• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Mazurki » Mazurek z orzechami

Mazurek z orzechami

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 28 mar, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Już za chwilę Święta Wielkanocne, macie już menu co przygotujecie dla gości? Dziś pomogę Wam w wybrać coś słodkiego, zapraszam na prosty mazurek orzechowo-kajmakowy. Oczywiście kruche ciasto i masa to nie wszystko co będzie nam potrzebne. Przyda się odrobina dżemu z czarnej porzeczki oraz mieszanka prażonych orzechów. To wszystko zanurzone w pysznej masie kajmakowej. Mazurek orzechowy jest bardzo prosty do przygotowania, to ważne w czasie Świąt. Jest wtedy tyle do zrobienia, że liczy się każda chwila!

Mazurek z orzechami w ciemnej masie kajmakowej
Mazurek z orzechami
Przejdź do:
  • Składniki na ciasto
  • 🔪 Instrukcje
  • 💡Rada
  • 🐣 Wielkanocne przysmaki
  • 📖 Przepis

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko

Składniki na masę

  • 400 g gotowej masy kajmakowej
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g orzechów laskowych

🔪 Instrukcje

  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, papier zabezpieczy je przed tym. Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, ale rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy, aby wywinąć je na boki formy.
  • Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  • Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać.
  • Na wystudzonym spodzie należy rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę kajmakowa z orzechami. Wyrównać krem i gotowe.

💡Rada

Spód do mazurka można upiec kilka dni przed świętami, zawinąć  w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu. Wypełnienie i wykończenie mazurka zajmuje dosłownie 10 minut, można zrobić, to tuż przed podaniem. Mazurek z orzechami jest bardzo pyszny, smak orzechów zatopionych w kajmaku w połączeniu z dżem porzeczkowy idealnie do siebie pasuje. Kwaśny dżem jest tutaj moim zdaniem niezbędny, fantastycznie przełamuje słodycz kajmaku.

🐣 Wielkanocne przysmaki

Poniżej załączam kilka innych propozycji na Wielkanocne smakołyki. Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie.

  • Mazurek z cynamonem
  • Mazurek Matcha
  • Babka piaskowa pomarańczowa
  • Sernik czekoladowo-kokosowy

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Mazurek z orzechami

Prosty mazurek z chrupiącymi orzechami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 15
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko

Składniki na masę

  • 400 g gotowej masy kajmakowej
  • 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów nerkowca
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, papier zabezpieczy je przed tym. Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy aby wywinąć je na boki formy.
  • Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  • Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać.
  • Na wystudzonym spodzie rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę kajmakowa z orzechami, wyrównać krem i gotowe.
  • Smacznego!
Mazurek z orzechami
Mazurek z orzechami
« Mazurek pomarańczowy z mascarpone
Chleb żytni 100% »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}