Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Muffiny i babeczki

Muffiny żurawinowo - pomarańczowe

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 15 sty, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Macie ochotę na coś słodkiego i szybko? Polecam bajeczne muffiny żurawinowo - pomarańczowe! Przepis jest bardzo prosty i błyskawiczny i jak to bywa w przypadku muffinek nie wymagają wiele pracy. Muffinki smakują rewelacyjnie, są mięciutkie i wilgotne o mocno pomarańczowym smaku z pysznymi kwaskowatymi żurawinami. Dla podkreślenia ich wspaniałego smaku polecam zrobienie błyskawicznego pomarańczowego lukru. Muffinki podane z lukrem wiele zyskują, na smaku!

📖 Przepis

Muffiny zurawinowo - pomaranczowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Muffiny żurawinowo - pomarańczowe

Pyszne z kwaskowym wypełnieniem!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 280 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 85 g g masła
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 160 ml mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • kilka kropel olejku zapachowego - pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z całej laski wanilii
  • 120 g mrożonej żurawiny

Składniki na lukier pomarańczowy

  • 45 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 185 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Żurawinę wyjąć z zamrażalnika.
  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Składniki płynne powinny mieć temperaturę pokojową!
  • Masło rozpuścić w garnuszku, zdjąć z ognia, dodać mleko i śmietanę, połączyć i przelać do drugiej miski, dodać ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii i jajka. Pomarańczę dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na tartce o drobnych oczkach, dodać do składników płynnych, całość dokładnie wymieszać.
  • Do miski z płynnymi składnikami dodać składniki suche, całość szybko wymieszać, wystarczy widelcem, nie trzeba się specjalnie starać wystarczy, aby składniki się połączyły.
  • Formę ma muffiny wyłożyć papilotami, napełnić je ciastem. Wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Przygotowanie lukru

  • Wszystkie składniki na lukier umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, przy pomocy pędzla pomalować lukrem jeszcze ciepłe muffiny.
  • Smacznego!
Muffiny zurawinowo - pomaranczowe
Muffiny zurawinowo - pomaranczowe

Więcej Przepisy na muffiny i babeczki

  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • muffiny jablkowo-jogurtowe
    Muffiny jabłkowo-jogurtowe
  • babeczki mandarynkowe
    Babeczki mandarynkowe
  • mini babeczki smietankowe
    Mini babeczki śmietankowe

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.