Tagine (tadżin) wegetariański, czyli potrawa jednogarnkowa znana głównie z kuchni marokańskiej. W oryginalnej wersji z dodatkiem jagnięciny. Dziś zaproponuję Wam wersję wegetariańską, ale jeśli lubicie mięso, to do podanych składników dodajcie porcję jagnięciny. Tagine, to pyszna, pożywna i bardzo aromatyczna potrawa. Podana z kaszką kuskus, ryżem lub domowym pieczywem to fantastyczne danie, które można podać na przyjęcie lub obiad. Jest to również super propozycja na lunch do pracy. Potrawa dobrze smakuje na zimno dlatego też można zapakować porcję do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu, więc jest idealna dla zapracowanych smakoszy. Tradycyjny tagine przyrządza się w specjalnym naczyniu z kominem, ale jeśli takiego nie posiadacie, to nic nie szkodzi, można z powodzeniem przygotować w rondlu lub na dużej patelni z grubym dnem. Polecam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Tagine wegetariański
🥘 Składniki
- 1 łyżeczka nasion kminku rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 szczypta szafranu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżka miodu
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 2 duże marchewki (pokrojone w kostkę)
- 3 średnie ziemniaki (pokrojone w kostkę)
- 1 duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- 2 łodygi selera naciowego (pokrojone na cienkie plasterki)
- 1 średnia cukinia (pokrojona w kostkę)
- 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)
- 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2 puszki ciecierzycy (około 400 g po odsączeniu)
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- świeża kolendra do przybrania
🔪 Instrukcje
- Na rozgrzaną patelnię wsypać nasiona kminku i kolendry, prażyć je przez około 30 sekund, od momentu kiedy zaczną wydzielać intensywny zapach. Przestudzić, a następnie zmiażdżyć w moździerzu.
- Szafran zalać kilkoma łyżkami gorącego bulionu.
- W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć około 3 minuty, kiedy zmięknie dodać imbir, cynamon, czosnek, paprykę w proszku i dalej smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać paprykę, seler, ziemniaki, marchew, cukinię, namoczony szafran i pomidory, podlać szklanką wywaru. Całość przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić około 15 minut.
- W między czasie w razie potrzeby dodać odrobinę wywaru warzywnego. Następnie dodać cieciorkę, doprawić solą, miodem i pieprzem, przybrać świeżymi listkami kolendry.
- Smacznego!
Comments
No Comments