Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tort truskawkowy

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 3 lip, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jeszcze raz truskawki! Bardzo prosty  przepis na pyszny tort, dziś z truskawkami ale można zrobić go z jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Krem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie popołudnie przy kawce.  Polecam przepis na biszkopt, to najlepszy przepis jaki wypróbowałam jest puszysty, wysoki i zawsze wychodzi! Po upieczeniu trzeba biszkopt ( w tortownicy ) upuścić z 60 cm, jego powierzchnia będzie wtedy równa.

📖 Przepis

Tort truskawkowy
Print Pin
Bądź pierwszy!

Tort truskawkowy

Najprostszy tort z truskawkami
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 średnich jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 400 g serka mascarpone
  • 225 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżka ekstraktu waniliowego lub aromat waniliowy

Do przełożenia

  • 3 szklanki pokrojonych truskawek
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego lub innego ulubionego
  • do dekoracji boków (ryż preparowany lub płatki migdałowe)

Do nasączenia

  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki sok z cytryny
  • 2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do 160 C
  • Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać do piany porcjami cukier i po jednym żółtku.
  • Przesiać mąkę i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
  • Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Ponownie odstawić do lekko uchylonego piekarnika, tam powinno całkowicie wystygnąć.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, przekroić na trzy blaty.
  • Serek mascarpone zmiksować z ekstraktem waniliowym, cukrem i ubitą wcześniej śmietaną. Pierwszy blat polać dwoma łyżkami ponczu, nałożyć masę z serka i ułożyć pokrojone truskawki
  • Drugi blat posmarować dżemem i położyć posmarowaną stroną na truskawki. Znów delikatnie nasączyć blat, rozsmarować krem, położyć truskawki, trzeci blat posmarować dżemem i położyć posmarowaną stroną na truskawkach.
  • Na wierzch tortu wyłożyć resztę kremu, rozsmarować również na boki. Górę udekorować truskawkami a boki obsypać preparowanym ryżem lub płatkami migdałowymi.
  • Smacznego!
Tort udekorowany truskawkami
Tort truskawkowy

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required