Sernik, o którym niektórzy mówią "Boski"! Sernik z białą czekoladą ma cudownie kremową konsystencję, po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbowałam wiele przepisów, ale zawsze czegoś mi brakowało. I tak na podstawie prób i błędów powstał przepis na sernik z białą czekoladą. Mam nadzieję, że i Wam również przypadnie do gustu. Spód sernika przygotowany jest z ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie, który po schłodzeniu jest twardy i chrupiący. Taki spód bardzo dobrze utrzymuje cudownie puszystą masę serową. Sernik, maliny, biała czekolada to poezja smaków. Do tego filiżanka gorącej pysznej kawy i więcej nic nie potrzeba polecam gorąco!
📖 Przepis
Sernik z białą czekoladą
Rewelacyjny sernik!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 200 g ciastek Digestive w czekoladzie
- 80 g masła
Składniki na masę
- 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 125 g śmietany (ja używam 18%)
- 200 g białej czekolady
- 3 średnie jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g świeżych malin lub mrożonych
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 23 cm szczelnie obłożyć folią aluminiową.
- Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. W rondelku rozgrzać masło, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać. Mieszaninę wyłożyć na dno tortownicy i dobrze ubić, wstawić do lodówki na pół godziny.
- Śmietanę i połamaną białą czekoladę włożyć do garnuszka, rozpuścić i ostudzić. Mikserem ubić mascarpone, twarożek i cukier krótko.
- Następnie wbijać jajka, jedno po drugim, dodać mąkę i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować. Wlać miksturę czekoladową i połączyć z masą serową. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką.
- Gotową masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek. Tortownicę z sernikiem wstawić do większego naczynia z wodą tak, aby tortownica była do połowy zanurzona w wodzie, woda powinna być gorąca.
- Piec około 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160°C, bez termoobiegu. Gdyby sernik zaczął zbyt mocno się przypiekać od góry, trzeba przykryć go folią aluminiową.
- Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok.15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i dalej studzić na kratce, tortownicę wyjąć z wody.
- Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Podawać z resztą malin, można maliny zmiksować z cukrem i wanilią, podawać z tak przygotowanym sosem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Składniki na sernik zawsze muszą być w temperaturze pokojowej.
Comments
No Comments