• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Mazurki » Mazurek z orzechami

Mazurek z orzechami

Aktualizacja: 24 kw., 2021 · Opublikowany: 28 mar, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Już za chwilę Święta Wielkanocne, macie już menu co przygotujecie dla gości? Dziś pomogę Wam w wybrać coś słodkiego, zapraszam na prosty mazurek orzechowo-kajmakowy. Oczywiście kruche ciasto i masa to nie wszystko co będzie nam potrzebne. Przyda się odrobina dżemu z czarnej porzeczki oraz mieszanka prażonych orzechów. To wszystko zanurzone w pysznej masie kajmakowej. Mazurek orzechowy jest bardzo prosty do przygotowania, to ważne w czasie Świąt. Jest wtedy tyle do zrobienia, że liczy się każda chwila!

Mazurek z orzechami w ciemnej masie kajmakowej
Mazurek z orzechami
Przejdź do:
  • Składniki na ciasto
  • 🔪 Instrukcje
  • 💡Rada
  • 🐣 Wielkanocne przysmaki
  • 📖 Przepis

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko

Składniki na masę

  • 400 g gotowej masy kajmakowej
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g orzechów laskowych

🔪 Instrukcje

  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, papier zabezpieczy je przed tym. Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, ale rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy, aby wywinąć je na boki formy.
  • Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  • Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać.
  • Na wystudzonym spodzie należy rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę kajmakowa z orzechami. Wyrównać krem i gotowe.

💡Rada

Spód do mazurka można upiec kilka dni przed świętami, zawinąć  w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu. Wypełnienie i wykończenie mazurka zajmuje dosłownie 10 minut, można zrobić, to tuż przed podaniem. Mazurek z orzechami jest bardzo pyszny, smak orzechów zatopionych w kajmaku w połączeniu z dżem porzeczkowy idealnie do siebie pasuje. Kwaśny dżem jest tutaj moim zdaniem niezbędny, fantastycznie przełamuje słodycz kajmaku.

🐣 Wielkanocne przysmaki

Poniżej załączam kilka innych propozycji na Wielkanocne smakołyki. Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie.

  • Mazurek z cynamonem
  • Mazurek Matcha
  • Babka piaskowa pomarańczowa
  • Sernik czekoladowo-kokosowy

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Mazurek z orzechami

Prosty mazurek z chrupiącymi orzechami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 15
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko

Składniki na masę

  • 400 g gotowej masy kajmakowej
  • 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów nerkowca
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, papier zabezpieczy je przed tym. Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy aby wywinąć je na boki formy.
  • Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  • Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać.
  • Na wystudzonym spodzie rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę kajmakowa z orzechami, wyrównać krem i gotowe.
  • Smacznego!
Mazurek z orzechami
Mazurek z orzechami
« Mazurek pomarańczowy z mascarpone
Chleb żytni 100% »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →