Kto chętny na pyszny kremowy sernik z dodatkiem wiórków kokosowych i musu z czekolady? Taki deser z dobrą kawą na tarasie w pełnym jesiennym słońcu to sama przyjemność.
Spód przygotowałam w wersji błyskawicznej z rozdrobnionych kruchych ciastek jest to najprostszy i najszybszy sposób na jego zrobienie! Przygotowanie masy serowej jak zwykle jest banalnie proste, należy pamiętać tylko o dwóch punktach udanego sernika. Pierwszy to temperatura składników potrzebna do przygotowania sernika. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Wystarczy, że potrzebne produkty wyjmiecie z lodówki na godzinę przed przygotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Drugą ważną sprawą jest mieszanie składników. W przypadku sernika nie wolno napowietrzać masy, ponieważ zbyt napowietrzona masa serowa bardzo urośnie podczas pieczenia, a po upieczeniu niestety opadnie. Dlatego też ser z dodatkami mieszamy krótko i tylko do połączenia składników! To tyle wskazówek praktycznych, a o fantastycznym smaku sernika z cudownym lekkim musem, który można wykorzystać do innych deserów, musicie przekonać się sami. Zaopatrzcie się we wszystkie potrzebne produkty i zapraszam do upieczenia.
📖 Przepis
Sernik lekko kokosowy
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 150 g kruchych ciastek czekoladowych
- 30 g masła
- 20 g ciemnej czekolady
- 20 g białej czekolady
Składniki na masę serową
- 530 g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie mielonego)
- 120 ml śmietany 18 %
- 120 ml mleczka kokosowego
- 3 średnie jajka
- 50 g wiórków czekoladowych
- 170 g cukru
- 15 ml likieru kokosowego
- 3 łyżki mąki pszennej
Składniki na mus czekoladowy
- 120 g białej czekolady
- 120 g ciemnej czekolady
- 2 średnie jajka
- 25 g drobnego cukru
- 30 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
- 200 ml śmietany 18 %
🔪 Instrukcje
Przygotowanie spodu
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Ciasta rozdrobnić w malakserze, dodać masło z czekoladą, wymieszać.
- Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, ułożyć je na krzyż na środek postawić formę, folię zawinąć na boki ku górze formy, dobrze docisnąć, należy zrobić to dokładnie ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
- Na dno formy wysypać przygotowaną mieszankę z ciastek, delikatnie ubić, odstawić. Piekarnik nagrzać do 150 st C. Zagotować wodę.
Przygotowanie masy serowej
- W misce miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową.
- Całość zmiksować do połączenia, pamiętajcie! masy serowej nie należy zbyt długo ubijać, aby się niepotrzebnie nie napowietrzyła. Masę przelać na przygotowany spód.
- Do żaroodpornego naczynia wlać gorącą wodę, wstawić do niego formę z sernikiem, sernik piec przez 75 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
Przygotowanie musu
- Czekoladę połamać na kawałki dodać masło, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę wymieszać rózgą, przestudzić.
- Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody dodać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę w połowie ubijania stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając
- Do masy czekoladowej dodać po jednym żółtku mieszając po każdym, na koniec dodać w trzech porcjach ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać. Na schłodzony sernik nałożyć przygotowany mus czekoladowy, górę sernika udekorować wiórkami z czekolady.
- Sernik przechowujemy w lodówce.
- Smacznego!
Przemysław napisał
Bardzo lubię sernik kojarzy mi się on ze świętami. Jednak sernika kokosowego jeszcze nie jadłem, dlatego trzeba będzie nadrobić zaległości i spróbować go sobie zrobić i skonsumować. Przepis się przyda bardzo dziękuję na pewno go wykorzystam w przyszłości.
Anna napisał
Zapraszam do wypróbowania, serniczek jest bardzo delikatny. Na święta będzie idealny 🙂
gin napisał
Wygląda bajecznie, z takim musem czekoladowym musiał smakować bosko 🙂
Anna napisał
O tak!mus jest obłędny, a z sernikiem pycha 🙂
Sebastian napisał
Sernik koksowy? O rany! Tak, tak. Uwielbiam. Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję.
Anna napisał
Jeśli lubisz kokosowe smaki to koniecznie wypróbuj:) Smacznego!
JUSTYNA napisał
Mniammmm...sernik powinien nazywać się "królewski", bo prezentuje się znakomicie, no i super wskazówki co do mieszania-napowietrzenia masy serowej :)nie wiedziałam!!!
Anna napisał
Dziękuje 🙂 Sernik jest bardzo prosty, a wygląda i smakuje naprawdę królewsko 😉
Magda napisał
Hej! Świetna robota z tymi przepisami 🙂 Naprawdę jest w czym wybierać i tylko się zastanawiać kiedy to wszystko wypróbować jak i nie przytyć z 20 kg od razu, bo będzie problem ;D Na "pierwszy ogień" pójdzie sernik, który w niedzielę zaserwuję Teściom 😉 W sumie nie wiem czy wcześniej sami go nie zjemy. Pozdrawiam!
Anna napisał
Cieszę się, że moja brudna choć smaczna robota może się na coś przydać 😉 Serniczek z pewnością będzie smakował Teściom :)) Pozdrawiam 🙂
Dagooshya napisał
Piękne zdjęcia, sernik prezentuje się smakowicie 🙂
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu jest super!