Dziś wyjątkowy deser! Trudno nazwać, to ciastem, czy sernikiem, choć ma po trosze z jednego, jak i z drugiego. Spód przygotowany jest z kruchego ciasta, na którym spoczywa kremowa masa. Masa z budyniu waniliowego z dodatkiem białej czekolady, serka mascarpone, żółtek i śmietany. W masie zatopione są soczyste dojrzałe truskawki, które przełamują smak ciasta. Zamiast truskawek mogą być maliny lub inne miękkie owoce. Polecam ten niesamowity deser, jest niebywałe delikatny, lekki świeży i wiosenny.
📖 Przepis
Truskawki zatopione w masie budyniowo serowej
Prosta i pyszna tarta.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 80 g masła
- 40 g cukru
- 140 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)
- 1 średnie jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na masę budyniowo - serową
- 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią
- 500 ml mleka
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 200 g truskawek
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Składniki na kruche ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia. Z ciasto rozwałkować placek, wyłożyć nim dno tortownicy, ciasto podziurkować widelcem.
- Piec przez 20 minut. Po upieczeniu, wystudzić.
Przygotowanie kremu
- Z mleka ugotować budyń, zmniejszyć ogień, dodać połamaną czekoladę, ciągle mieszając rozpuścić, następnie dodać 2 żółtka, szybko i dokładnie mieszać, (gotować około 1 minuty).
- Masę budyniową wystudzić, najlepiej wstawić garnek z masą do zlewu wypełnionego bardzo zimną wodą, garnek powinien być przykryty pokrywką, aby nie zrobiła się skorupka na kremie.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
- Kiedy krem jest już zimny należy dodać mascarpone i śmietanę miksując mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodać żelatynę, zmiksować. Gotowy krem wylać na spód z kruchego ciasta. Na wierzch kremu ułożyć przekrojone na pół truskawki.
- Tortownicę wstawić do lodówki, deser powinien schłodzić się w lodówce przynajmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Smacznego!
Magda napisał
Wygląda pysznie. Chciałabym dziś zrobić, ale nie wiem ile mąki potrzeba. Uzupełnisz proszę?
z góry dziękuję!
Anna napisał
Przepraszam:) gdzieś zagubiły się cyferki, szklanka mąki, dopiszę do przepisu:) pozdrawiam