• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sałatki i surówki » Sałatka jesienna

Sałatka jesienna

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 17 paź, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Sałatka jesienna z dodatkiem duszonej cebuli w czerwonym winie, suszonymi pomidorami, kozim serem i wędzonym łososiem. Sałatka na pewno przypadnie niejednemu do gustu. Ładnie wygląda, fenomenalnie smakuje i do tego jest zdrowa. Jako dodatek zastosowałam olej rzepakowy tłoczony na zimno, którego smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Niedawno mój znajomy odziedziczył ekologiczne gospodarstwo rolne po swoich dziadkach I postanowił wykorzystać w najlepszym celu. Zaczął tłoczyć oleje na zimno! Oleje tłoczone są z najlepszych i starannie wyselekcjonowanych nasion w naturalny sposób bez dodatku chemii.

Dostałam kilka buteleczek świeżego oleju w tym olej rzepakowy, który jest obłędny. Ma piękny intensywnie żółty kolor, pachnie wspaniale i ma bardzo przyjemy smak. Jeśli chodzi o smak to tutaj jest największe zaskoczenie, bo oleje kupowane w sklepach tego smaku wyśmienitego smaku nie mają! Olej rzepakowy od niedawna przeżywa swój renesans. Po latach złej sławy olej ten wspiął się na top listę i dziś zajmuje jedno z czołowych miejsc. W oleju rzepakowym znajdziemy kwas oleinowy, który zmniejsza zawartość złego cholesterolu LDL, witaminy A, E i K. Olej rzepakowy to źródło przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega 3 i Omega 6 w idealnej dla nas proporcji, czyli 2:1. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu należy, więc regularnie spożywać go w odpowiedniej ilości. Dzisiejszy przepis daje mam do tego okazję, smacznego!

salatka jesienna
Print Pin
5 z 2 głosów

Sałatka jesienna

Prosta i pożywna sałatka.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 średnia cebula
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 sztuki pomidorów suszonych (najlepiej z oleju)
  • kilka kaparów
  • 50 g wędzonego łososia
  • 50 g sera koziego (typu rolada)
  • rukola
  • roszponka
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • olej rzepakowy - tłoczony na zimno
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Liście rukoli i roszponki umyć, pozostawić na sicie aby ociekły z wody. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w piórka, włożyć ją do garnka.
  • Zagotować wodę i zalać nią cebulę, pozostawić na 5 minut, następnie przecedzić. Do garnuszka wlać czerwone wino dodać cukier i cebulę, dusić pod przykryciem przez około 5 minut, wino należy zredukować o połowę. Cebulę wraz z sosem dokładnie wystudzić.
  • Suszone pomidory pokroić w paski, ser w półksiężyce.
  • Na półmisek wyłożyć rukolę i roszponkę, cebulę, ser, kapary i łososia, doprawić solą i pieprzem, polać sosem winnym, który został po duszeniu cebuli.
  • Tuż przed podaniem polać całą sałatkę sporą ilością oleju rzepakowego.
  • Smacznego!
salatka jesienna
salatka jesienna
« Bagietka wieloziarnista
Pasta ze słonecznika »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}