wanilii
- 120 g mrożonej żurawiny
Składniki na lukier pomarańczowy
- 45 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 185 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Żurawinę wyjąć z zamrażalnika.
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Składniki płynne powinny mieć temperaturę pokojową!
- Masło rozpuścić w garnuszku, zdjąć z ognia, dodać mleko i śmietanę, połączyć i przelać do drugiej miski, dodać ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii i jajka. Pomarańczę dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na tartce o drobnych oczkach, dodać do składników płynnych, całość dokładnie wymieszać.
- Do miski z płynnymi składnikami dodać składniki suche, całość szybko wymieszać, wystarczy widelcem, nie trzeba się specjalnie starać wystarczy, aby składniki się połączyły.
- Formę ma muffiny wyłożyć papilotami, napełnić je ciastem. Wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Przygotowanie lukru
- Wszystkie składniki na lukier umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, przy pomocy pędzla pomalować lukrem jeszcze ciepłe muffiny.
- Smacznego!
Comments
No Comments