Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tort Red Velvet

Aktualizacja: 20 sie, 2020 · Opublikowany: 31 sie, 2012 · przez Anna · 28 komentarzy

Skocz do przepisu

Tort Red Velvet wywodzi się z Ameryki. Przepis ten, to jedno z większych pozytywnych  zaskoczeń kulinarnych, jak dla mnie! Amerykańskie ciasta nieprzypadły mi do gustu, ale to, jest wyborne! Bardzo różni się od dobrze nam znanych lekkich biszkoptowych tortów. Mocno czekoladowe ciasto, dość ciężkie, wilgotne, z cudownie lekkim kremem z serka mascarpone. Może być bardziej Red, niż ten mój na zdjęciach (miałam tylko 20 ml barwnika) więc nie jest super czerwony, ale jeśli dodacie 30 ml, na pewno będzie mocno czerwone. Barwniki w proszku są bardziej intensywne, warto takie kupić. Choć myślę, że kolor nie jest tu najistotniejszy, ale jednak pięknie wygląda.

Kawałek tortu z ciemnym biszkoptem i białym kremem

Tort nie wymaga nasączania, przepis na ciasto jest bogaty w masło i maślankę, co sprawia, że po upieczeniu jest wilgotne i długo świeże. Upiekłam go w formie o średnicy 23 cm i wyrósł pond nią, więc musiałam przeciąć go na 4 blaty. Upieczone w większej tortownicy, wystarczy podzielić na trzy części. Jeśli lubicie ciasta czekoladowe z delikatnymi kremami, to właśnie ciasto dla Was!!! Polecam gorąco.

📖 Przepis

Tort Red Velvet
Print Pin
Bądź pierwszy!

Tort Red Velvet

Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Ciasto

  • 320 g drobnego cukru
  • 250 g masła (miękkiego)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 370 g mąki pszennej - tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g kakao
  • szczypta soli
  • 250 ml gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 30 ml czerwonego barwnika w płynie

Składniki na krem

  • 600 ml śmietanki do ubijania (30% lub 36% dobrze schłodzonej)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 600 g serka mascarpone
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera włożyć bardzo miękkie masło i cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko miksować na wysokich obrotach, tak by masa zrobiła się biała. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując, aż do połączenia masy.
  • W innej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Suche składniki dodać do ucieranego masła, mieszając na wolnych obrotach. Na koniec, dodać maślankę, barwnik i delikatnie wszystko połączyć.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy i wyłożone dno papierem wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Piekarnik nagrzać do 160°C, przygotowane ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec około 70 - 75 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i położyć na kratkę górą na spodzie.
  • Śmietankę ubić na sztywno, kiedy śmietana jest już ubita dodać 3 łyżki cukru pudru, nadal ubijając. W innej misce ubić serek mascarpone z cukrem, dodać ubitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
  • Wystudzone ciasto przeciąć na 4 blaty. Jeśli "wyrósł" czubek na cieście, ściąć go tak, aby był płaski .
  • Krem podzielić na 4 części, przełożyć go pomiędzy trzema blatami. Wykończyć tort dekorując boki i górę.
  • Gotowy przechowywać w lodówce. Smacznego!
Tort Red Velvet

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna napisał

    02 kwietnia, 2018 at 7:37 pm

    Wypróbowany przepis, kolejny zresztą - no i oczywiście pełen sukces, tort przepyszny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 kwietnia, 2018 at 10:48 pm

      To wspaniale, że tort Wam smakował ja bardzo go lubię i polecam z tej serii ciasteczka red velvet ? uwielbiam je, kiedy są jeszcze ciepłe.

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    06 lutego, 2015 at 2:29 pm

    Polecam ,jak najbardziej przepis...dla każdego,nawet nowicjusza w kuchni;p, mój pierwszy w życiu tort 😉 i wyszedł ,w co nawet rodzinka nie mogła uwierzyć heheee !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 lutego, 2015 at 10:59 am

      Gratuluję! Fantastycznie, że tort Ci się udał. Przyjemność z pieczenie jest zawsze większa, kiedy możemy kogoś zaskoczyć naszymi umiejętnościami 😉 super!

      Odpowiedz
  3. Agatka napisał

    15 listopada, 2012 at 4:33 pm

    Cudny! Mam zamiar upiec synkowi na urodzinki. Ale mam pytanie czy myślisz,że można go obłożyć masą cukrową i nie spłynie? Z górydziękuję za odp.pozdrawiam agata

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 listopada, 2012 at 6:02 pm

      Raczej nie spłynie:) masę pewnie rozwałkujesz na duży placek i przykryjesz nim cały tort... powinno wszystko się piękni trzymać:)) Pozdrawiam, trzymam kciuki 🙂

      Odpowiedz
      • Agatka napisał

        15 listopada, 2012 at 7:50 pm

        Dzięki, zrobię jutro i się pochwale jeśli wyjdzie:)

        Odpowiedz
  4. Anka Zielona napisał

    25 października, 2012 at 12:59 am

    Tort super ale ja po jednym kawałku wymiękłam taki syty ;D Mój tak elegancko nie wyglądał ale właściwie mój 6-letni syn go prawie w całości zrobił sam także i tak wyszedł pierwsza klasa z tym , że zamiast barwnika posmarowaliśmy każdą część konfiturą truskawkową i krem z wierzchu posypaliśmy tartą czekoladą;P

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 października, 2012 at 8:50 am

      Cieszę się, że się udał:) Barwnik jest najmniej istotnym składnikiem i do smaku nic nie wnosi, więc można go pominąć. Pierwszy raz również zrobiłam bez niego i był tak samo dobry:) Super, że zaangażowałaś do pracy syna, rośnie Ci cukiernik:))) Gratulacje wygląda pięknie, świetny pomysł z dżemem! Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  5. Justyna Siewiera napisał

    04 września, 2012 at 2:13 pm

    PRAWDZIWE ARCYDZIEŁO... wygląda niesamowicie 🙂

    Odpowiedz
  6. ziolko w kuchni napisał

    04 września, 2012 at 2:11 pm

    wyglada naprawde apetycznie ... chyba musze sie kiedys skusic na sprobowanie tego wypieku

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2012 at 5:15 pm

      Polecam Ci gorąco ten wyśmienity tort, jest pyszny i robi wrażenie 🙂
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  7. aleglodomorek napisał

    31 sierpnia, 2012 at 11:30 pm

    Zamierzam upiec jutro na imieniny dziadka! Bardzo dziękuję za ten przepis, bo jeszcze wczoraj nie miałam pomysłu co upiec 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2012 at 11:50 pm

      To ode mnie też Wszystkiego Najlepszego! Jestem pewna, że dziadkowi będzie smakował, szczególnie, że zrobiony będzie własnoręcznie:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
      • aleglodomorek napisał

        01 września, 2012 at 1:18 pm

        🙂 Ciasto już się piecze! Jutro zdam relację jak smakowało! Pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          01 września, 2012 at 2:21 pm

          Czekam z niecierpliwością na relację 🙂

          Odpowiedz
  8. Kasia napisał

    31 sierpnia, 2012 at 11:01 pm

    o jejjj, opis ciasta bardzo zachęcający - czekoladowe z maślanką i dużą ilością masła - to naprawdę musi być pyszne i jeszcze mascarpone mniam! zdjęcia cudne 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2012 at 11:10 pm

      Powiem tak, trudno poprzestać na jednym kawałku 🙂

      Odpowiedz
  9. Nutinka napisał

    31 sierpnia, 2012 at 8:25 pm

    Zakochałam się . I już po nie jedzeniu słodyczy..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2012 at 8:38 pm

      Dla tego ciacha warto odłożyć na później to postanowienie...:) 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  10. Gosia napisał

    31 sierpnia, 2012 at 7:35 pm

    Wygląda apetycznie i bardzo odświętnie 🙂

    Odpowiedz
  11. Basia napisał

    31 sierpnia, 2012 at 7:01 pm

    Cudowny, śliczny, delikatny i baaaardzo apetyczny!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  12. Ola napisał

    31 sierpnia, 2012 at 12:35 pm

    piękne czerwone zabarwienie, wiele biszkoptowych warstw i biały krem - właśnie takie powinno być to ciasto!

    Odpowiedz
  13. Ola in the kitchen napisał

    31 sierpnia, 2012 at 12:14 pm

    Wygląda bardzo profesjonalnie :]

    Odpowiedz
  14. Świat pachnie szarlotką napisał

    31 sierpnia, 2012 at 10:46 am

    Wygląda jak tort z ekskluzywnej cukierni! Bardzo odpowiada mi połączenie smaków w Twoim ciachu. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2012 at 11:18 am

      Dziewczyny, idzie weekend zachęcam do wypróbowania, tortu...

      Odpowiedz
  15. www.ilovebake.pl napisał

    31 sierpnia, 2012 at 8:58 am

    Super 🙂

    Odpowiedz
  16. Agnieszka napisał

    31 sierpnia, 2012 at 8:41 am

    Wytwornie wygląda...

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required