Przepisy na pierniki
Pierniki kto ich nie kocha, kot ich nie zna? Piernik zawsze charakteryzuje się ostrym wyrazistym smakiem i intensywnym zapachem. Jest to tradycyjne ciasto wypiekane na Boże Narodzenie ciemne i aromatyczne z mnóstwem rozgrzewających przypraw korzennych i bakalii. Skąd ten kolor? To często za sprawą mieszanki mąki pszennej i żytniej, dodatków takich jak cynamon, melasa czy kakao.
Najbardziej znany w Polsce jest piernik staropolski, którego ciasto w wersji klasycznej nastawiane jest na przynajmniej miesiąc przed świętami. W tym czasie ciasto spokojnie dojrzewa. Tuż przed świętami ciasto wypiekamy i przekładamy powidłami śliwkowymi i marcepanem, a wierzch oblewamy czekoladą. Więcej o pierniku staropolskim przeczytacie we wpisie, opisałam tam skrócony proces produkcji.
Są oczywiście tacy, którzy nie lubią tego typu wieloetapowych wypieków, wolą szybkie przepisy. Takie też mam, szybki łatwe i bardzo smaczne!