Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Tagine wegetariański

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 5 lut, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tagine (tadżin) wegetariański, czyli potrawa jednogarnkowa znana głównie z kuchni marokańskiej. W oryginalnej wersji z dodatkiem jagnięciny. Dziś zaproponuję Wam wersję wegetariańską, ale jeśli lubicie mięso, to do podanych składników dodajcie porcję jagnięciny. Tagine, to pyszna, pożywna i bardzo aromatyczna potrawa. Podana z kaszką kuskus, ryżem lub domowym pieczywem to fantastyczne danie, które można podać na przyjęcie lub obiad. Jest to również super propozycja na lunch do pracy.  Potrawa dobrze smakuje na zimno dlatego też można zapakować porcję do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu, więc jest idealna dla zapracowanych smakoszy. Tradycyjny tagine przyrządza się w specjalnym naczyniu z kominem, ale jeśli takiego nie posiadacie, to nic nie szkodzi, można z powodzeniem przygotować w rondlu lub na dużej patelni z grubym dnem. Polecam i życzę smacznego!

📖 Przepis

Tagine wegetarianski
Print Pin
5 z 1 głosu

Tagine wegetariański

Pyszna wegetariańska wersja tagine.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 łyżeczka nasion kminku rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 szczypta szafranu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miodu
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • 2 duże marchewki (pokrojone w kostkę)
  • 3 średnie ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • 1 duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 2 łodygi selera naciowego (pokrojone na cienkie plasterki)
  • 1 średnia cukinia (pokrojona w kostkę)
  • 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 puszki ciecierzycy (około 400 g po odsączeniu)
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • świeża kolendra do przybrania
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na rozgrzaną patelnię wsypać nasiona kminku i kolendry, prażyć je przez około 30 sekund, od momentu kiedy zaczną wydzielać intensywny zapach. Przestudzić, a następnie zmiażdżyć w moździerzu.
  • Szafran zalać kilkoma łyżkami gorącego bulionu.
  • W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć około 3 minuty, kiedy zmięknie dodać imbir, cynamon, czosnek, paprykę w proszku i dalej smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać paprykę, seler, ziemniaki, marchew, cukinię, namoczony szafran i pomidory, podlać szklanką wywaru. Całość przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić około 15 minut.
  • W między czasie w razie potrzeby dodać odrobinę wywaru warzywnego. Następnie dodać cieciorkę, doprawić solą, miodem i pieprzem, przybrać świeżymi listkami kolendry.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli chcielibyście przygotować tradycyjną wersję z mięsem wystarczy dodać do przepisu 0,5 kg łopatki lub udźca jagnięcego pokrojonego w kostkę. Mięso należy podsmażyć na oliwie z każdej strony, dodać podsmażone przyprawy z cebulą, podlać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny Po tym czasie dodać warzywa i dusić jeszcze całość około 15 - 20 minut ( tak jak w przepisie )
Tagine wegetarianski

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.