• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sałatki i surówki » Sałatka jesienna

Sałatka jesienna

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 17 paź, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Sałatka jesienna z dodatkiem duszonej cebuli w czerwonym winie, suszonymi pomidorami, kozim serem i wędzonym łososiem. Sałatka na pewno przypadnie niejednemu do gustu. Ładnie wygląda, fenomenalnie smakuje i do tego jest zdrowa. Jako dodatek zastosowałam olej rzepakowy tłoczony na zimno, którego smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Niedawno mój znajomy odziedziczył ekologiczne gospodarstwo rolne po swoich dziadkach I postanowił wykorzystać w najlepszym celu. Zaczął tłoczyć oleje na zimno! Oleje tłoczone są z najlepszych i starannie wyselekcjonowanych nasion w naturalny sposób bez dodatku chemii.

Dostałam kilka buteleczek świeżego oleju w tym olej rzepakowy, który jest obłędny. Ma piękny intensywnie żółty kolor, pachnie wspaniale i ma bardzo przyjemy smak. Jeśli chodzi o smak to tutaj jest największe zaskoczenie, bo oleje kupowane w sklepach tego smaku wyśmienitego smaku nie mają! Olej rzepakowy od niedawna przeżywa swój renesans. Po latach złej sławy olej ten wspiął się na top listę i dziś zajmuje jedno z czołowych miejsc. W oleju rzepakowym znajdziemy kwas oleinowy, który zmniejsza zawartość złego cholesterolu LDL, witaminy A, E i K. Olej rzepakowy to źródło przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega 3 i Omega 6 w idealnej dla nas proporcji, czyli 2:1. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu należy, więc regularnie spożywać go w odpowiedniej ilości. Dzisiejszy przepis daje mam do tego okazję, smacznego!

salatka jesienna
Print Pin
5 z 2 głosów

Sałatka jesienna

Prosta i pożywna sałatka.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 średnia cebula
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 sztuki pomidorów suszonych (najlepiej z oleju)
  • kilka kaparów
  • 50 g wędzonego łososia
  • 50 g sera koziego (typu rolada)
  • rukola
  • roszponka
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • olej rzepakowy - tłoczony na zimno
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Liście rukoli i roszponki umyć, pozostawić na sicie aby ociekły z wody. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w piórka, włożyć ją do garnka.
  • Zagotować wodę i zalać nią cebulę, pozostawić na 5 minut, następnie przecedzić. Do garnuszka wlać czerwone wino dodać cukier i cebulę, dusić pod przykryciem przez około 5 minut, wino należy zredukować o połowę. Cebulę wraz z sosem dokładnie wystudzić.
  • Suszone pomidory pokroić w paski, ser w półksiężyce.
  • Na półmisek wyłożyć rukolę i roszponkę, cebulę, ser, kapary i łososia, doprawić solą i pieprzem, polać sosem winnym, który został po duszeniu cebuli.
  • Tuż przed podaniem polać całą sałatkę sporą ilością oleju rzepakowego.
  • Smacznego!
salatka jesienna
salatka jesienna
« Bagietka wieloziarnista
Pasta ze słonecznika »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →