Wczoraj był dzień z tych, kiedy to bardzo mam ochotę na coś słodkiego, ale na stanie w kuchni i pichcenie, to już niekoniecznie. Ochota na słodkości była większa niż moje lenistwo i dzięki temu urodziły się pyszne mini serniczki z malinami, w błyskawicznej wersji. Podobno potrzeba jest matką najlepszych wynalazków:).
Spód powstał z białej czekolady, wiórków kokosowych i miodowych chrupek śniadaniowych. Masa serowa, najprostsza, jaka może być i do tego pyszne maliny. Serniczki wyszły rewelacyjne, najlepszym dowodem na, to jest 18 zjedzonych mini serniczków w ciągu 30 minut przez 4 małe osoby. Ruch w kuchni był taki jak w godzinach szczytu w centrum wielkiego miasta:) Polecam!
📖 Przepis
Serniczki z malinami
Prosty przepis, a efekt bardzo smaczny.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 100 g drobnego cukru
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka malin
Składniki na spód
- 40 g chrupek śniadaniowych o smaku miodowym (użyłam gwiazdek)
- 80 g białej czekolady
- 3 łyżki masła
- 50 g wiórków kokosowych
🔪 Instrukcje
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej mieszanki dodać wiórki kokosowe, a następnie całość wymieszać z chrupkami.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotami, na ich dno wsypać po 1 łyżce przygotowanej mieszanki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Sery umieścić w misce, dodać cukier, krótko zmiksować. Następnie dodać jajka miksować do połączenia się składników, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość wymieszać.
- Do przygotowanych foremek nałożyć porcję masy serowej ( masę nałożyłam niemal do wysokości papilotów ) na wierzch każdej muffinki delikatnie wcisnąć po trzy maliny , można więcej.
- Piec około 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Smacznego!
Mary napisał
Wyglądają przepysznie!