• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tort czekoladowo malinowy

Tort czekoladowo malinowy

Aktualizacja: 15 Cze, 2020 · Opublikowany: 2 Paź, 2018 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 5 min

Tort czekoladowo-malinowy czy może być coś lepszego? Czekoladowy biszkopt do tego tortu jest zupełnie inny niż dobrze wam znany biszkopt idealny, ten jest dość ciężki, ale puszysty. Ciasto zawiera olej, który nadaje mu wilgoci, dzięki temu nie trzeba nasączać tortu żadnym ponczem. Krem do tortu przygotowałam ze zmiksowanych malin i bitej śmietany co w efekcie dało bardzo smaczną piankę-mus o intensywnym smaku malinowym.

Widok z góry na tort polany polewą czekoladową i udekorowany malinami oraz świeżymi kwiatami
Tort czekoladowo malinowy
Przejdź do:
  • 🍫Warianty
  • 💭 Wskazówki
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Tortowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🍫Warianty

Wykańczając tort, można go w całości wysmarować kremem, którego używamy do przełożenia warstw. Namawiam jednak do zrobienia polewy czekoladowej, którą częściowo, tylko od góry polewamy nasz tort. Nie pomijajcie czekoladowej polewy, ponieważ wspaniale podkreśla cudowny smak malinowej pianki. Oczywiście dodatkowa porcja owoców na wierzchu również ma wpływ na smak tortu, im więcej malin tym lepiej.

💭 Wskazówki

Tort jest dość łatwy do przygotowania, biszkopt zawsze wychodzi pod warunkiem, że użyjecie do jego przygotowania składników w temperaturze pokojowej. Zbyt zimne produkty (mowa tutaj głównie jajkach) mogą sprawić, że biszkopt nie wyjdzie zbyt dobry. Ubicie białek jest ważne i trzeba zrobić to solidnie pamiętając jednak, aby ich nie przebić. W końcowym etapie mieszania składników suchych z mokrymi nie śpieszcie się i zróbcie to delikatnie, a biszkopt wyjdzie wspaniały.

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 125 ml wody
  • 190 g cukru dodałam trzcinowy
  • 30 g kakao gorzkie dobrej jakości
  • 185 ml oleju
  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na mus malinowy

  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin + do dekoracji
  • 15 g żelatyny lub agar ilość potrzebna na 700 ml

Dodatkowo

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 60 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie zimny można dolać olej.
  • Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej już piany zacząć dodawać cukier puder, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać mieszankę kakaowo-olejowącały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, zapiąć obręcz, boków niczym nie smarować. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Przygotowanie musu malinowego

  • Mus przygotowujemy tuż przed wykończeniem tortu. Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody (wystarczy 70 ml wody) żelatynę w gorącej wodzie, a agar w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent, odstawić.
  • W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Maliny zmiksować na gładki mus z dodatkiem miodu, mus połączyć z bitą śmietaną i żelatyną lub agarem. Wlewając żelatynę do malinowej masy należy robić to małymi porcjami jednocześnie miksując, w ten sposób nie powstaną "żelatynowe skrzepy". Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała, ale tylko na kilka minut!

Wykończenie tortu

  • Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty, pierwszy blat położyć na paterze, posmarować częścią kremu, czynność powtórzyć do ostatniego blatu. Zostawić trochę kremu na wysmarowanie boków i wierchu tortu, nie musi być to zrobione grubą warstwą, wystarczy ozdobne przetarcie.
  • Do miseczki włożyć połamaną czekoladę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada rozpuściła się, można dolać śmietanę, całość trzeba  energicznie mieszać w razie potrzeby dolać więcej śmietany. Przestudzić mieszając od czasu do czasu.
  • Przestudzoną, ale jeszcze płynna polewą polać wierzch, czekoladę wyrównać dużym szerokim nożem, nadmiar czekolady powinien swobodnie spłynąć na boki tortu. Wierch można udekorować malinami. 
  • Tort przechowujemy w lodówce, przed podaniem tortu należy wyjąć go wcześniej z lodówki.

🎂 Tortowe wariacje

  • Tort Red Velvet
  • Tęczowy tort
  • Tort marchewkowy
  • Tort wiosenny

📖 Przepis

tort-czekoladowo-malinowy
Print Pin
5 from 5 votes

Tort czekoladowo malinowy

Fantastyczny tort z musem malinowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Porcje 12
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 125 ml wody
  • 190 g cukru dodałam trzcinowy
  • 30 g kakao gorzkie dobrej jakości
  • 185 ml oleju
  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na mus malinowy

  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin + do dekoracji
  • 15 g żelatyny lub agar ilość potrzebna na 700 ml

Dodatkowo

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 60 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie zimny można dolać olej.
  • Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej już piany zacząć dodawać cukier puder, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać mieszankę kakaowo-olejową cały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, zapiąć obręcz, boków niczym nie smarować. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Przygotowanie musu malinowego

  • Mus przygotowujemy tuż przed wykończeniem tortu. Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody (wystarczy 70 ml wody) żelatynę w gorącej wodzie, a agar w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent, odstawić.
  • W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Maliny zmiksować na gładki mus z dodatkiem miodu, mus połączyć z bitą śmietaną i żelatyną lub agarem. Wlewając żelatynę do malinowej masy należy robić to małymi porcjami jednocześnie miksując, w ten sposób nie powstaną "żelatynowe skrzepy". Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała, ale tylko na kilka minut!

Wykończenie tortu

  • Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty, pierwszy blat położyć na paterze, posmarować częścią kremu, czynność powtórzyć do ostatniego blatu. Zostawić trochę kremu na wysmarowanie boków i wierchu tortu, nie musi być to zrobione grubą warstwą, wystarczy ozdobne przetarcie.
  • Do miseczki włożyć połamaną czekoladę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada rozpuściła się, można dolać śmietanę, całość trzeba  energicznie mieszać w razie potrzeby dolać więcej śmietany. Przestudzić mieszając od czasu do czasu.
  • Przestudzoną, ale jeszcze płynna polewą polać wierzch, czekoladę wyrównać dużym szerokim nożem, nadmiar czekolady powinien swobodnie spłynąć na boki tortu. Wierch można udekorować malinami. 
  • Tort przechowujemy w lodówce, przed podaniem tortu należy wyjąć go wcześniej z lodówki.
  • Smacznego!
Kawałek tortu z czekoladowym biszkoptem przełożony musem malinowym
tort-czekoladowo-malinowy widok z góry, polany czekoladą i udekorowany świeżymi malinami oraz kwiatami
Poprzedni wpis « Knedle z brzoskwiniami
Kolejny wpis Chleb żytni z melasą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Michalina napisał

    23 sierpnia, 2020 at 6:16 pm

    Mam pytanie: czy do czekolady dajemy kwaśną śmietanę 30-stke? 😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 sierpnia, 2020 at 6:58 pm

      Śmietana 30 i 36 % to śmietany tak zwane kremówki, czyli takie, które nadają się do słodkich deserów, kremów itp. Do tej polewy można też dodać 36 % 🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    18 sierpnia, 2020 at 7:44 pm

    Czy maliny można zamienić borówkami?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 sierpnia, 2020 at 10:11 pm

      Tak, można maliny zastąpić borówkami, choć będzie to inny smak 😉 ale warto spróbować 🙂

      Odpowiedz
  3. Noemisis napisał

    11 lipca, 2020 at 4:25 pm

    Witam,czy biszkopt pieczemy góra-dół? I czy jeśli robię tort dzień wcześniej,to od razu cały,czy lepiej np polewę i owoce nałożyć rano?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lipca, 2020 at 5:29 pm

      Biszkopt piec z opcją górnej i dolnej grzałki. Wykończenie tortu można zostawić na ostatnią chwilę i zrobić to rano. Będzie piękny i świeży, oczywiście na sam koniec zostawić tylko polanie polewą i dekoracje. Smacznego!

      Odpowiedz
  4. Zankamaj napisał

    30 stycznia, 2020 at 4:36 pm

    Witam. Przepraszam za głupie pytanie ale będzie to mój pierwszy tort w życiu l 🙂 który cukier dodajemy do piany, a który rozpuszczamy z wodą i kakao ? I w jakiej ilości? 🙂
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 stycznia, 2020 at 2:00 pm

      Dzień dobry, Tak jak jest opisane w opisie przygotowania biszkoptu, cukier (trzcinowy lub zwykły) dodać do kakaa i rozpuścić. Natomiast cukier puder do piany z białek. Ilości są podane w składnikach 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego i smacznego tortu 🙂

      Odpowiedz
  5. Aga napisał

    19 września, 2019 at 12:26 pm

    Witam! Czy miód można zastąpić cukrem?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 września, 2019 at 12:34 pm

      Tak, można, można również dodać zamiast miodu syrop z agawy lub syrop daktylowy, ale wystarczy dodać cukier w podobnej ilości, jak miód.

      Odpowiedz
  6. Kasia napisał

    08 kwietnia, 2019 at 10:12 am

    Proszę wyjaśnić w którym momencie dodajemy miód do masy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 kwietnia, 2019 at 10:22 am

      Przepraszamy wdarł się błąd, do miksowanych malin dodajemy miód, a nie cukier jak było w instrukcji wykonania. Dziękuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam serdecznie 😁

      Odpowiedz
  7. Anna napisał

    20 lutego, 2019 at 10:15 am

    Czy do kremy zamiat malin mozna i cukru mozna dodać domowe konfitury malinowe?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lutego, 2019 at 11:25 am

      Myślę, że tak, tylko dżemu trzeba będzie dodać mniej niż jest malin w przepisie, trudno mi powiedzieć ile. Proszę kierować się smakiem, żeby krem nie był zbyt słodki😉 Smacznego!

      Odpowiedz
  8. Nutura napisał

    17 października, 2018 at 2:33 am

    5 stars
    Kilka dni temu wyprawiałam urodziny swojej 3 letniej już córeczce i zamiast kupować gotowego tortu, zrobiłam ten z Pani przepisu. Nieskromnie powiem, że udał mi się, choć był to mój drugi wykonany tort w życiu ? Na szczęście miałam zamrożone maliny i jagody, więc nie było problemu ze składnikami.

    Być może nie wyglądał tak zachęcająco jak na zdjęciu, z uwagi na odmrożone owoce, natomiast smakował rewelacyjnie – szczerze polecam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2018 at 8:07 am

      Bardzo dziękuję ? cieszę się, że wszystko się udało , a co najważniejsze, urodziny były super! Wszystkiego dobrego dla córeczki i całej rodziny ♥️

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia