Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik Matcha

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 17 wrz, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Niedawno dostałam w prezencie od moich przyjaciół paczuszkę oryginalnej herbaty Matcha i wreszcie mogłam upiec intrygujący mnie od dawna zielony sernik. Matcha jest jedną z najstarszych gatunków Japońskich herbat uprawiana tam od ponad 800 lat. Uprawy krzewów herbacianych na dwa tygodnie przed zbiorem liści zacieniane są specjalnymi matami ograniczającymi dopływ promieni słonecznych. Mniejsza ilość światła spowalnia ich wzrost i pobudza produkcje aminokwasów, co powoduje, że herbata jest delikatna i nabiera bardziej słodkiego smaku. Młode liście po zebraniu są suszone, a następnie mielone na drobniutki pył. Herbata sprzedawana jest właśnie w formie delikatnego pyłu, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania fantastycznego i zdrowego napoju. Proszek herbaciany wykorzystuje się również do przygotowania lodów, ciastek, kremów i innych słodyczy. O herbacie i jej właściwości można opowiadać wiele, ale przytoczę tylko kilka najważniejszych. Picie herbaty wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm, spowalnia procesy starzenia, obniża zły cholesterol, zapobiega zawałom serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi... Regularne picie herbaty działa wzmacniająco i poprawia samopoczucie, podobno lepiej pobudza niż kawa.

Wracając do sernika, sernik jest bardzo efektowny i oryginalny ze względu na swój kolor. Smak herbaty w serniku jest delikatnie wyczuwalny, ale można dodać jej więcej niż jest podane w przepisie smak będzie, wtedy mocniejszy. Do sernika dodałam skórkę i sok z limonki, co nadało lekkiego i orzeźwiającego aromatu. Masa sernikowa jest bardzo delikatna i aksamitna, a to dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Spód przygotowałam z ciemnych czekoladowych ciastek, co dodatkowo podkreśla smak pysznej kremowej masy serowej.

📖 Przepis

sernik matcha
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Sernik Macha

Sernik z dodatkiem zieloonej herbaty, pyszny.
Autor Anna
Kuchnia Japońska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 50 minuty minuty
Całkowity czas 2 godziny godziny
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 150 g ciemnych kruchych ciastek czekoladowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową

  • 200 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 140 g drobnego cukru
  • 3 łyżeczki herbaty Matcha (można dać więcej)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka skórki startej z limonki
  • 5 łyżek soku z limonki

Dodatkowo

  • kakao do posypania wierzchu sernika
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

Ważne! Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową!

  • Ciastka pokruszyć w blenderze lub ręcznie, musimy uzyskać konsystencję piasku, do pokruszonych ciastek dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć w środku folią aluminiową tak, aby folia wyszła na zewnątrz formy.
  • Dno formy wyłożyć mieszanką ciastek i masła, rozłożyć równomiernie, delikatnie ubić, formę wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
  • Do miski włożyć serki, zmiksować tylko do połączenia. Następnie dodać wyskrobane ziarenka wanilii, cukier i ponownie zmiksować.
  • Kolejno dodawać po jednym jajku miksując po każdym dodanym, na koniec dodać skórkę z limonki, sok oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia.
  • Masę wylać na schłodzony spód, formę z sernikiem przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika piec w temperaturze 180 st C przez 15, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i dalej piec przez 95 minut.
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć sernik, dopiec bez przykrycia.
  • Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku, aby porządnie przestygł następnie wyjąć i zostawić na kratce ( w formie ) do całkowitego wystygnięcia.
  • Zimny sernik wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjąć z formy, posypać wierzch przesianym kakao
  • Smaczneog!

📋 Notatki

Podane składniki wystarcza na przygotowanie małego sernika, upiekłam w formie o średnicy 18 cm, jeśli będziecie chcieli upiec większy trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.
sernik matcha
sernik matcha
sernik matcha

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    4,67 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Alicja napisał

    18 września, 2014 at 7:54 pm

    Ojej wygląda pysznie 🙂
    Śliczne zdjęcia 🙂 pokazują namiastkę zapewne cudownego smaku sernika 🙂
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2014 at 11:35 pm

      Dziękuję 🙂 Sernik naprawdę jest pyszny, kremowy... rozpływa się w ustach 🙂

      Odpowiedz
  2. dainese napisał

    18 września, 2014 at 10:19 am

    4 gwiazdki
    Koniecznie muszę go zrobić mojej żonie. Niedługo ma urodziny, a wiem że jest ogroną fanką serników pod każdą postacią, więc będzie to idealna okazja. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2014 at 7:03 pm

      Będzie super niespodzianka i świetny prezent!

      Odpowiedz
  3. karmel-itka napisał

    17 września, 2014 at 3:33 pm

    mam go w planach od "X" czasu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2014 at 12:46 pm

      Ja również czekałam latami z przygotowaniem go 😉 ale w końcu jest 🙂

      Odpowiedz
  4. Konczi i Szpileczka napisał

    17 września, 2014 at 11:30 am

    Uwielbiam serniki, wygląda rewelacyjnie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2014 at 12:48 pm

      Dziękuję 🙂 w zasadzie z każdego przepisu na dobry sernik można przygotować "Serniki Matcha" 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.