Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik z białą czekoladą

Aktualizacja: 27 sie, 2020 · Opublikowany: 21 mar, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Sernik, o którym niektórzy mówią "Boski"! Sernik z białą czekoladą ma cudownie kremową konsystencję, po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbowałam wiele przepisów, ale zawsze czegoś mi brakowało. I tak na podstawie prób i błędów powstał przepis na sernik z białą czekoladą. Mam nadzieję, że i Wam również przypadnie do gustu. Spód sernika przygotowany jest z ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie, który po schłodzeniu jest twardy i chrupiący. Taki spód bardzo dobrze utrzymuje cudownie puszystą masę serową. Sernik, maliny, biała czekolada to poezja smaków. Do tego filiżanka gorącej pysznej kawy i więcej nic nie potrzeba polecam gorąco!

📖 Przepis

sernik z malinami
Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik z białą czekoladą

Rewelacyjny sernik!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 200 g ciastek Digestive w czekoladzie
  • 80 g masła

Składniki na masę

  • 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 g śmietany (ja używam 18%)
  • 200 g białej czekolady
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g świeżych malin lub mrożonych
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy 23 cm szczelnie obłożyć folią aluminiową.
  • Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. W rondelku rozgrzać masło, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać. Mieszaninę wyłożyć na dno tortownicy i dobrze ubić, wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Śmietanę i połamaną białą czekoladę włożyć do garnuszka, rozpuścić i ostudzić. Mikserem ubić mascarpone, twarożek i cukier krótko.
  • Następnie wbijać jajka, jedno po drugim, dodać mąkę i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować. Wlać miksturę czekoladową i połączyć z masą serową. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką.
  • Gotową masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek. Tortownicę z sernikiem wstawić do większego naczynia z wodą tak, aby tortownica była do połowy zanurzona w wodzie, woda powinna być gorąca.
  • Piec około 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160°C, bez termoobiegu. Gdyby sernik zaczął zbyt mocno się przypiekać od góry, trzeba przykryć go folią aluminiową.
  • Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok.15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i dalej studzić na kratce, tortownicę wyjąć z wody.
  • Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Podawać z resztą malin, można maliny zmiksować z cukrem i wanilią, podawać z tak przygotowanym sosem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Składniki na sernik zawsze muszą być w temperaturze pokojowej.
sernik z malinami

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.