Pierniczki domino z masą marcepanową oraz dżemem z pomarańczy, to jedna z najlepszych propozycji na święta. Ciastka nie wymagają leżakowania i długiego dojrzewania, ponieważ już po dobie spędzonej w lodówce są gotowe do jedzenia. Delikatne i miękkie ciasto piernikowe przełożone jest masą marcepanową oraz dżemem z pomarańczy, to po prostu rozkosz dla podniebienia! Pierniki są tak dobre, że znikają w błyskawicznym tempie, a sprzyja temu również ich rozmiar. Te maleńkie kwadratowe kosteczki są na jeden kęs. To chyba ich wada, bo każdy potrafi pochłonąć tych kęsów tyle, ile będzie na talerzu :). Pierniczki to bardzo prosty przepis, choć muszę przyznać, że ostatni etap pracy, czyli oblewanie kosteczek polewą czekoladową to pracochłonna zabawa. Wystarczyło mi cierpliwości tylko na połowę kostek, pozostałą część pierniczków polałam polewą po wierzchu na szczęście nikomu nie przeszkadzało ;). Koniecznie spróbujcie ich, a z pewnością pierniczki podbiją Wasze podniebienia i wkradną się do świątecznego menu!
📖 Przepis
Pierniczki domino
🥘 Składniki
- 120 g miodu gryczanego
- 60 g masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao - dobrej jakości (gorzkie, bez dodatków)
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka łyżka melasy
Dodatkowo
- 200 g masy marcepanowej
- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (lub brzoskwiniowego)
- 200 g ciemnej czekolady (+ 1 łyżka oleju roślinnego lub gotowa polewa czekoladowa)
🔪 Instrukcje
- Miód, masło i melasę umieścić w garnuszku, rozgrzać ciągle mieszając, doprowadzić do połączenia składników, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
- Mąkę przesiać do miski miksera dodać kakao, sodę, sól, przyprawę piernikową, jajko i mieszankę miodową, wymieszać do połączenia składników tak, aby powstała jednolita gęsta masa.
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C, piec przez 15 do 20 minut, u mnie piekło się 17 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwytając za brzegi papieru wyjąć ciasto z formy na kratkę, wystudzić.
- Marcepan rozwałkować na wielkość ciasta. Wystudzony piernik przeciąć na pół, poziomo.
- Na jednej części ciasta rozsmarować porcje dżemu, przykryć rozwałkowanym marcepanem, drugą część piernika również posmarować dżemem, nałożyć wierzchnią część ciasta (dżemem do masy marcepanowej).
- Chwytając za papier do pieczenia ponownie umieścić piernik w formie w której się piekł, wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia, obciążyć górę ciasta na całej jego powierzchni, może to być deseczka lub naczynie ceramiczne odpowiedniej wielkości, wstawić do lodówki na całą noc.
- Po schłodzeniu, wyjąć piernik z formy, pokroić na maleńkie kwadraty (ja pokroiłam na kwadraty o bokach 2,5 x 2,5 cm ).
- Czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę oleju, wymieszać. Każdy kostkę piernikową nabić na patyczek do szaszłykowy ( od dołu ) i zanurzyć w polewie, gotowe odkładać na deskę lub pergamin, do zastygnięcia czekolady.
- Jeśli nie wystarczy Wam cierpliwości, aby każdą kostkę z osobna zanurzać w polewie można uprościć sobie sprawę.
- Pokrojone kosteczki piernika delikatnie porozsuwać tak, aby zrobiły się pomiędzy nimi odstępy, a następnie całość oblać czekoladą (z góry).
- Smacznego!
Przepis odrobinę zmodyfikowany z tej strony.
Magda napisał
Ania, Będę robić domino na święta. To moje ulubione pierniki 🙂
Chciałabym przygotować sobie to co możliwe z wyprzedzeniem.
Czy te pierniczki mogą poleżeć? Czy lepiej nie ryzykować ze względu na dżem, który może spleśnieć?
Klaudia napisał
Koniecznie muszę wypróbować!
Anna napisał
Koniecznie! Domino jest obłędne, polecam 🙂
tu-tusia napisał
Chyba nigdy nie jadłam tych pierniczków, a Twój opis jest taki zachęcający... 🙂
JUSTYNA napisał
Pyszności :)!!!...mniammm!Zdjęcia super i jak na nie patrzę to odzwierciedlają faktycznie,że pierniczki pierwsza klasa!
Anna napisał
Justynko, koniecznie wypróbujcie! są obłędne 😉
Sprawdzona Kuchnia napisał
🙂
Janusz Galka napisał
"czuwajcie, bo nie znacie dnia ani godziny", kiedy głodny przyjdzie;)
Ervisha napisał
Te pierniczki są wspaniałe 🙂
Anna napisał
O tak! chyba je znasz? Pyszności:)))
Sprawdzona Kuchnia napisał
Zapowiedzieć się proszę! to domino i inne majonezy się znajdą 😉
Natalia napisał
Takich domowych jeszcze nie jadłam! A ogólnie to je uwielbiam! <3
Ola napisał
Wyglądają pięknie jak z cukierni, na pewno wypróbuje przepis, ja mam również kłopoty z cierpliwością ale mam nadzieje że sobie poradzę
Anna napisał
Dziękuje 🙂 och, ta cierpliwość ...! Smak wynagrodzi ciężką pracę 😉
Janusz Galka napisał
Tak czlowiek jezdzi do tej Warszawy, a na domino jakos do tej pory nie trafil!!!
Inspirowane Smakiem napisał
Brzmi wspaniale! Bardzo mnie kuszą takie kosteczki. 🙂
Anna napisał
Koniecznie spróbuj !!! Ja się w nich zakochałam 😉 pozdrawiam