Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta drożdżowe

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 17 kwi, 2019 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę. Może to być na przykład wieniec, wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym i prażonymi chrupiącymi migdałami zachwyci nawet najbardziej wymagających gości!

rumiany wieniec drożdżowy widok z góry, ułożony na drewnianej tacy udekorowany kwiatami
Wieniec drożdżowy z marcepanem
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎯 Wskazówki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki + do podsypania
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • 120 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • 300 ml mleka
  • 12 g drożdży świeżych

Składniki na nadzienie

  • 200 g marcepanu w bloku, może być również marcepan w czekoladzie
  • 1 mały słoiczek dżemu cytrynowego
  • 70 g migdałów

Dodatkowo

  • białko +1 łyżka mleka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny może troszkę więcej, lukier powinien być półpłynny

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli, wymieszać.
  • Mleko lekko podgrzać, zdjąć z ognia i dodać drożdże dokładnie wymieszać z łyżką mąki, odstawić do spienienia. Masło rozpuścić, przestudzić i odstawić.
  • Do misi z produktami sypkimi dodać mleko z drożdżami jajka oraz żółtko, wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie się łączyć w jednolitą masę zacząć dolewać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Wyrabiać przez około 3 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, kiedy będzie już gorący uprażyć w nim migdały do uzyskania rumianego koloru około 7 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić, a następnie posiekać.
  • Po czasie wyrastania wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie ugniecenie dłońmi. Ciasto podsypać z dwóch stron mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 70x40 cm. Całą powierzchnię posmarować dżemem, następnie posypać równomiernie prażonymi migdałami. Przy pomocy tarki z grubymi oczkami bezpośrednio na placek zetrzeć marcepan.
  • Ciasto zaczynamy zwijać w rulon oczywiście od szerszego brzegu. Po zwinięciu rulon dociskamy na całej jego powierzchni, następnie przy pomocy ostrego noża przecinamy rulon na pół, zostawiając kawałek nieprzecięty. Zaplatamy "warkocz" zaczynając od nieprzeciętego końca przekładając jedną część ciasta nad drugą, na końcu zlepiamy dwa końce ze sobą. Teraz formujemy okrągły wieniec. Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w środek wieńca można włożyć żaroodporną miseczkę, ale nie jest to koniecznie. Wieniec przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Przed wstawieniem ciasta do piekarnika wieniec posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Piec przez 25 minut po tym czasie sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone przez wbicie patyczka w jego środek, jeśli jest czysty to można ciasto wyjąć. Jeśli patyczek jest jeszcze oblepiony surowym ciastem, to należy dopiec je przez około 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy  z piekarnika i przekładamy na kratkę, aby przestygł. Najlepiej przenieść go z całym papierem, wieniec jest olbrzymi trzeba więc uważać, aby go nie uszkodzić.
  • W kubeczku przygotować lukier, czyli wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, jeszcze ciepły wieniec pomalować półpłynnym lukrem.

🎯 Wskazówki

Ciasto drożdżowe jest dość łatwe do przygotowania oczywiście, jeśli mamy do dyspozycji robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę ;). Ręczne zagniatanie trochę trwa, ale jest równie skuteczne. W przypadku ciast drożdżowych bardzo ważną sprawą jest odpowiednio długie wyrobienie, a tym samym jego napowietrzenie. Pamiętajcie również o tym, że drożdżowe lubi ciepło! W trakcie wyrastania trzeba zapewnić mu odpowiednią temperaturę, czyli około 25 st C. W niższej ciasto będzie rosło wolno, wytworzy mniej pęcherzyków powietrza, a co za tym idzie, będzie mniej puszyste. Ciasto z tego przepisu jest dość klejące, ale nie dosypujcie do niego więcej mąki, ponieważ po upieczeniu będzie twarde.

Poniżej zamieściłam kilka zdjęć pokazujących kroki jak przygotować wieniec.

Wieniec drożdżowy z marcepanem
Wieniec drożdżowy z marcepanem

📖 Przepis

wieniec drozdzowy z marcepanem
Print Pin
5 z 3 głosów

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Przepyszny warkocz drożdżowy z masą marcepanową
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki (+ do podsypania)
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • 120 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • 300 ml mleka
  • 12 g drożdży świeżych

Składniki na nadzienie

  • 200 g marcepanu (w bloku, może być również marcepan w czekoladzie)
  • 1 mały słoiczek dżemu cytrynowego
  • 70 g migdałów

Dodatkowo

  • białko (+1 łyżka mleka)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny (może troszkę więcej, lukier powinien być półpłynny)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli, wymieszać.
  • Mleko lekko podgrzać, zdjąć z ognia i dodać drożdże dokładnie wymieszać z łyżką mąki, odstawić do spienienia. Masło rozpuścić, przestudzić i odstawić.
  • Do misi z produktami sypkimi dodać mleko z drożdżami jajka oraz żółtko, wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie się łączyć w jednolitą masę zacząć dolewać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Wyrabiać przez około 3 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, kiedy będzie już gorący uprażyć w nim migdały do uzyskania rumianego koloru około 7 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić, a następnie posiekać.
  • Po czasie wyrastania wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie ugniecenie dłońmi. Ciasto podsypać z dwóch stron mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 70x40 cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować dżemem, następnie posypać równomiernie prażonymi migdałami. Przy pomocy tarki z grubymi oczkami bezpośrednio na placek zetrzeć marcepan.
  • Ciasto zaczynamy zwijać w rulon oczywiście od szerszego brzegu. Po zwinięciu rulon dociskamy na całej jego powierzchni, następnie przy pomocy ostrego noża przecinamy rulon na pół, zostawiając kawałek nieprzecięty. Zaplatamy "warkocz" zaczynając od nieprzeciętego końca przekładając jedną część ciasta nad drugą, na końcu zlepiamy dwa końce ze sobą. Teraz formujemy okrągły wieniec. Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w środek wieńca można włożyć żaroodporną miseczkę, ale nie jest to koniecznie. Wieniec przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Przed wstawieniem ciasta do piekarnika wieniec posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Piec przez 25 minut po tym czasie sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone przez wbicie patyczka w jego środek, jeśli jest czysty to można ciasto wyjąć. Jeśli patyczek jest jeszcze oblepiony surowym ciastem, to należy dopiec je przez około 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy  z piekarnika i przekładamy na kratkę, aby przestygł. Najlepiej przenieść go z całym papierem, wieniec jest olbrzymi trzeba więc uważać, aby go nie uszkodzić.
  • W kubeczku przygotować lukier, czyli wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, jeszcze ciepły wieniec pomalować półpłynnym lukrem.

📋 Notatki

Wystudzony wieniec przechowujemy szczelnie przykryty folią spożywczą, warto to zrobić, ponieważ ciasto drożdżowe szybko obsycha. Zabezpieczone ciasto będzie również świeże następnego dnia. 
Ciasto jest ogromne i najlepiej upiec je na dużej blaszce lub w dużej ponad 30 cm średnicy formie.
  • wieniec drozdzowy z marcepanem
Wieniec drożdżowy z marcepanem
Piękny drożdżowy wieniec w dużym zbliżeniu udekorowany fioletowymi bratkami.
Wieniec drożdżowy z marcepanem

Więcej Przepisy na ciasta drożdżowe

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Puszyste ciasto drozdzowe z owocami
    Puszyste ciasto drożdżowe z owocami

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Bea napisał

    23 marca, 2025 at 9:30 am

    Na 600 g mąki tylko 12 g drożdży?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2025 at 8:34 am

      Tak, tylko 12 gramów, to wystarczy, kiedyś ciasta drożdżowe były przygotowywane na bardzo dużej ilości drożdży, nie wiem dlaczego 🤷. Zamiast świeżych drożdży można użyć suszonych w ilości około 6 g. Oczywiście jeśli lubisz intensywny smak drożdży w cieście, możesz dać ich nawet 50 g, wiem, że niektórzy tak lubią 😁

      Odpowiedz
  2. Piksi napisał

    16 grudnia, 2020 at 3:23 pm

    Odrazu wydawało mi się podejrzane ilość mleka ale trzymałam się ścisłe
    przepisu. Ciasto wylewało się między palcami przez co nie dało rady z nim cokolwiek zrobić.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2020 at 5:18 pm

      Bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało :(.
      Przepis wielokrotnie wypróbowany i zawsze wychodzi, ciasto jest nieco klejące, ale po podsypaniu mąką pięknie się wałkuje i formuje. Być może jajka były zbyt duże lub co często się zdarza wilgotność mąki odbiegająca od normy. W takim wypadku należy dosypać odrobinę więcej mąki, to czy tak jest, widać pod koniec wyrabiania ciasta. Jeśli zrobiła Pani ciasto i "wylewało się między palcami" to można było je uratować, dodając więcej mąki i ponownie wyrobić.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.