Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Truskawki zatopione w masie budyniowo - serowej

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 1 cze, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś wyjątkowy deser! Trudno nazwać, to ciastem, czy sernikiem, choć ma po trosze z jednego, jak i z drugiego. Spód przygotowany jest z kruchego ciasta, na którym spoczywa kremowa masa. Masa z budyniu waniliowego z dodatkiem białej czekolady, serka mascarpone, żółtek i śmietany. W masie zatopione są soczyste dojrzałe truskawki, które przełamują smak ciasta. Zamiast truskawek mogą być maliny lub inne miękkie owoce. Polecam ten niesamowity deser, jest niebywałe delikatny, lekki świeży i wiosenny.

📖 Przepis

Truskawki zatopione w masie budyniowo - serowej
Print Pin
5 z 1 głosu

Truskawki zatopione w masie budyniowo serowej

Prosta i pyszna tarta.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 80 g masła
  • 40 g cukru
  • 140 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)
  • 1 średnie jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na masę budyniowo - serową

  • 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią
  • 500 ml mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 g truskawek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  • Składniki na kruche ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia. Z ciasto rozwałkować placek, wyłożyć nim dno tortownicy, ciasto podziurkować widelcem.
  • Piec przez 20 minut. Po upieczeniu, wystudzić.

Przygotowanie kremu

  • Z mleka ugotować budyń, zmniejszyć ogień, dodać połamaną czekoladę, ciągle mieszając rozpuścić, następnie dodać 2 żółtka, szybko i dokładnie mieszać, (gotować około 1 minuty).
  • Masę budyniową wystudzić, najlepiej wstawić garnek z masą do zlewu wypełnionego bardzo zimną wodą, garnek powinien być przykryty pokrywką, aby nie zrobiła się skorupka na kremie.
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
  • Kiedy krem jest już zimny należy dodać mascarpone i śmietanę miksując mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodać żelatynę, zmiksować. Gotowy krem wylać na spód z kruchego ciasta. Na wierzch kremu ułożyć przekrojone na pół truskawki.
  • Tortownicę wstawić do lodówki, deser powinien schłodzić się w lodówce przynajmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Smacznego!
Truskawki zatopione w masie budyniowo - serowej
Truskawki zatopione w masie budyniowo - serowej

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    08 czerwca, 2013 at 8:05 am

    Wygląda pysznie. Chciałabym dziś zrobić, ale nie wiem ile mąki potrzeba. Uzupełnisz proszę?
    z góry dziękuję!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 czerwca, 2013 at 10:00 am

      Przepraszam:) gdzieś zagubiły się cyferki, szklanka mąki, dopiszę do przepisu:) pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.