Przepisy na bezy
Bezy to słodki wypiek przygotowany na bazie białek jaj kurzych z dodatkiem cukru. Białka na bezę powinny być dobrze ubite, zanim zaczniemy dodawać cukier. W przeciwnym razie beza nie będzie wystarczająco sztywna i rozleje się podczas nakładanie na blachę. Pamiętajcie więc dobrze ubite białka z cukrem to podstawa udanej bezy.
Bezy można również przygotować na bazie aquafaby. Co to jest aquafaba? To woda po ciecierzycy, możemy użyć takiej z puszki lub jeśli gotujemy ciecierzycę w domu, to oczywiście można odlać trochę, aby na deser przygotować pyszną bezę. Procedury przygotowania bezy wegańskiej są w zasadzie takie same jak w przypadku bezy klasycznej. Jeśli chodzi o smak, to jest naprawdę bardzo dobra, osobiście wolę tę niż z białek.
Bezy to też torcik Pavlovej wykańczany kremem i owocami.